Viedoklis

Amerikāņi nevar pabarot bērnus

© Pixabay / PublicDomainPicturesГрудное вскармливание
Грудное вскармливание - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vecāku naudas izspiešanas sistēma izveidojusies tā, ka bērnu zīdīšana Amerikā kļuvusi par luksusu – to var atļauties vien ļoti bagāti ļaudis.
"Esmu vienkārši uz robežas, - kanāla FoxNews ēterā raudāja daudzbērnu māmiņa. – Esmu šausmīgi noraizējusies, man ir bail... Bērnu uztura atlicis divām nedēļām, ko iesākt tālāk?" Kaila Zurenko dzīvo Merilendā. Viņas vīrs strādā "Tesla" rūpnīcā, bet sieviete audzina čerus bērnus. Jaunākajiem, dvīņiem, ir desmit mēneši, un Kaila nesaprot, kā viņus paēdināt, stāsta Viktorija Ņikiforova portālā RIA Novosti.
Bērnu uztura piegādes traucējumi sākās jau februārī, kad pazīstamā firma "Abbott Nutrition" pārtrauca savu maisījumu pārdošanu. Toreiz slimnīcās nonāca vairāki mazuļi, divi miruši. It kā pie tā vainīga bijusi "Abbott Nutrition"produkcija. Fabrika Mičiganā ir slēgta vēl aizvien.
Акция по выдаче питания лицам без определенного места жительства. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2022
Pasaulē
Trīskāršs trieciens: badacietēju skaits pasaulē audzis par 40 miljoniem
ASV ir liels skaits bērnu uztura ražotāju, taču viņi nez kāpēc nespēja (vai negribēja) palielināt jaudas. Uztura maisījumi joprojām pazuda no lielveikalu plauktiem. Deficīts sasniedzis tādus mērogus, ka pat oficiālā prese notiekošo jau sauc par "nacionālo krīzi".
Kaila Zurenko aprakstīja savas mokas. Viņa apbraukājusi visus lielveikalus apgabalā, bet visur ieraudzījusi tikai tukšus plauktus. Atstājusi pieteikumus bērnu uztura iegādei interneta veikalos un saņēmusi atteikumus – vienu pēc otra. Pēdējā izeja – pasūtīt Eiropas vietnēs, bet cik ilgi nāksies gaidīt piegādes?! Pie tam nav saprotams, vai sūtījums tiks saņemts: loģistikas ķēdītes plīst visā pasaulē. Tā nu Kaila ar bērniem rokās raudāja FoxNews studijā.
Pie tam jāpatur prātā, ka bērnu uzturs ASV ir "kulta prece", to ieskauj milzums mītu un leģendu. Baby boomers paaudze, piemēram, teju visi kā viens auguši uz maisījumu bāzes. Toreiz tas bija modīgs, aktīvi reklamēts produkts, un pediatri to uzspieda māmiņām gandrīz tikpat nikni, kā tagad terapeiti uzspiež pretsāpju līdzekļus uz opioīdu bāzes.
Пенсионеры ждут открытия магазина Lidl в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2022
Pasaulē
Nākamziem dedzināsim ugunskurus: sankcijas skārušas britu pensionārus
Bērnus baroja ar maizījumiem, vai, kā tur mēdz teikt, ar "formulām" gandrīz līdz skolai. Kāpēc ne? Ātri, ērti, nevajag pie plīts stāvēt. 60. gados bērnus zīdīja varbūt tikai kaut kādas hipiju meitenes, "ziedu bērni", un to uzskatīja par mežonīgu, necivilizētu un ne īpaši pieklājīgu nodarbi.
Pēdējā laikā tendence aktīvi mainās. Zīdīšana atzīta par ekoloģisku un progresīvu lietu. Tā lieliski saistījās ar jaunmodīgo "dabasmātes kultu", Grētu Tūnbergu un visu to "zaļo kārtību".
Tā nu zīdīšanu sāka uzspiest masām tikpat nikni kā pirms pusgadsimta – bērnu maisījumus. Šajā laukā īpaši aktīvi strādā 80 gadus vecais oligarhs Maikls Blumbergs. Būdams Ņujorkas mēra postenī, viņš lika dzemdību namiem slēpt no dzemldētājām bērnu uzturu, lai viņas gribot negribot sāktu ēdināt jaundzimušos ar krūts pienu. Blumberga ziņu aģentūra regulāri kaunina un lamā bērnu uztura ražotājus – viņi kaitē mammu un bērnu veselībai. Protams, sirmajam oligarham tā ir visnotaļ dīvaina lieta.
