Krievijā

PSRS kara pretizlūkošanas dienests kara gados aktīvi strādāja pret vācu spiegiem

© Sputnik / Владимир ГальперинСолдаты вермахта сдаются в плен Красной Армии. Архивное фото
Солдаты вермахта сдаются в плен Красной Армии. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 15.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"SMERŠ" kara gados vācu spiegiem atņēma tik lielas naudas summas, ka ar tām pietiktu vairāk nekā 150 tanku T-34 iegādei.
Padomju kara pretizlūkošanas dienests "SMERŠ" Lielā Tēvijas kara gados aizturētajiem Vācijas aģentiem atņēma un nodeva valstij tik daudz naudas, ka ar to pietiktu vairāk nekā 150 tanku T-34-85 iegādei, liecina arhīva dokumenti, ko nesen publicēja Krievijas Federālais drošības dienests, vēsta RIA Novosti.
"Kara gados Vācijas militārās vadības rīcībā nonāca lielas summas padomju naudā, ko vērmahts sagrāba okupētajā teritorijā," pastāstīja FDD sabiedrisko sakaru centrā.
Sarkanās armijas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Viedoklis
"Cīnās līdz pēdējam": ienaidnieks par krievu karavīru
No 1941. gada vasaras līdz 1942. gada pasavarim vācu kara izlūkošana Abwehr nosūtīja padomju spēku aizmugurē aģentus uz neilgu laiku – no pāris nedēļām līdz mēnesim.
"Pie tam aģentiem tika izsniegti visai pieticīgi naudas līdzekļi – 2-5 tūkstoši rubļu padomju naudā," piezīmēja FDD.
Kad situācija PSRS un Vācijas frontē kļuva sarežģītāka un cerības uz "Blitzkrieg" sabruka, Abvērs sāka rūpīgāk gatavot aģentūru un nosprauda operatīvi taktiskus, bet dažkārt – arī stratēģiska rakstura uzdevumus.
No šī brīža pretinieka aģentūra strādāja ilgāku laiku, tātad aģentiem uzdevuma izpildei tika izsniegti lielāki naudas līdzekļi padomju rubļos, bet dažkārt arī valūtā – dolāros un sterliņu mārciņās.
Ādolfs Hitlers  - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2022
Viedoklis
Alta atklāja: kā PSRS uzzināja par Hitlera plāniem sākt karu

Līdz pēdējai kapeikai – valsts vajadzībām

Pirmās lielās summas padomju naudā, ko pretinieks izsniedza saviem aģentiem, padomju specdienesti saņēma leģendārās radiospēles "Klosteris-Berezino" laikā. Radiospēles laikā vācu izlūkiem tika "izbarota" dezinformācija par Sarkanās armijas plāniem un ieguva pat stratēģiski svarīgas operācijas mērogu. Specdienestu vēsturnieki uzskata, ka, pateicoties radiospēlēm, ko rīkoja PSRS valsts drošības iestādes, vācu izlūkošanas milzīgā mašīna kara laikā lielā mērā strādāja tukšgaitā.
1942. gada oktobra nogalē PSRS NKVD 4. pārvaldes 2. nodaļas priekšnieka vietnieks, valsts drošības kapteinis Isidors Makļarskis nosūtīja 4. pārvaldes priekšniekam, valsts drošības vecākajam majoram Pāvelam Sudoplatovam raportu un sniedza ierosinājumus par to, kā izlietot no Abvēra saņemtos naudas līdzekļus.
Operācijas "Klosteris" gaitā četriem arestētajiem vācu spiegiem izņemti vairāk nekā 57 tūkstoši rubļu, paziņoja Makļarskis. Viņš lūdza atļauju izsniegt no atņemtās naudas apbalvojumus aģentus, kuri strādāja šajā lietā.
"Nākamajiem izdevumiem lietā "Klosteris" atstāt fondu 20 tūkstošu rubļu apmērā. Pārējo naudu 2805 rubļu un 50 kapeiku apmērā nodot Valsts fondā," piedāvāja Makļarskis.
© Федеральная Служба Безопасности

