Viedoklis

"Poļitruks melo": Rietumos vēl aizvien ļoti pieprasītas Gebelsa metodes

© AP Photo / Rodrigo AbdБуча, 3 апреля 2022 года
Буча, 3 апреля 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 10.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumos pēdējā laikā parādījusies tāda mode: pa taisno uzrunāt krievu tautu, dažkārt pat lauzītā krievu valodā.
Pirms pāris nedēļām tradīciju iedibināja Arnolds Švarcenegers, pēc tam to radošo turpināja britu mediji un pat premjers Boriss Džonsons. Avīze "Daily Mirror" pat nāca klajā ar virsrakstu krievu valodā "Jums tas jāzina" pirmajā lapā. Var pat nepieminēt regulāras frāzes krievu valodā, ko savās ikdienas teleuzrunās izmanto Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis.
Visi liesmaino runu autori pastāvīgi balstās uz viena postulāta: Krievijas iedzīvotājiem esot atņemtas iespējas uzzināt "patiesību par notikumiem Ukrainā", portālā RIA Novosti stāsta Vladimirs Korņilovs.
Salīdziniet:
Arnolds Švarcenegers: "Šodien vēršos pie jums, jo pasaulē notiek lietas, ko no jums slēpj."
Daily Mirror: "Dārgais krievu draugs. Mēs rakstām tev, jo vēlamies, lai tu zinātu patiesību par karu Ukrainā... Tāpat mēs zinām, ka Krievijā nav brīvās preses un jums ik dienas iebaro melus par karu Ukrainā."
Boriss Džonsons: "Krievijas iedzīvotāji ir pelnījuši patiesību. Jūs esat pelnījuši uzzināt faktus."
Буча, 4 апреля 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2022
Pasaulē
Krievijas AM par jauniem Ukrainas meliem pēc Buču šablona: zināmi autori un lokācijas
Tātad viņi tur pavisam nopietni tic, ka Krievijas pilsoņi ir nogriezti no pasaules ziņām un, kā vecajos labajos laikos, vēl aizvien klausās ārzemju "balsis" no lampu radio un mēģina uztvert skaņas, kas laiku pa laikam izlaužas cauri "slāpētājiem".
Cik maz viņi zina, cik slikti izprot situāciju Krievijā!
Džonsons to parādīja ļoti skaidri: šķiet, viņš iztēlojies sevi Prometeja lomā, kurš nu nesīs krievu cilvēkiem slepenās zināšanas par "uguni" – šajā gadījumā par noslēpumaino abreviatūru "VPN". Kā gan bez viņa mēs būtu uzzinājuši par tādu mūsdienu tehnoloģiju brīnumu! Ja vajag, mūsu tauta pat britiem par to pastāstīs, vai tad mums žēl!
Gribētos tikai atgādināt kritiķiem Rietumos, kuri pēkšņi tā "iemīļojuši krievu tautu": ne jau Krievija sāka ieslēgt "slāpētājus", kā tas notika aukstā kara gados. Nē – Rietumos, pretēji visām savām pasakām par "vārda brīvību", sāka nežēlīgi padzīt Krievijas medijus no sava informācijas lauka, patrieca pat sociālo tīklu lietotājus, ko apzīmogoja par "Kremļa propagandu". Mūsu atbildes soļi bija simetriski.
Боец Народной милиции ЛНР на позиции - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Viedoklis
Ukrainas galvenais ierocis – meli un liekulība
Švarcenegeram un viņa kompānijai patiešām šķiet, ka mēs neesam redzējuši gruvešus Mariupolē vai citās pilsētās. Atzīstot, kā "mīl krievu tautu", Arnolds atsaucās uz savām bērnības atmiņām par tikšanos ar izcilo smagatlētu Juriju Vlasovu. Ja kāds tagad apjautāsies Švarcenegeram, vai viņš kaut ko ir dzirdējis par to, kas astoņu gadu laikā sadarīts un vēl aizvien turpinas Makejevkā – viņa bērnības laiku elka dzimtajā pilsētā – bijušais Kalifornijas gubernators noteikti būs pārsteigts. Ja kāds viņam parādīs ainas, kā Ukrainas armija apšaudīja pilsētu 2014.-2015. gg., ja kāds pajautās, kāpēc viņš toreiz nav atminējies Vlasova vārdu, - viņš tikai paraustīs plecus. Bērnudārzi, skolas, slimnīcas Makejevkā – nacionālisti apšaudīja visu. Tikai tad Rietumu aktieri, politiķi, rakstnieki neko neteica ukraiņu tautai un karavīriem. Tas viņus neinteresēja.