Protams, zīdīšana ir laba lieta, taču noskaidrojās negaidītas grītības. Visa amerikāņu ģimeņu dzīve, visi bērnu ārstu ieteikumi pielāgoti maisījumiem. Ja tos izņemt no pārdošanas, zīdaiņiem ēdamā nebūs.
Пустой кошелек, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2022
Pasaulē
Pārtikas produktu cenas ASV sasniegušas kārtējo rekordu
Amerikā nekad nav pastāvējusi padomju laikos vienkāršā un ierastā piena virtuvju prakse, kur vecāki varēja paņemt mazajam pudelītes veselai dienai, turklāt bez maksas. Amerikāņu pediatri neļauj dot bērniem govs pienu līdz gada vecumam un iesaka pāriet pie papildu ēdiena pēc iespējas vēlāk. Amerikāņu mammas jau sen vairs neprot gatavot mazuļiem, un vecmāmiņas nespēj palīdzēt – viņas visu mūžu barojušas bērnus vienīgi ar "formulām". Ko mazajiem ēst?
Visa vecāku naudas izspiešanas sistēma izveidojusies tā, ka bērnu zīdīšana Amerikā kļuvusi par luksusu – to var atļauties vien ļoti bagāti ļaudis. Lai līdz gada vecumam barotu bērnu ar krūti, mammai ir jāsēž mājās. Jābūt vismaz Andželinai Džolijai, lai auklīte tev atvestu bērnu automašīnā ar šoferi un tu viņu varētu pabarot darba vietā, un visi par to priecātos. Vienkāršajām amerikanēm nav vietas darbā, kur paēdināt mazo vai noslaukt pienu.
Bet strādāt vajag – ASV nevienam ne sapņos nav rādījušās tādas stulbības kā dekrēta atvaļinājums, turklāt vēl uz trim gadiem un vēl saglabājot darba vietu un algu. Par izglītotie amerikāņi nespēj noticēt, kad viņiem stāsta par šo Krievijā ierasto praksi. Viņiem šķiet – tā ir krievu propaganda.
Российское зерно в Лиепайском порту - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Latvijā
Latvijā maizes pietiks, ja rudenī kāds to nenopirks
Tā ir "zelta miljarda" valstīm raksturīga tendence. Mediji nenogurstoši kar makaronus uz ausīm par veselīgu dzīves veidu, taču viss kaut kā tā iekārtots, ka to var atļauties vien kādi 5-10% cilvēku.
Ekoloģiski tīrs ēdiens maksā pasakainu naudu. Bēdīgi slavenais "sieriņš ar ievārījumu", kura dēļ krievu cilvēki dažkārt visu met pie malas un atgriežas dzimtenē, štatos maksātu kādus 8-10 dolārus.
Tāpat ir ar sporta zālēm, baseiniem. Ar visu. Medicīna ir tīrā naudas bedre, parasti lētāk ir nomirt. Rezultātā bagātie Rietumos ir slaidi, vingri un jauneklīgi, bet vairākums – nabagie – staigā ar lieko svaru un cieš no dažādām slimībām. Viņi izskatās kā divas dažādas homo sapiens pasugas.
Tieši tāpat ir ar zīdīšanu. Dārgi, neierasti un nesaprotami. Visas tradīcijas ir sagrautas. Tā ir īpaša prakse izglītotiem un bagātiem ļaudīm. Bet māmiņas no nabadzīgām mājsaimniecībām vienkārši nevar tādu greznību atļauties – vai nu jāskrien uz darbu vai traucē slimību virkne.
Люди на одной из улиц в Нью-Йорке после новостей о победе на выборах президента США кандидата от Демократической партии Джозефа Байдена - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2022
Pasaulē
"Ļoti smagi": ņujorkiešus šokē cenas pārtikas veikalos
Bet tagad – paskat vien! – maisījumi brīnumainā kārtā pazuduši. Kad parādās interneta veikalos, tie jau maksā daudz dārgāk. Bet nepirkt nevar. Amerikāņu ģimenēs tas ir ppirmās nepieciešamības produkts. Piedevām, ja bērns nepanes laktozi, vispār nav saprotams, ko iesākt.