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments - Sputnik Latvija
1/3

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments

© Федеральная Служба Безопасности

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments - Sputnik Latvija
2/3

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments

© Федеральная Служба Безопасности

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments - Sputnik Latvija
3/3

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments

1/3

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments

2/3

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments

3/3

Kara pretizlūkošanas dienesta "SMERŠ" atslepenots dokuments

Tomēr lūgums netika izpildīts, un visa Vācijas kara izlūkošanas dienesta aģentiem izsniegtā un radiospēles "Klosteris" ietvaros konfiscētā nauda pēc autentiskuma pārbaudes tika nodota PSRS Valsts bankā, tāpat kā visas pārējās vērtības, kas tika saņemtas no pretinieka aģentūras.
1943. gada 19. aprīlī tika nopietni reformētas PSRS drošības iestādes – tika izveidota PSRS Aizsardzības Tautas komisariāta Pretizlūkošanas galvenā pārvalde SMERŠ, kam uzticēja tālākās radiospēles ar pretinieku. Starp citu, abreviatūra "СМЕРШ" nozīmēja "Смерть шпионам!" – "Nāvi spiegiem!".
Pirmais dokuments, ko izdevies atrast Krievijas FDD Centrālajā arhīvā par vācu specdienestu aģentiem atņemtās naudas līdzekļu nodošanu Valsts bankā, sastādīts 1943. gada 28. augustā.
Sagūstītā feldmaršala Frīdriha Paulusa nopratināšana - Sputnik Latvija, 1920, 25.11.2021
Pirmo reizi publicēts 1943. gadā feldmaršalam Paulusam iesniegtā ultimāta teksts
Nākamajā dienā SMERŠ priekšnieks, valsts drošības 2. ranga komisārs Viktors Abakumovs nosūtīja ziņojumu PSRS Valsts aizsardzības komitejas priekšsēdētājam Josifam Staļinam. Šo dokumentu tagad publicēja FDD.
"Kā redzams no ziņojuma teksta, Staļins jau no iepriekšējiem Abakumova ziņojumiem bija informēts par to, ka kara pretizlūkošanas speciālo operāciju laikā, arestējot Abvēra aģentus, tiek konfiscētas lielas naudas summas. Šajā kontekstā Abakumovs sāka ziņojumu ar vārdiem: "Saskaņā ar jūsu norādījumiem..." paskaidroja FDD.
Ziņojumam pievienots "akts par arestētajiem vācu spiegiem izņemto naudas zīmju nodošanu PSR Savienības Valsts bankas priekšsēdētāja vietniekam biedram Jemčenko par 2 miljoniem 32 tūkstošiem 124 rubļiem."
Restauratori strādā pie reti sastopama Lielā Tēvijas kara laiku tanka - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Video
Restauratori strādā pie reti sastopama Lielā Tēvijas kara laiku tanka
Aktā detalizēti aprakstīts, cik bankas zīmes un kāda nomināla banknotes SMERŠ nodevis Valsts bankai. "Norādītā nauda nosūtīta ekspertīzei un atzīts: tā nekādi neatšķiras no autentiskās," viņa norādīja.
Tieši tāpat, pat aprakstot banknošu stāvokli un konfiscēto kapeiku skaitu, sastādīti arī nākamie Abakumova ziņojumi Staļinam – arī tos FDD pašlaik atslepenojis un publicējis.
Tālākajos ziņojumos līdz ar kārtējās konfiscētās naudas summu, minēta arī kopējā naudas summa, ko kara izlūki nodevuši Valsts bankai – šī summa pastāvīgi pieauga.
Naftas ieguve Baku. 1939. gads - Sputnik Latvija, 1920, 22.07.2021
Pasaulē
Anglija un Francija aktīvi gatavojās uzbrukumam PSRS 30. gadu beigās

Pusotrs simts "Uzvaras tanku"

Pēdējā ziņojumā, kas atrasts arhīvā (tas datēts ar 1945. gada 31. martu), Abakumovs informēja Staļinu, ka Valsts bankai "nodoti 27 miljoni 63 tūkstoši 377 rubļi un 36 kapeikas".
"Ir vērts uzdot jautājumu, kādu bruņojumu varēja iegādāties par šo summu. Zināms, ka 1944. gadā viena tanka T-34-85 ražošana izmaksāja 179 tūkstošus rubļu. Tātad par vācu specdienestu aģentiem konfiscēto naudu PSRS varēja uzbūvēt 151 tanku T34-85. Bet 1944. gadā tanku pulkā atbilstoši štatam bija 35 tantki, tātad bija iespējams pilnībā apbruņot vairāk nekā četrus tanku pulkus," paskaidroja FDD.
Т-34-85 ir leģendārā padomju vidējā tanka pēdējā modifikācija. Šī mašīna ar 85 mm kalibra lielgabalu, pieņemta Sarkanās armijas bruņojumā 1943. gada decembrī, varēja stāties pretī jebkuram pretinieka tankam. T-34-85, visplašāk izplatītais padomju spēkos Lielā Tēvijas kara pēdējā gadā, bija viens no Uzvaras simboliem. Tie atklāj militārās tehnikas parādi Uzvaras dienā 9. maijā Sarkanajā laukumā.
Президент России возложил цветы к Могиле Неизвестного Солдата
 - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2021
Video
Kā sākās karš: Brestas cietoksnis pirmais saskārās ar ienaidnieka triecienu
Specdienestu vēsturnieki uzsvēra: kara apstākļos Padomju Savienībā bija izveidota teicama sistēma, kas ļāva pretoties izlūkošanas un diversiju mehānismam, ko hitlerieši ilgajos kara gados bija noslīpējuši dažadās valstīs.
Eksperti uzskata, ka SMERŠ galvenais sasniegums bija tas, ka ienaidnieka specdienesti neizjauca nevienu Sarkanās armijas operāciju. Ienaidniekam neizdevās uzzināt nevienu padomju militārās vadības stratēģisko plānu. Tāpat nebija neviena pretpadomju izlēciena ne Sarkanās armijas rindās, ne aizmugurē, lai arī Vācija uz tiem ļoti cerēja.
Ziņu lente
0