Viedoklis

Pat "fāstfuds" kļūst dārgāks: amerikāņus šokē jaunās cenas

© AFP 2023 / FREDERIC J. BROWNАвтомобиль около ресторана быстрого питания Wendy's в Калифорнии
Автомобиль около ресторана быстрого питания Wendy's в Калифорнии - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Inflācija ASV un ES sit pušu visus rekordus – neko tādu amerikāņi un eiropieši nav redzējuši kopš 80. gadiem.
Īpaši sāpīgi pa kabatu sit benzīna un elektrības izmaksas. Tāds ir pret Krieviju vērsto sankciju rezultāts. Par to, cik ilgi Rietumos nāksies taupīt, portālā RIA Novosti stāsta Irina Badmajeva.

Pie kā noved sankcijas

Martā inflācija valstī gada izteiksmē pieauga līdz 8,5%, vēsta ASV Darba ministrija. Februārī rādītājs nepārsniedza 7,9%.
Митинг в поддержку действующего президента США Дональда Трампа в Салеме, столице штата Орегон - Sputnik Latvija, 1920, 17.04.2022
Viedoklis
Amerikāņi ir pārskaitušies: pasaule neklausa un skatās uz Krievijas pusi
Visvairāk augušas benzīna cenas – vairāk nekā četri dolāri par galonu (apmēram 4 litri). Tātad auguši transporta izdevumi.
Pieaugušas arī amerikāņu iemīļotā fastfood cenas, neatpaliek elektroenerģija un noma – šīs izmaksas veido apmēram trešo daļu kopējo izdevumu.
Pie visa vainīga Krievijas militārā operācija Ukrainā, apgalvoja Džo Baidens. "Septiņdesmit procenti inflācijas radušies Putina benzīna cenu palielinājuma dēļ," viņš iegalvo.
© AP Photo / Carolyn KasterПрезидент США Джо Байден в Вашингтоне
Президент США Джо Байден в Вашингтоне  - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2022
Президент США Джо Байден в Вашингтоне
Patiesībā cenas Amerikā aug kopš pērnā gada, atgādināja "The Wall Street Journal". Izdevīgāk ir apsūdzēt Maskavu, nevis vainot savu politisko kursu. Izdevums norāda, ka rekordaugstās inflācijas iemesls ir "pārliekie federālie izdevumi un mīkstā naudas-kredītu politika".
Ar mērķi pārvarēt koronakrīzoes sekas attīstīto valstu finanšu struktūras slēdza iekšā drukas galdu. ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) pārpludināja valsti ar triljoniem dolāru un saglabāja zemu pamatlikmi – tuvu nullei.
"Patiesībā dolāri un eiro nonāca bankās kā peļņa investoru rokās, kuri ieguldīja vērtspapīrus fondu tirgū. Toties pieauga visas cenas: no labības un naftas līdz pārvadātāju pakalpojumiem," konstatēja Artjoms Dejevs, "AMarkets" analītiskā departamenta vadītājs.
Cilvēki aktīvi tērēja pandēmijā saņemto naudu un lika cenām pieaugt vēl vairāk. Zināma loma bija arī dažu preču, piemēram, sīkrīku un automašīnu deficītam.
Нищие в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2022
Pasaulē
Mediji: vācieši kļuvuši nabadzīgāki enerģijas cenu pieauguma dēļ
FRS pērn apgalvoja, ka inflācija būšot īslaicīga, taču patiesībā palaida garām brīdi, kad vajadzēja savaldīt pieaugumu. Marta vidū regulators pirmo reizi četru gadu laikā palielināja likmi līdz 0,25-0,5% gadā.
"Domājams, līdz jūnija beigām tā sasniegs 1,5%. Nāksies rīkoties agresīvi, lai savaldītu inflāciju. Taču nav skaidrs, vai tas izdosies līdz vasaras vidum," prognozēja "BitRiver" ārējo sakaru direktors Andrejs Loboda.
FRS tuvredzība nopietni skāra amerikāņu kabatas. Vēl vairāk nācās maksāt sankciju dēļ. 8. martā Džo Baidens aizliedza iepirkt naftu un citus energoresursus no Krievijas.
Bija skaidrs, ka viņa lēmums nepagaisīs bez pēdām. Naftas cenas acumirklī pieauga līdz 130 dolāriem par barelu. Vēlāk mainījas cenas degvielas uzpildes stacijās.
Группа истребителей F-35A Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Viedoklis
"Vai nu ieroči, vai cilvēki". NATO valstis saskārušās ar negaidītu problēmu
"Aptaujas liecina, ka vienīgi 6% vaino Putinu. Lielākā daļa – ASV prezidenta politiku," atzīmēja telekanāla "Fox News" žurnālists Šons Henitijs.
Pēc viņa vārdiem, 15 mēnešus ilgās Baidena prezidentūras laikā "viss iet greisi". "Es nevaru nosaukt neko, kas būtu īstenots pareizi. (..) Jā, visās nelaimēs vainojams Putins. Tie ir meli. Par laimi, Savienoto Valstu iedzīvotāji to saprot,"konstatēja žurnālists.
Augošās benzīna cenas ir ļoti sāpīga tēma amerikāņiem. Taču lielākās šausmas rada kurss pretī zaļajai enerģētikai, ko bīda uz priekšu Džo Baidens, ir pārliecināts Šons Henitijs.
Naftas un gāzes pielietojuma krasais ierobežojums novedis pie degvielas cenu pieauguma un inflācijas paātrināšanās. Taču, šķiet, to amerikāņu prezidents labprāt piemirst pieminēt.
Мужчина проходит мимо пустых полок в супермаркете в Лондоне - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2022
Pasaulē
"Tīrās šausmas": briti sūrojas par cenu kāpumu un valdības bezdarbību