Amerikāņu lielveikalos redzami paziņojumi, gluži kā neaizmirstamajos padomju veikalos: "Divi iepakojumi vienam pircējam." Izmisušie vecāki mēģina sarūpēt uzturu priekšdienam. Tas tikai pastiprina deficītu. Maisījumu cenas liek atkārties žoklim. Astoņsimt dolāri par astoņām uztura bundžām – vienīgais piedāvājums internetā, ko savai meitai atrada 33 gadus vecā Džesija Vaitsaida. Viņa to nevar atļauties.
Pārsteidz amerikāņu mediju filozofiskais tonis, runājot par bērnu uztura trūkumu. Atklāti sakot, pie Džordža Floida viņi strādāja daudz gleznaināk. Ko lai dara, krīze, viņi pūš. Šausmas-šausmas! "Bērniem vajag ēdamo". Tomēr neviens ģenerālās līnijas žurnālists neatļaujas taujāt: "Kas organizē visus šos deficītus un pelna uz to rēķina?" Neviens nesauc viņus pie atbildības: bagātie rauš naudu, kas tur liels?
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Latvijā
Veikalu plaukti nestāvēs tukši, iztukšosies pircēju kabatas: eksperte par deficītu
It kā jau traucējumi ar preču piegādēm valstī bijis papilnam, un visi beidzas vienādi. Vai atceraties, kā amerikāņi kāvās tualetes papīra dēļ? Tas pazuda jau pandēmijas sākumā, pēc tam atgriezās, tikai nu jau pusotru vai divas reizes dārgāks.
Pēc tam bija gaļas deficīts. Toreiz visu skaidroja vienkārši: sak, vai nu govis, vai kautuvju darbinieki slimoja ar koronavīrusu. Mīļajam Dieviņam tik zināms, kas un ar ko tur slimoja, toties gaļas cenas auga.
Amerikāņiem ir bijis pietiekami laika apjēgt, ka visi deficīti ir mākslīgi radīti. Lielās korporācijas pārstāj piegādāt pirmās nepieciešamības preces. Cilvēki satraucas, pūlas iepirkt priekšdienām. Pēc tam beidzot ilgotais produkts atgriežas plauktos, pa ceļam nepieklājīgi audzis cenā. Un nekādu objektīvu iemeslu cenu pieaugumam nekad nav.
No tehniskā viedokļa sazvērestības nav nekādas grutās. Piemēram, vairāk nekā 80% liellopu gaļas ražošanas valstī kontrolē četras korporācijas. Kāpēc gan dižciltīgie doni nevarētu sarīkot valstī deficītu? Nekā jauna amerikāņu ekonomikai nav – karteļu sazvērestību tēma uzpeld ik pa laikam visā vēsturē.
Хлеб, испеченный на Арктической военной полевой кухня - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Viedoklis
Cirks ir liels, tikai maizītes var pietrūkt. Vai pasaulei draud bada dumpji?
Vispirms izdomāja kaut kādus ieganstus – nu, visādi koronavīrusi, lokdauni, loģistikas ķēdīšu sarāvumi, Krievijas specoperācija Ukrainā. Skaidra lieta, pie visa vainīgs Putins.
Tikai necik labi nestrādā. Amerikāņi ātri apjēdza, ka Putinam ar to nav nekāda sakara. Un tagad, organizējot bērnu uztura traucējumus, neviens vairs neķēpājas ar kaut kādiem skaidrojumiem. Maisījumu nav, dariet ko gribat.
Nav vērts pat runāt, ka pārsvarā tas kaitē nabadzīgākajiem iedzīvotājiem. Bagātāki ļaudis var nopirkt bērnu uzturu arī par astoņsimt dolāriem. Protams, cinisms ir šokējošs. Kad mēs brīnāmies par Rietumu elites cietsirdību, jāpatur prātā, ka viņi gadsimtiem ilgi trenējušies ar kaķīšiem: mocījuši un aplaupījuši paši savējos, lai pēc tam sāktu darboties visā pasaulē.
Ziņu lente
0