Viedoklis

Lendlīzes paplašināšana Ukrainai: laiks nodedzināt tiltus

© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasУдар оперативно-тактическим ракетным комплексом "Искандер" по объектам ВСУ на территории Украины
Удар оперативно-тактическим ракетным комплексом Искандер по объектам ВСУ на территории Украины - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bruņojuma piegādes neapdomīgā sasteidzināšana demonstrē ASV un NATO centienus vājināt Krievijas aizsardzības potenciālu un gatavību par to maksāt ar Ukrainas armiju un mobilizācijas resursiem.
Ukraina konsekventi pārvēršas par "papildu zaudējumiem" kolektīvo Rietumu ģeopolitiskajā cīņā par pasaules kārtību uz Savienoto Valstu "hegemonijas" pamatiem, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Svētdien ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un aizsardzības ministrs Loids Ostins apmeklēja Kijevu un tikās ar valsts prezidentu Vladimiru Zeļenski. Pie tam afroamerikānis Ostins sveica ebreju Zeļenski ar nacistisko benderiešu saukli, bet pirmdien atklāja, ka "Ukrainas un Krievijas kara" mērķis esot "Krievijas novājināšana". Savukārt Entonijs Blinkens atzīmēja, ka Ukraina šajā karā esot "guvusi panākumus".
Брошенная Вооруженными силами Украины военная техника в Херсонской области - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2022
Viedoklis
"Uzbrukuma" antikvariāta piegādes Kijevai: karš visu piedos
Manāmi Kijevas režīma sasniegumi finansiālajā jomā – amerikāņi paziņoja, ka Kijevas režīmam tiks piešķirts trešais finansiālās palīdzības komplekss 700 miljonu dolāru apmērā. Militārie panākumi nav acīmredzami – divus mēnešus Ukrainas armija aizsargājas, atkāpjas un cieš milzīgus (neatgriezeniskus) dzīvā spēka un tehnikas zaudējumus. Ukraiņu karagūstekņu skaits pārsniedz 4 tūkstošus un pastāvīgi aug.
Domājams, tāpēc Ostins savaldīgi ieminējās, ka Ukraina varot izcīnīt uzvaru, ja būšot pareizas iekārtas un pareizs atbalsts.
Vēl nesen par "pareizo" Kijevas režīmam tika uzskatīti "padomju" tanki, kājnieku bruņumašīnas un zenītraķešu kompleksi no NATO valstīm Austrumeiropā (Varšavas līguma mantojums), kā arī amerikāņu tehnoloģiski novecojušie PZRK "Stinger", PTRK "Javelin" (un to analogi no Eiropas).
Ukrainai nodotās bruņutehnikas vienības un tūkstošiem pārnēsājamo raķešu kompleksu (pirmā pakete – 800 milj. dolāru apmērā) samaltas Krievijas BS triecienos pa arsenāliem un dislokācijas rajoniem. Daudz ko vienkārši nozaguši ukraiņu ierēdņi un nosūtījuši uz Āfrikas valstīm kā "pārpalikumu".
ЗРС С-400 Триумф заступила на боевое дежурство - Sputnik Latvija, 1920, 16.04.2022
Viedoklis
Par Ukrainas armijas teroristisko taktiku atbildēs ne tikai Kijeva
Amerikāņi nekontrolē ieroču piegādes frontei un spiesti kompensēt zaudējumus, palielinot apjomus, - piesaistīt lendlīzei sabiedrotos un partnerus. 26. aprīlī 40 valstu pārstāvji ASV aviobāzē Rammstein apspriedīs "paplašinātu un nāvējošāku palīdzību" Ukrainai. 20 valstis jau piekritušas palielināt pūles.

Artilērijas tests

Amerikāņu otrā un trešā militārās palīdzības pakotne par kopsummu 1,5 miljardu dolāru apmērā (800 un 700 miljoni) atšķiras – sarakstā parādījies smagais bruņojums. Ne īpaši mūsdienīgs, tomēr spriedzes pieauguma tendence ir acīmredzama.
ASV valsts sekretāra un Pentagona vadītāja vizīte Kijevā ar mērķi saskaņot jaunas piegādes izskatās pārlieka – tādus jautājumus parasti risina pa slēgto sakaru līnijām. Viņi apsprieda kaut ko nopietnāku. Iespējams, amerikāņi noraizējušies par NATO augstāko virsnieku uzturēšanos "Azovstaļ" pagrabos.
Iespējams arī kvalitatīvs solis uz priekšu cīņā ar Krieviju – RZUS M142 HIMARS (darbības rādiuss – līdz 300 km) un citu izstrādājumu pārvietošana uz Ukrainu (konfidenciāla instruktāža par loģistiku un militārā pielietojuma taktiku).
Оперативно-тактический комплекс Искандер производит запуск ракеты в рамках учений сил стратегического сдерживания Гром-2022 Минобороны РФ - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2022
Viedoklis
NATO "dzelzs plūsmas" apturēšana Ukrainā: Krievijas mērķi un līdzekļi
Tuvākajā laikā Kijevas režīms no ASV saņems 1400 "Stinger", 5500 "Javelin", 14 tūkstošus "citu PTRK", 200 bruņutransportieru, 120 bezpilota lidaparātu, kā arī 90 haubices (155 mm kalibrs) ar vairāk nekā 140 tūkstošiem šāviņu. Lielbritānija plāno nosūtīt uz Ukrainu 20 artilērijas pašgājējiekārtas (API) AS-90 (155 mm kalibrs) ar 45 tūkstošiem šāviņu. Baltais nams gatavo jaunu palīdzības pakotni, kas uzlabos UBS cīņasspējas ar tankiem.
Vācija ir gatava eksportēt 100 kājnieku mašīnas "Marder", kas ražotas 70. gados, līdz 50 tankus "Leopard 1" no vecajām rezervēm un bruņotos vilcējus tehnikas pārvadāšanai. Kanāda (par naudu) nodevusi četras 155 mm haubices. Čehija un Polija sūta "padomju" buksējamās haubices D-30, API "Gvozdika", RZUS BM-21 "Grad" un tankus T-72. Aktīvi strādā Nīderlande, Francija, Spānija, Slovākija, Austrālija, Kanāda un Turcija.
Jāpiezīmē, ka 100-200 artilērijas iekārtas vai bruņutransportieri 400 km garajā frontē Donbasā (no Izjumas līdz Guļaipoļei) neko daudz Kijevai nelīdzēs (pat ja pieņemsim, ka tās nonāks pie mērķa). Artilērijas sekmīgai pielietošanai vajadzīga kvalitatīvi citāds apšaudes blīvums, bet precizitāti un koriģēšanu var nodrošināt vienīgi bezpilota lidaparāts.
Rodas problēma: kā sagatavot simtiem artilēristu un dronu operatoru saskaņā ar NATO standartiem? No 20. aprīļa Polijas teritorijā sāktas apmācības ukraiņu speciālistiem par Lielbritānijā ražoto 155 mm lauka buksējamo haubiču ekspluatāciju.
Военные учения - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Viedoklis
Lendlīze Ukrainai: ASV politikas izgāšanās Eiropā
Vienlaikus eiropieši ir noraizējušies, ka bruņojuma masveida piegāde Ukrainai novājinās un atslepenos viņu aizsardzības potenciālu. Savs krekls jau vienmēr tuvāks.