Inflācija soļo pa pasauli

Vašingtona cenšas piespiest ES tāpat atteikties no Krievijas ogļūdeņražiem. Taču eiropieši nesteidz. Dažas valstis ir pilnībā atkarīgas no Krievijas naftas un gāzes, atzīmē EK vadītāja Urzula fon der Leiena.
Starp citu, amerikāņi savulaik ar sankciju palīdzību padzina no tirgus naftu no Venecuēlas un Irānas.
Pie tam cenas aug arī Eiropā. Martā 19 valstīs inflācija sasniedza 7,5%, aplēsusi Eurostat. Visvairāk – Lietuvā, kur rādītājs sasniedzis 15,6%. Vācijā – 7,3%, un tas ir augstākais līmenis 40 gadu laikā, kad naftas cenas uzlidoja augšup Irānas un Irākas kara seku dēļ.
Martā Eiropā visvairāk augušas energonesēju cenas. Otrajā vietā – produkti, alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi. Trešajā – pakalpojumi.
Государственный флаг США у американского посольства в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2022
Viedoklis
"Veimāra vai Zimbabve?" Amerika pareģo savu nākotni
"Cenu pieaugums turpināsies. To veicinās ražošanas un loģistikas sakaru saraušana, izejvielu deficīts un augstās cenas pasaulē," prognozēja Artjoms Dejevs.
Vācijā inflācija gada izteiksmē sastādīs 7-8%, informēja "Deutsche Bank" viceprezidents Karls fon Rors. Ja tiks pieņemts lēmums par Krievijas energonesju embargo, tā pārsniegs 10%, prognozēja banka.
"Stagflācijas (augsta inflācija un ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās) virpulis ierauj ES ekonomiku aizvien pārliecinošāk. Priekšnoteikumu pārmaiņām nav. Vācijas un Francijas IKP zemais pieaugums paredz negatīvu tendenci visām Rietumeiropas valstim. Reģions stāv uz bīstama sliekšņa. Rūpniecība un nozares ar augstu pievienoto vērtību saskaras ar spiedienu. Turklāt neizslēdzas Eiropas Centrālās bankas drukas mašīna," paskaidroja Andrejs Loboda.
© AFP 2023 / DANIEL LEALПокупатель в магазине Tesco в Лондоне
Покупатель в магазине Tesco в Лондоне  - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2022
Покупатель в магазине Tesco в Лондоне
Inflācija pārspēj visus rekordus arī Lielbritānijā. Martā tā sasniedza 7% gada izteiksmē – lielāko rādītāju kopš 1992. gada. Ekonomika visvairāk cietusi elektroenerģijas cenu pieauguma dēļ. Gāzes un elektrības rēķini britiem pieauguši par 54% - no 1227 līdz 1971 sterliņu mārciņai. Oktobrī gaidāms nākamais pieaugums.
Gada laikā elektrības cena var pieaugt par 115-130%.
Krievijā inflācija gada izteiksmē martā sasniedza 16,69% - savu darīja pasaules cenas.
"Piedevām – rubļa devalvācija. Pārējo rada razotāju izdevumu pieaugums, kuri ir atkarīgi no ārvalstu komponentēm. Sadārdzinājušās importa preces, kas pēc zināma laika kļūs par deficītu," stāsta Mihails Kogans, Finanšu pārvaldes augstskolas analītisko pētījumu nodaļas vadītājs Mihails Kogans.
Колонна российской военной техники на шоссе в окрестностях Херсона - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Pasaulē
Krievija sākusi cīņu ar Rietumiem par pasaules nākotni
Vairākas vitāli svarīgas rūpniecības nozares ir atkarīgas no importējamām precēm. Ārvalstu pievienotās vērtības daļa pārsniedz 50%. Pārsvarā tas ir imports no valstīm, kas pievienojušās sankciju pasākumiem. Nenākas viegli atrast alternatīvu, un, iespējams, zaudēto komponentu aizvietošana saviem spēkiem prasīs vairākus gadus.
Otrajā ceturksnī un trešā ceturkšņa sākuma Krievijā sāksies stukturālās transformācijas un jaunu biznesa modeļu meklējumi, paziņoja CB vadītāja Elvīra Nabiuļļina.
Ekonomika nevar mūžīgi dzīvot uz rezervju rēķina, tāpēc inflācija augs. Jau maijā gaidāms cenu pieaugums par 20 procentiem.
Ziņu lente
0