Video

Restauratori strādā pie reti sastopama Lielā Tēvijas kara laiku tanka

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēstures un kultūras kompleksa "Staļina līnija" restauratori nolēmuši uzbūvēt retā tanka T-50 repliku. Paskatieties, kā top kaujas mašīna.
Vieglais tanks T-50 ir visai reta Lielā Tēvijas kara laiku mašīna. Speciālisti vērtē, ka kopumā uzbūvēti tikai apmēram 75 kaujas mašīnas eksemplāri. Līdz mūsdienām nonākuši tikai daži, taču neviens no tiem nav iedarbināms.
Taču šis tanks tika uzskatīts par vienu no labākajiem pasaulē savā klasē, tāpēc atjaunot tādu tanku, pat izgatavot no jauna, - tas ir īpaši interesants un ļoti sarežģīts uzdevums.
Vispirms restauratori savāca informāciju par tanku – rasējumus, arhīva fotogrāfijas, pētīja "starp dzīvajiem palikušos" muzeja eksponātus, stāsta telekanāls "Voen TV". Pēc tam saskaņā ar visiem šiem datiem sākas darbs pie modeļa. Tas parasti aizņem līdz piecus mēnešus.
Replika, ko rada baltkrievu speciālisti, vēl nav gluži gatava – ierakstā redzams, kā notiek tanka montāža. Pie tam to montē uz BMD-2 šasijas, ko piešķīrusi Aizsardzības ministrija. Restauratori apsolīja, ka tanks parādīsies cīņu rekonstrukcijās.
Kompleksa direktora asistents Boriss Prokazovs pastāstīja, ka darbā pie tanka tā konstruktori smēlušies idejas no vācu T-III, ko vērmahta tankisti pameta Rietumbaltkrievijā 1939. gadā.
Tanks T-50 bija unikāla kaujas mašīna: bruņas nodrošināja labu aizsardzību pret lielgabaliem, taču bruņojums tika uzskatīts par tā galveno trūkumu.
Mūsdienās zināms, ka saglabājušies trīs T-50 eksemplāri. Divi no tiem atrodas Bruņutehnikas muzejā Kubinkā, vēl viens, sagrābts ka trofeja, atrodas muzejā Somijā. Neviens no tiem nav darbspējīgs.
Ziņu lente
0