Pasaulē

Krievijas AM par jauniem Ukrainas meliem pēc Buču šablona: zināmi autori un lokācijas

© REUTERS / MARKO DJURICAБуча, 4 апреля 2022 года
Буча, 4 апреля 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainā uzņem kārtējos video ierakstus, kas nomelno Krievijas karavīrus. Maskava uzrādīja Bučas incidenta inscenējuma pierādījumus.
RĪGA, 6. aprīlis – Sputnik. Jauni inscenēti ieraksti par civiliedzīvotājiem, ko it kā nogalinājuši Krievijas karavīri, tapuši Moščuna ciemā Kijevas apgabalā, Sumās, Konotopā un vairākās citās pilsētās, atklāja Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs.
"Apstiprinājusies informacija par to, ka 4. aprīļa vakarā Moščuna ciemā, 23 kilometru attālumā uz ziemeļrietumiem no Kijevas, Ukrainas 72. psiholoģisko operāciju galvenā centra karavīri organizējuši kārtējo iestudēto video ierakstu par to, kā no Krievijas bruņoto spēku vardarbības it kā gājuši bojā civiliedzīvotāji, lai pēc tam to izplatītu caur Rietumu medijiem," pastāstīja Konašenkovs.
Ukrainas valdība un mediji izplatīja videoierakstu, kas it kā nofilmēts Bučas pilsētā Kijevas apgabalā. Tajā uz ceļa guļ bojāgājušie. Pēc tam tika apsūdzēti Krievijas karavīri. Liels skaits interneta lietotāju apšaubīja Kijevas apsūdzības, atzīmējot, ka līdzās līķiem uz zemes nav asiņu, bet dažiem bojagājušajiem ap piedurkni apsietas baltas lentītes, un, iespējams, viņus nogalinājuši Ukrainas kareivji vai zemessargi.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietniekam Mārtinam Grifitam, ka Ukrainas provokācija Bučā organizēta ar mērķi apsūdzēt Krievijas karavīrus par noziegumiem, kas pastrādāti jau pēc viņu aiziešanas.
"Jau ir pārāk daudz pierādījumu, kas liecina – tā ir provokācija, lai izvairītos no kaut kādām diskusijām. Visi argumenti ir uz galda, no Ukrainas un tās atbalstītāju – Rietumu sponsoru – puses nav neviena argumenta, izņemot "ai-jai-jai, viss ir pagalam"," atzīmēja Federācijas Padomes vicespīkeris Konstantins Kosačovs.
Максим Григорьев назвал организаторов украинской провокации в Буче - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Video
Kas patiesībā noticis Bučā? Kādi noziegumi nevar palikt nesodīti
Viņš uzsvēra, ka Krievija centīsies panākt starptautisku izmeklēšanu par iestudējumu Bučā.
Krievijas vēstnieks ASV Antonovs nosauca provokāciju Bučā par melu un cinisma kalngaliem.
"Vašingtona bez jebkādiem pierādījumiem nekavējoties nostājās prokurora pozā un sāka iecelt vainīgos," uzsvēra Antonovs.
"Situācija uz vietas ir absolūti atšķirīga. Ukrainas rajonos, ko kontrolē Krievijas Bruņotie spēki, pieaug humanitārā palīdzība. Civiliedzīvotāju vajadzībām nosūtīti simtiem tonnu pārtikas produktu, medikamentu un pirmās nepieciešamības preu. Krievija garantē humanitāro koridoru drošību ukraiņu un ārvalstu pilsoņu evakuācijai," paskaidroja vēstnieks.

