Viedoklis

Lendlīze Ukrainai: ASV politikas izgāšanās Eiropā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВоенные учения
Военные учения - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina pieprasa simtiem mūsdienīgu lidmašīnu, tanku, pašgājējhaubiču, bet saņem desmitiem second-hand vienību. "Partneri" cenšas, taču piegādes vien palielina likvidēto Ukrainas kareivju skaitu.
Amerikāņu lendlīze, eiropiešu "šautriņu" un Varšavas līguma valstu vecās bruņutehnikas piegādes tikai vairo Ukrainas zaudējumus cīņas laukā un pagarinās Kijevas režīma agoniju. Rietumu nožēlojamie centieni karot pret Krieviju ar svešām rokām beigsies ar "partneru" graujošu sakāvi – vēsturē tā gadījies ne vienu reizi vien, atgādināja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
10. aprīlī ar jūras bāzes precīzajām raķetēm "Kalibr" Dņepropetrovskas dienvidu nomalē likvidēta angārā paslēptā zenītraķešu diviziona S-300 tehnika, ko Kijevas režīmam piegādāja viena no Eiropas valstīm.
Украинские военнослужащие в пригороде Киева Буче, 2 апреля 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2022
Pasaulē
Lendlīze Ukrainai. Militārais eksperts novērtējis sekas
Krievijas Aizsardzības ministrijas dati liecina, ka likvidētas četras S-300 starta iekārtas un apmēram 25 kareivji. Bez tam S-300 starta iekārtas likvidētas Ukrainas BS aerodromā Harkovas apgabalā. Pārlieku labi pamanāms mērķis.
Divas dienas iepriekš Slovākija informēja, ka UBS tiks nodota padomju parauga ZRK S-300PMU baterija (četras starta iekārtas un daži desmiti zenītraķešu). Skaidrs, ka PGA kompleksa piegāde izrādījusies absolūti bezjēdzīga – slovāku S-300 nav nonākuši izvēršanās rajonā "austrumu frontē". Pārējais Rietumu partneru bruņojums Ukrainas teritorijā tiks samalts tieši tāpat.
ES diplomātijas vadītāja Žuzepa Borela vakarējais aicinājums ES valstīm steigšus piegādāt Kijevai lūgto bruņojumu izskatās neatbilstošs ne Borela amatam, ne situācijai Ukrainā. Taču ES jau sen pārvērtusies par NATO struktūrvienību, turklāt Borels jau iepriekš pauda: "Šajā karā uzvara jāizcīna kaujas laukā." Runa ir par Rietumu uzvaru pār Krieviju – ar ukraiņu rokām un izlietām asinīm.
Танк Т-90МС на международном военно-техническом форуме - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Viedoklis
ASV pagrūž Eiropu zem tanka kāpurķēdēm
6. aprīlī ASV Senāts apstiprināja likumprojektu par bruņojuma un militārās tehnikas piegādēm Ukrainai atbilstoši lendlīzei. Tā ir 80 gadus neredzēta parādība. Jāpiebilst, ka dokuments iesniegts Senātā jau 19. janvārī, bet izstrādāts daudz agrāk. Jaunā lendlīze Ukrainai liecina, ka amerikāņi mēģina akumulēt Austrumeiropas valstīs NATO militāro tehniku UBS vajadzībām, bet pēc tam sūtīt "dzelzs lavīnu" pāri robežai, lai pagarinātu speciālo operāciju Ukrainas teritorijā uz ilgiem mēnešiem vai gadiem.