Borisam Džonsonam ienācis prātā, ka skatītāji un lasītāji neko nav dzirdējuši par notikumiem Bučā. Un atliks mums tikai ieslēgt VPN un palasīt britu presi – tūlīt kā zvīņas no acīm nokritīs. Laikam jau viņam nav ne jausmas, ka mūsu mediji notikumus pilsētiņā Kijevas apkaimē pēta teju vai pa kadriem, katru minūti, atsaucas uz pirmavotiem, tostarp – arī uz ukraiņu ziņām. Nevienā Rietumu izdevumā neesmu redzējis tik detalizētu izmeklēšanu, kā pie mums. Tādu pētījumu nav. Droši vien tāpēc, ka Bučas notikumu hronoloģijas nopietna izpēte apgāž mītus par "nežēlīgajiem krieviem, kuri noslepkavojuši neaizsargātus cilvēkus".
Фрагмент украинской ракеты Точка-У возле Дома правительства в Донецке - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Viedoklis
Rietumu mediju žurnālistikas līmenis samaitājies līdz pēdējam
Piemēram, tikai pie mums visur demonstrē Bučas mēra uzrunu, kurš 31. martā svinīgi paziņoja – pilsēta esot "atbrīvota no Krievijas orkiem". Tikai pie mums rāda video, kurā mērs (starp citu, kopā ar ukraiņu policijas vienībām) jau 1. aprīlī ir pilsētas centā. Tikai mēs lauzām galvas, kur tad īsti ir līķu kaudzes mazās pilsētiņas ielās. Tikai mūsu mediji demonstrē Ukrainas policijas video par Bučas tīrīšanu, kas tapis 2. aprīlī un citē ukraiņu kaujinieku, kurš lūdz atļauju šaut cilvēkus "bez zilajām saitēm". Šo ierakstu nez kāpēc pūlas aktīvi dzēst no tīkliem, taču to demonstrē mūsu mediji. Vai Švarcenegeram un Borisam negribas painteresēties, kāpēc šos faktus slēpj no Rietumu auditorijas?
Varbūt kādam Rietumos šķiet, ka mūsu publika nav redzējusi "sensacionālos" satelītu uzņēmumus no Bučas, ko parādīja "The New York Times" un kas it kā pierāda, ka līķi ielās neskarti gulējuši vismaz no 19. marta? Tikai Rietumu mediji paklausīgi, bez kritikas atkārtoja "amerikāņu tautas ienaidnieka" (tā izdevumu iedēvēja Donalds Tramps) tēzi. Mūsu žurnālisti izpētīja uzņēmumus un uzdeva jautājumus, ko jūs neatradīsies ne NYT, ne jebkādas citas avīzes lappusēs.
Солдаты проверяют мужчин на предмет националистических татуировок  - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Viedoklis
"Uz krūtīm izdedzināta svastika": ko "Azov" nacionālisti atstāj Mariupolē
Piemēram, neviens analītiķis Rietumos nepavaicāja, kā līķi varēja vairāk nekā divas nedēļas siltā laikā saglabāties un nesāka trūdēt? Pie mums rūpīgi izpētīja, kādi laika apstākļi bija Kijevā un tās apkaimē no 19. marta un noskaidroja, ka dažkārt gaiss iesila līdz +20 grādiem. Bet Rietumu žurnālistu ordas, kas pārpludinaja Buču, mierīgi fotografē līķus un pat neprasa, kāpēc viņiem nav vajadzīgi respiratori, lai stāvētu tur, kur līķu smakai vajadzētu burtiski gāzt no kājām. Neviens neprasīja, kāpēc divarpus nedēļu laikā neviens pilsētnieks, nogalināto kaimiņš, radinieks, paziņa nav attapis, nav atradis ielās, nav pasaucis palīgā, nav pasaucis policiju, kas, starp citu, strādāja pilsētā arī laikā, kad tur bija Krievijas vienības. Nē, tikai mēs vēlamies uzzināt visu patiesību par Buču traģēdiju, ne viņi.