Loģistikas sagraušana

Diennakts laikā Žešuvas aviobāzē Polijā (70 km no Ukrainas robežas) ieradās divas kara transporta lidmašīnas C-17A, četras transporta lidmašīnas Boeing 747, viena britu C-17A un viena ukraiņu An-124-100 ar Kijevas režīmam paredzētu bruņojumu. "Deutsche Welle" stāsta, ka ASV un NATO plāno izvietot jaunās bruņojuma partijas Dņepras labajā krastā, ap Kijevu, kā arī veidot spēcīgus nocietinājumu rajonus Ukrainas rietumu daļā.
Paplašinoties Rietumu bruņojuma piegādēm Ukrainai, Krievijai īpaši aktuāla kļūst Ukrainas arsenālu "demilitarizācija" priekšplānā un dziļajā operatīvajā aizmugurē, loģistikas apņēmīga sagraušana. 24. aprīlī Poltavas apgabala Kremenčugas pilsētā ar spārnotajām raķetēm "Kalibr" likvidēts ārvalstu bruņojuma sadales centrs. 23. aprīlī armijas aerodromā netālu no Odesas ar raķetēm likvidēts loģistikas terminās ar lielu Rietumu bruņojuma partiju. Pirms tam tika "demilitarizēts" UBS loģistikas centrs Ļvovas apkaimē. Ar desmitiem līdzīgu triecienu Krievijas GKS, JKF, raķešu spēki un artilērija ik dienas samaļ ASV un NATO militāro palīdzību Kijevas režīmam.
Танк Т-90МС на международном военно-техническом форуме - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Viedoklis
ASV pagrūž Eiropu zem tanka kāpurķēdēm
Krievijas notu ASV, kurā pieprasīts pārtraukt piegādes Kijevas režīmam, pavada apņēmīgi soļi. Pienācis laiks saskaldīt Ukrainas transporta komunikācijas un tiltus ar mērķi pārtraukt Rietumu militārās palīdzības plūsmu. Ukrainā ir apmēram četrdesmit vitāli svarīgi tilti, dzelzceļa elektrības apakšstaciju un mezglu skaits ir mazliet lielāks, tomēr uzdevums ir izpildāms.
25. aprīlī gaisa trauksme skanēja gandrīz visā Ukrainas teritorijā. UBS objektu demilitarizācija turpinājās Ļvovas, Viņņicas, Nikolajevas, Harkovas, Dņepropetrovskas, Poltavas un Odesas apgabalos. Krievijas BS ar raķešu triecieniem sākuši izsist no ierindas vilces apakšstacijas un vitāli smarīgus dzelzceļa mezglus visā teritorijā. Vilcienu sastāvi ar bruņojumu ir bloķēti, tomēr darba vēl ir daudz.
Kad transporta satiksme ar NATO valstīm būs pārrauta, Kijevas un Vašingtonas manevra iespējas būtiski samazināsies, taču augs jaunu katlu parādīšanās risks UBS. Karot ar Krieviju ar domu "Rietumi mums palīdzēs" var tikai aptrakuši Kijevas režīma pārstāvji.
Kopš speciālās militārās operācijas sākuma likvidēts: 141 lidmašīna, 110 helikopteri, 566 bezpilota lidaparāti, 265 zenītraķešu kompleksi, 2526 tanki un citas bruņumašīnas, 283 reaktīvās zalces uguns sistēmas, 1096 lauka artilērijas iekārtas un mīnmetēji, kā arī 2362 speciālās militārās autotehnikas vienības.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Российские десантники демонстрируют переносные противотанковые управляемые ракеты NLAW, захваченные в бою против украинских военнослужащих на Украине. Стоп-кадр видео - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Viedoklis
Rietumu bruņojums Ukrainai tiek piegādāts ar mērķi karot "līdz pēdējam ukrainim"
Ziņu lente
0