Viedoklis

"Uz krūtīm izdedzināta svastika": ko "Azov" nacionālisti atstāj Mariupolē

© Sputnik / Виктор ЗванцевСолдаты проверяют мужчин на предмет националистических татуировок
Солдаты проверяют мужчин на предмет националистических татуировок  - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Doņeckas Tautas milicijas karavīri Mariupoles sākumskolas pagrabā, kad patrieca nacionālistu bataljonu "Azov".
Pirms pāris dienām nacionālistus padzina no dažiem kvartāliem uz dienvidiem, tur vēl turpinās artilērijas divkaujas. Par to, kas notiek dzīvojamo māju pagalmos uguns līnijā un ko pastrādājuši "azovieši", portālā RIA Novosti stāsta Viktors Zvancevs.

"Aizsedza mūs"

Zeļinska ielu apšauda snaiperi, tāpēc starp mājām atliek pārvietoties vienīgi īsiem pārskrējieniem. "Vienači" strādā precīzi, - paskaidroja DTR armijas karavīrs "Baltais". – Trāpīja trim mūsējiem. Pie tam tēmē ne tikai uz cilvēkiem formastērpos – arī uz civilajiem."
Бойцы батальона “Азов” приняли присягу в Киеве перед отправкой на Донбасс - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Viedoklis
Rietumu mediji klāsta: "Azov" nav nacisti – viņi taču nav vācieši
Baltais cīnās frontē kopš 2014. gada. karoja Saurmogilā, atceras Debaļcevas katlu, lielu skaitu citu operāciju. Viņa vadā ir gan pieredzējuši vīri, gan jaunkareivji, iesaukti februāra beigās. Mariupolē vienība trīs dienas aizsargājās ielenktā deviņstāvu namā, kamēr palīgā piesteidzās Krievijas spēki.
"Cīņas ir smagas, "azovieši" reti padodas, - turpināja vīrs. – Tie, kam izdevies izdzīvot, pūlas aizbēgt. Cita varianta nav. Viņi taču karo par naudu, ne par ideju. Par ļoti lielu naudu. Un gūsts, viņu vidū, maigi izsakoties, tiek vērtēts zemu."
Stikla lauskām nokaisīta ietve, šāviņu šķembas, sadegušas automašīnas, ukraiņu nacionālistu līķi, ko vēl nav paspējuši novākt, - tā izskatās kvartāls dažsimt metrus no "Azov" pozīcijām. Kādā ielā no vienas puses – Doņeckas kareivji, no otras - pretinieks.
Uzvaras parkā, kur cilvēki mēdza pastaigāties vakaros, kur Uzvaras dienā godināja Lielā Tēvijas kara veterānus, tagad – brāļu kapi. Atrakciju vietā – sadedzis tanks. Parkā un apkārtējās mājās periodiski rapa mīnas. Vietēji atceras: nesen nacionālisti trāpīja daudzstāvu mājā. Nogalināja divdesmit cilvēkus. Zaudējumus cieš arī Doņeckas armija.
"Viens no puišiem ziedoja dzīvību, - stāsta kaimiņmājas iedzīvotāja Vika. – Kad gaisā iesvilpās, paķēra uz rokām bērnu, iemeta kāpņu telpā, iegrūra mani. Un pēc sekundes sabruka uz asfalta."
Kareivis gāja bojā no šķembu ievainojumiem. Viņa mirstīgās atliekas vēl nav aizvestas – nepārtrauktas apšaudes dēļ mājai nav iespējams tuvoties.
© Sputnik / Виктор ЗванцевБелый над телом погибшего товарища
Белый над телом погибшего товарища - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Белый над телом погибшего товарища

Spīdzināšanas kamera skolā

Atkāpjoties "azovieši" ieņēma 18. sākumsolas ēku. Viņus patrieca. Tas, ko pieredzējušie karavīri ieraudzīja skolā, teju vai lika nosirmot: pagrabā stūrī uz grīdas gulēja mirusi sieviete ar polietilēna maisiņu uz galvas. Rokas nocirstas, seja izkropļota, uz vēdera iededzināta svastika. Nav iespējams noteikt, cik veca viņa bijusi.
"To var pastrādāt tikai necilvēki, - kareivji valdās ar lielām grūtībām. – Lai nu tagad visa toleranā pasaule padomā, pret ko mēs te karojam. Diezin vai tas ir vienīgais upuris – te un citviet, kur sēdēja "azovieši", meitenes izvaroja regulāri."
Līdzās izmētātas tabletes, izlietotas šļirces, tukšas ampulas, apģērbs ar nacistu simboliku. Visur zaļas ķiveres, karavīra apavi, ēdiena atliekas. Taču te, acīmredzot, kaut kas aizgājis greizi."
© Sputnik / Виктор ЗванцевGranāta F-1
Граната Ф-1 - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Granāta F-1

Dzīvais vairogs

Nacionālisti nocietinājušies metalurģiskā kombināta "Azovstaļ" rajonā. Pēc būtības tas ir gatavs nocietinājumu rajons ar pazemes eju tīklu. Nebūs viegli patriekt pretinieku no turienes.
Daži "azovieši" mēģina pamest karadarbības zonu – izliekas par bēgļiem, tāpēc DTR kareivji blokposteņos rūpīgi apskata visus vīriešus – pārbauda, vai nav ievainojumu, specifisku tetovējumu, zilumu, ko atstāj šaujamieroča laide, bruņuvestes nēsāšanas pēdu.
"Esam tā jau noķēruši vairākus cilvēkus, kuri tēlo civilos, - stāsta internacionālā bataljona "Pjatnaška" strēlnieks. – Aizturētos nogādājam Doņeckas prokuratūrā."
Mariupoles tīrīšana turpinās – tarkšķ automāti, sprāgst mīnas. Pilsētā joprojām vēl ir liels skaits civilo – nacionālisti izmanto mierīgos iedzīvotājus kā dzīvo vairogu. Karavīriem tas ļoti traucē.
"Iļjičevas rajonu pagaidām kontrolē "Azov", - stāsta Doņeckas iedzīvotāja Ilona, kura atbraukusi uz Mariupoli meklēt māsu. – Viņi nelaiž ārā ne sievietes, ne sirmgalvjus, ne bērnus. Trim radiniekiem paveicās – viņi aizbēga apšaudē. Par astoņiem citiem neko nezinām."
Arī pati Ilona uz vairākām dienām iestrēga bloķētajā pilsētā. Cieta badu, dzīvoja svešā pamestā dzīvoklī, slēpās pagrabā. Tikai nesen viņa laimīgi atgriezās mājās.
© Sputnik / Виктор Антонюк / Pāriet pie mediju bankasBēgļi no Mariupoles ēdiena izdalīšanas punktā – to organizējuši brīvprātīgie no Doņeckas
Беженцы из Мариуполя в пункте раздачи еды, которые организовали волонтеры из Донецка - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Bēgļi no Mariupoles ēdiena izdalīšanas punktā – to organizējuši brīvprātīgie no Doņeckas
Ziņu lente
0