Tagad pajautāsim Džonsonam: priekš kam Krievijas auditorijai vajadzīgs VPN? Ko vēl viņš uzzinās par notikumiem Bučā, ko nav pastāstījusi un detalizēti izpētījusi Krievijas televīzija? Britu skatītāji gan būtu uzzinājuši daudz jauna, ja kaut uz minūti būtu novērsušies no savu mediju rusofobās propagandas un meliem un paskatījušies Krievijas publicētos materiālus. Gan Londona, gan Vašingtona to ļoti labi saprot, tāpēc aktīvi dzēš jebkādu informāciju no Krievijas.
Разбитая техника ВСУ в районе Северодонецка - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Pasaulē
Melu ziņas un patiesība
Bieži nelīdz. Piemēram, Nīderlandes prese sūkstās par to, ka partija "Demokrātijas forums", kas nesen boikotēja Zeļenska virtuālo uzrunu viņu parlamentā, vēl aizvien pārmet Rietumiem konflikta kurināšanu Ukrainā pat pēc notikumiem Bučā. "Financial Times" stāsta par nopietnu problēmu Āzija un Āfrikā: sak, lai kā Twiter bloķē kontus par tēmturi @IStandWithPutin, auditorija tur tik un tā tic "Krievijas propagandai" un vaino Rietumus. It kā jau varētu palauzīt galvu, kāpēc cilvēki, kam ir plašāka piekļuve informācijai nekā britiem vai amerikāņiem ar viņu rūpīgi cenzētajiem sociālajiem tīkliem, labāk tic Krievijas medijiem? Varbūt tāpēc, ka viņi saprot, kam ir taisnība? Tikai slēdziens ir viennozīmīgs: jo ļaunāk patiesībai, vajag vēl pastiprināt savu mediju cenzūru un izplatīt vairāk melu par Krieviju.
Britu "Daily Mirror" uzruna krievu valodā ir ļoti daiļrunīga – tā sastādīta Gebelsa propagandas ļaunākajās tradīcijās. Pirms 80 gadiem Sarkanās armijas ierakumos pastāvīgi kaisīja skrejlapas: "Poļitruks jums melo. Vācu grūstā jūs nemoka, nenogalina, ar jums apietas labi!" Tāpat arī "Mirror" bez sirdsapziņas pārmetumiem klāsta: "Jūsu prezidents melo, teikdams, ka Ukraina apdraud Krieviju un tur ir papilnam nacistu."
DTR miliči  - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2022
Latvijā
Tikai melīgi mediji to dēvē par iebrukumu – arī Latvijā ir citāds viedoklis
Šī pati avīze atļāvās baismīgus melus ar virsrakstu "Krievu zaldāti izvarojuši un nogalinājuši sievieti un attēlojuši svastiku uz viņas ķermeņa". Drausmīgi ciniski meli – rakstā redzams sievietes līķis, kas tika atrasts Mariupoles 18. skolas pagrabā – "Azov" kaujinieku bāzē. Uzņēmumu jau sen publicēja visi Krievijas mediji, tas radīja plašu atbalsti, jau 28. martā Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja lietu, toties "Mirror" nedēļu vēlāk klāsta, ka viņiem nav izdevies noskaidrot, "kur tapis uzņēmums". Toties avīzei jau zināms, ka meiteni esot izvarojuši un nogalinākuši krievu karavīri. Saprotiet paši, tiklīdz viņi atzīs, ka tas ir "Azov" nacistu upuris, jebkādu jēgu zaudēs skrejlapa "Poļitruks melo, ka Ukrainā ir papilnam nacistu". Sakiet, kā tad "Mirror"metodes šajā gadījumā atšķiras no Gebelsa metodēm?!
Bet tagad ļausim Džonsonam pašam atbildēt uz jautājumu: kā īsti piekļuve britu vietnēm mainītu informēta lasītāja viedokli, kuram zināms (zināms, pateicoties Krievijas medijiem!), kur un kad nofotografēta nomocītā sieviete? Uzņēmumu nez kāpēc veselu nedēļu slēpa no britu auditorijas, ne Krievijā. Ja Londonas vai Edinburgas iedzīvotājiem būtu piekļuve mūsu telekanāliem, ko bloķējusi Džonsona valdība, viņi varētu saņemt patiesu informāciju par notikumiem Ukrainā un Donbasā, nevis savas dzeltenās preses primitīvos melus. Taču tāpēc "Prometejs" Džonsons mums, nevis viņiem, skaidro, kas tas tāds ir - VPN.
Ziņu lente
0