Inscenējuma pierādījumi

Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja parādīja žurnālistiem incidenta iestudējuma pierādījumus, arī pilsētas mēra uzrunas video ierakstu, kurā nav ne vārda par kādu "noslepkavoto".
Бойцы батальона “Азов” приняли присягу в Киеве перед отправкой на Донбасс - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Viedoklis
Rietumu mediji klāsta: "Azov" nav nacisti – viņi taču nav vācieši
"Krievijas aizsardzības ministrs 30. martā paziņoja, ka valsts bruņotie spēki tiek izvesti no vairākiem reģioniem, arī no Bučas. Šo faktu nākamajā dienā apstiprināja Bučas mērs. Savā video ierakstā 31. martā Anatolijs Fjodoruks atainoja Krievijas spēku izvešanu kā Ukrainas armijas uzvaru. Interesanti, ka viņš nepieminēja nekādas masu zvērības, noslepkavotus cilvēkus, slepkavības vai kaut ko tamlīdzīgu. Grūti iedomāties, ka pilsētas mērs būtu aizmirsis pieminēt tādu graujošu scenāriju," teica Ņebenzja.
Žurnālistiem parādīja video ierakstu, kurā Bučas mērs izskatās laimīgs un smaidīgs.
"Grūti iedomāties, ka tā viņš izturas pēc slaktiņa ielās," norādīja Krievijas diplomāts.
Viņš parādīja arī Žana Beleņuka fotogrādiju – viņš apmeklēja Buču pēc ukraiņu varas atjaunošanās. Arī viņš smaida un pat nepiemin nekādus bojāgājušos un zvērības.
Ņebenzja nodemonstrēja Ukrainas Nacionalās gvardes uzņemto video 2. aprīlī, kur ielās nav neviena līķa. Viņš uzsvēra, ka video ieraksti ar līķiem ielās parādījās tikai 3. aprīlī.
"Tas ir pilns ar neatbilstībām un atklātiem meliem, - konstatēja Ņebenzja. – Es domāju, ka patiesība par notikumiem Bučā atklāsies ļoti drīz. Notuikušais ir īsta operācija ar svešu karogu, ko organizējis Kijevas režīms un tā sponsori Rietumos."
Pēc viņa vārdiem, šīs specoperācijas īstenais mērķis ir iebiedēšana. Ņebenzja norādīja, ka Vadimirs Zeļenskis, ieradies Bučā, izteica mājienu, ka tāds incidents attaisno jebkādu necivilizētu atbildi.
"Tā viņš patiesībā apstiprināja, ka Kijevas režīms uzskata genocīdu par kara metodi. Tagad nacionālistiem ir iegansts sarīkot slaktiņu starp nevainīgiem ukraiņiem un nonāvēt viņus kā nodevējus. Mēs vēlamies, lai pasaule tam sekotu, un aicinām Padomi nepieļaut tādu šausmīgu tīrīšanu," teica Ņebenzja.

Fakti un loģika

Krievijas AM konstatēja, ka visas fotogrāfijas un video ieraksti, kas it kā liecinot par kaut kādiem Krievijas karavīru "noziegumiem" Bučas pilsētā, ir kārtējā provokācija. Resors uzsvēra, ka, apdzīvotajai vietai atrodoties Krievijas BS kontrolē, neviens vietējais nav cietis nekādas vardarbības rezultātā.
Боец Народной милиции ЛНР на позиции - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Viedoklis
Ukrainas galvenais ierocis – meli un liekulība
Ministrija norādīja, ka Krievijas vienības pametušas Buču 30. martā, ceļš no pilsētas ziemeļu virzienā netika bloķēts, bet dienvidu nomales, arī dzīvojamos kvartālus caurām dienām apšaudīja Ukrainas spēki no lielkalibra artilērijas, tankiem un reaktīvajām zalves uguns sistēmām.
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievija kategoriski noraida jebkādas apsūdzības par saikni ar cilvēku bojaeju Bučā un norāda: starptautiskajiem līderiem nevajadzētu nākt klajā ar sasteiktām apsūdzībām – jāuzklausa Maskavas argumenti.
Valsts domes priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins situāciju Bučā nosauca par provokāciju ar mērķi diskreditēt Krieviju, režisētu iestudējumu, izrādi, kas paredzēta Rietumu skatītājiem.
Ziņu lente
0