Viedoklis

Ukrainas galvenais ierocis – meli un liekulība

© Sputnik / Сергей Аверин / Pāriet pie mediju bankasБоец Народной милиции ЛНР на позиции
Боец Народной милиции ЛНР на позиции - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brisele, Vašingtona un Kijeva pieteikušas Maskavai informācijas karu – katru dienu medijos un sociālajos tīklos parādās desmitiem, pat simtiem nepatiesu ziņu.
To mērķis – pārliecināt Rietumu auditoriju par to, ka "ļaunā un totalitārā Krievija bez iemesla uzbrukusi mazajai demokrātiskajai Ukrainai". Skandalozāko viltojumu piemērus portālā RIA Novosti aprakstīja Andrejs Kocs.

Faktu sagrozīšana

Rietumi jau ir tīri labi iemanījušies sakropļot notikumu informatīvo ainu pasaulē. Atsauksim atmiņā, kā Eiropas un ASV mediji stāstīja par Piecu dienu karu 2008. gada augustā. Žurnālisti ātri noformēja vajadzīgo toni – sak, konfliktu it kā esot sākusi Maskava. Lika lietā visu: viltotas fotogrāfijas un dokumentus, safabricētus video sižetus. Tikai pusgadu vēlāk Eiropas komisija bez lieka trokšņa publiskoja savas izmeklēšanas rezultātus: uzbrukumu sācis Mihails Saakašvili.
Фрагмент украинской ракеты Точка-У возле Дома правительства в Донецке - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Viedoklis
Rietumu mediju žurnālistikas līmenis samaitājies līdz pēdējam
Pēc tam bija nepatiesas ziņas par Krievijas Bruņoto spēku dalību karadarbībā Donbasā, atklāti meli par to, kā Sīrijas valdība vēršot pret savu tautu ķīmiskos ieročus, traģikomēdija ar Skripaļu "saindēšanu" Londonas piepilsētā un daudz kas cits. Pēc Krievijas specoperācijas sākuma Ukrainā amerikāņi un eiropieši ierasti izpakoja propagandas haubices un mīnmetējus. NATO valstu psiholoģiskās agresijas mērogs ir tāds, ka tam uzmanību pievērsa pat Kremlis.
"Pret Krieviju izvērsts masveida uzbrukums kibertelpā, sākta bezprecedenta informācijas kampaņa, kurā izmantoti gobālie sociālie tīkli un visi Rietumu mediji. Izrādījies, to objektivitāte un neatkarība ir tikai mīts, - konstatēja Vladimirs Putins. – Tiek ierobežota piekļuve informācijai, cilvēkiem milzu daudzumā bāž iekšā melus, propagantiskus viltojumus."
Vienu no tādām ziņām nesen atmaskoja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Itāļu avīze "La Stampa" publicēja sirdi plosošu materiālu par krievu artilēristu zvērībām. Fotogrāfijā – vīrietis aizsedzis seju ar rokām, visapkārt – nogalinātie. Skaļš virsraksts vēsta, ka krievi ar raķetēm apšaudījuši Kijevu. Patiesībā tas ir attēls no Ukrainas armijas uzbrukuma vietas Doņeckā, 1l4. martā. Protams, Rietumu mediji, kā pēc komandas, par šo traģēdiju neko nestāstīja.
Разбитая техника ВСУ в районе Северодонецка - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Pasaulē
Melu ziņas un patiesība
"Ir īpaša cinisma piemēri, ko nevar atstāt nepamanītu, - melus komentēja Zaharova. – "La Stampa" nāca klajā ar foto no Doņeckas pirmajā lapā. Glābēji, līķi, raudoši cilvēki, gruveši. Tādas bija Ukrainas BS apšaudes sekas Doņeckā, kam tika izmantots taktiskais raķešu komplekss "Tochka U". Virsraksts pirmajā slejā skan sekojoši: "Tā Kijevai draud pēdējais uzbrikums". It kā Kijevā gulētu karadarbības upuri, nevis Doņeckā."