Urfina Džūsa koka zaldātiņi

Aizsargājot ASV intereses Eiropā konfrontācijā ar Krieviju "zem sveša karoga", limitrofi faktiski izdara pašnāvību. Nekādu izredžu viņiem nav. Ja NATO nespēj atklāti mest izaicinājumu pirmajai kodoltermiskajai lielvalstij, kā tad var lolot ilūzijas par uzvaru proxy karā ar Krieviju ar tehnoloģiski atpalikušās Ukrainas rokām? Tas ir retorisks jautājums.
Izputināt ES, lai kaitētu Krievijai, vai novest līdz taktiskajam kodoltriecienam NATO valstīs Eiropā – tas ir absolūts neprāts. Lai cik ilgs būtu konflikts ar konvencionālo bruņojumu, labumu no tā gūs tikai amerikāņu militārās rūpniecības komplekss. Kopš Krievijas militārās operācijas sākuma "Lockheed Martin" akciju cena uzlidojusi par 18%, "Raytheon Technologies Corporation" – par 14%, "General Dynamics" – par 12,5%. Bruņojuma piegādes Ukrainai nes vērā ņemamus ienākumus ASV kompānijām.
Tomēr no stratēģiskā viedokļa Ukrainas lendlīze ir ASV sakāve, tā atkal apstiprina "izcilības" destruktīvo raksturu.
Lendlīze paredzēta apmēram gadam, bet ASV drošības problēma saglabāsies uz visiem laikiem. Vašingtonas interese par militārajiem konfliktiem garantē amerikaņiem naidīga noskaņojuma izaugsmi pasaulē un daudzpolārās pasaules paātrinātu veidošanu. Neviena valsts nevēlas atkārtot Dienvidslāvijas, Irākas, Afganistānas, Lībijas likteni – kļūt par kolektīvo Rietumu alkatības kārtējo upuri.
No otras puses, amerikāņu MRK objektīvi nav piemērots Ukrainas armijai – speciālisti mēnešiem ilgi mācītos lietot NATO standarta sarežģīto bruņojumu (bruņutehniku, lidmašīnas, vidēja darbības rādiusa PGA kompleksus). Laika Kijevas režīmam nav. Tāpēc ASV uzstājīgi pieprasa nodot UBS "padomju" tankus, artilēriju un aviāciju no Austrumeiropas valstīm.
Российские десантники демонстрируют переносные противотанковые управляемые ракеты NLAW, захваченные в бою против украинских военнослужащих на Украине. Стоп-кадр видео - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Viedoklis
Rietumu bruņojums Ukrainai tiek piegādāts ar mērķi karot "līdz pēdējam ukrainim"
Ukraina pieprasa simtiem mūsdienīgu lidmašīnu, tanku, pašgājējhaubiču, bet saņem desmitiem second-handvienību. Piemēram, Austrālija nodevusi 20 bruņutransportierus "Bushmaster". Polija un Kipra it kā nolēmušas atdot UBS savus tankus T-72M, lidmašīnas MiG-29 un ZRK "Buk" un "Tor". Slovākija gatava pārdot Ukrainai lietotās artilērijas iekārtas "Zuzana", kuru analogus UBS nesen nopirka. Perspektīvas nav skaidras.
Lielbritānija apsolījusi palīdzēt Ukrainai ar militāro tehniku un kredītiem 500 milj. dolāru apmērā. Britu premjerministrs Boriss Džonsons 10. aprīlī paziņoja, ka Londona nodos Kijevai raķetes "Starstreak", 300 prettanku raķetes un precīzos šāviņus, kā arī naktsredzes iekārtas, bruņuvestes un ķiveres. Tomēr pagaidām Lielbritānija vien deklarē nodomus piegādāt "nāvējošāku" bruņojumu, ieskaitot pašgājējhaubices AS-90.
Vācijas aizsardzības koncerns "Rheinmetall" ir gatavs jūnijā piešķirt Kijevas režīmam visus ekspluatācijas termiņus nokalpojušu 50 tankus "Leopard 1" un 60 kājnieku mašīnas "Marder", ja to apstiprinās Vācijas valdība. Simt artilērijas pašgājējiekārtas PzH-2000 Kijeva varēs saņemt 2024. gada otrajā pusē.
 Вице-президент Джо Байден во время выступления в Вашингтоне  - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Pasaulē
Ukraina vajadzīga Baidenam kā palīgmateriāls cīņā pret Krieviju
Lielbritānija sola nodot vecās pretkuģu raķetes "Harpoon" bez "harpunētājiem", tas ir, bez speciālistiem, kuģiem un RLS, kam kompleksi piesaistīti. Amerikāņu dronu "Switchblade" partija "austrumu frontē"neko neietekmēs. Ukrainas pārapbruņošana atgādina gigantisku mistifikāciju.
"Partneri" cenšas, taču "antikvariāts" un atsevišķas dārgas "spēļmantiņas" nevairo UBS spēku, tikai palielina likvidēto Ukrainas kareivju skaitu.
Krievijas aviācijas triecieni neļauj Rietumu un "padomju" bruņojumam ierasties nosūtījuma vietā. Specoperācijas laikā Krievijas BS likvidējuši vairāk nekā 2050 ukraiņu tankus un bruņumašīnas.
Marionešu režīmu Kijevā spiež karot līdz pēdējam ukrainim. UBS vienību izturība nevienu neuztrauc, "pašnāvnieku" galvenais uzdevums – nogurdināt Krievijas armiju un novājināt KF. Rietumiem vajadzīga ilgstoša savstarpēja ukraiņu un krievu slepkavošana. Šiem nolūkiem jau miljardiem dolāru tika ieguldīti Ukrainas "maidanizācijā" un nacifikācijā.
Pēc Urfina Džūsa metodēm radītie UBS "koka zaldātiņi" pārtiek no nacistiskās ideoloģijas un kaujas laukā vispār nedomā. Rietumu kuratoru uzraudzībā viņi paklausīgi izmanto ISIS* taktiku un likumsakarīgi cieš sakāvi – reālo situāciju nespēj slēpt pat ukraiņu pasaku meistari, tādi kā prezidenta ofisa padomnieks, apakšpulkvedis Aleksejs Arestovičs.
Латвийский военный во время парада в честь Дня независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Viedoklis
"Baltijas tīģeri" gatavojas lēcienam bezdibenī
Ukrainu piespiež "uzvarēt" karā, kam ASV un NATO tehnoloģiski nav gatavas. Novecojušā bruņojuma piegādes un amerikāņu lendlīze nesola ne pārākumu, ne "otro fronti" (par ko sapņo Kijeva) un garantē UBS sakavi Donbasā un tālāk. Amerikāņi jau 2020. gada decembrī zināja: "Putins uzvar hibrīdkarā pret Ameriku." Protams, stāsts par Ukrainu ir atsevišķs piemērs.
Krievijas Federācijas padomes vicespīkeris Konstantins Kosačovs vakars paziņoja, ka Kijevas režīms dzīvo ar naivu ticību tam, ka kolektīvie Rietumi būvē Ukrainā "plaukstošu demokrātiju par spīti Krievijai". Miers un stabilitāte Ukrainā nav iespējami Krievijai naidīgas ārējas pārvaldes un piespiedu derusifikācijas apstākļos, ja netiek ņemtas vērā Krievijas nacionālās intereses.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
* Krievijā un citās pasaules valstīs aizliegta teroristiska organizācija
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг выступает на саммите в Брюсселе  - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2022
Viedoklis
ASV un NATO sola "jaunu pasaules kārtību"
Ziņu lente
0