"Kijevas spoks" un brāļu kapi

Ar veselu nepatiesu ziņu lavīnu izcēlušies ukraiņi, it īpaši speciālās operācijas pirmajās dienās. Tīmeklī klīst desmitiem inscenētu video ierakstu ar "Kremļa bumbu upuriem" plastmasas maisos. Tikai "līķi" pastāvīgi kustas, kasās, piekārto rekvizītu, pat uzpīpē. Īpašu jautrību izpelnījās ukraiņu propagandistu mēģinājumi uzdot par kinohroniku kadrus no datora aviosimulatora Digital Combat Simulator (DCS).
Tā parādījās mīts par "Kijevas spogu" – nevienam nezināmu ukraiņu iznīcinātāja MiG-29 pilotu, kurš gaisa kaujās iznīcinājis vairāk neka desmit Krievijas lidmašīnas. Drīz vien noskaidrojās, ka "peremogas" ir virtuālas. Izstrādātājs – kompānija "Eagle Dynamics" — palūdza neizmantot propagandai kadrus no spēles! Krievijas GKS apstiprināja – neviena Krievijas lidmašīna gaisa kaujas nav zaudēta. Karā debesīs pārsvars ir Maskavas pusē.
DTR miliči  - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2022
Latvijā
Tikai melīgi mediji to dēvē par iebrukumu – arī Latvijā ir citāds viedoklis
Kijeva sagatavoja vērienīgāku feiku. Doņeckas armijas pārstāvis Eduards Basurins atklāja, ka ukraiņu kareivji Mariupoles kapos izrakuši 100 metrus garu tranšeju, kurā gribēja apglabāt nogalinātos dienesta biedrus. Bet mediji inscenēto ainu uzdod par Krievijas artilērijas apšaudēs un uzlidojumos bojā gājušo pilsētnieku masu kapiem.
"Tādas lietas bieži izmantoja karos pēc bipolārās pasaules sabrukuma, - paskaidroja politologs un militārais eksperts Ivans Konovalovs. – Dienvidslāvijā tā rīkojās Bosnijas musulmaņi, horvāti, lai diskreditētu serbus. Tikai diezin vai ukraiņiem kaut kas iznāks. Domāju, mēs tam esam gatavi un situācijas atspoguļojumā Krievijas puse darbojas profilaksei. Viņiem neizdosies sarīkot kaut ko līdzīgu "ķīmiskajiem uzbrukumiem" Sīrijā."

Melu ziņas

Ukraiņu žurnālisti vēl aizvien pūlas vēlamo padarīt par esošo. Nesen publicēja fotogrāfijas ar "Krievijas karavīru nošautiem civiliedzīvotājiem" Čerņigovā. Bet Krievijas AM tās atspēkoja – armija pagaidām vēl nav iegājusi pilsētā! Pie tam kadros nav šāviņu sprādzienu pēdu, logi ēkās veseli, sienas nav bojātas.
Cilvēkiem Ukrainā gadiem ilgi skaloja smadzenes ar meliem un propagandu - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Video
Cilvēkiem Ukrainā gadiem ilgi skaloja smadzenes ar meliem un propagandu
"Savas zvērības Ukraina uzdod par Krievijas karavīru darbības sekām, - uzsvēra Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. – Rietumi ignorē civiliedzivotāju ciešanas Doņeckas un Luganskas pusē un citos Ukrainas rajonos. Krievija apkopo Kijevas režīma kara noziegumu liecības."
Cīņa ar melu ziņām turpinās arī pašu mājās. Nesen Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietu pret blogeri Veroniku Belocerkovrsku, ko apsūdz par nepatiesas informācijas publisku izplatīšanu par Krievijas armijas darbībām. Izmeklēšanas dati liecina, ka martā viņa nākusi klajā ar vairākām publikācijām, kurās apgalvo: karavīri mērķtiecīgi iznīcina Ukrainas pilsētas un mierīgos iedzīvotājus, tostarp arī bērnus.
Ziņu lente
0