Viedoklis

Amerikāņi ir pārskaitušies: pasaule neklausa un skatās uz Krievijas pusi

© Sputnik / Artur Gabdrahmanov / Pāriet pie mediju bankasМитинг в поддержку действующего президента США Дональда Трампа в Салеме, столице штата Орегон
Митинг в поддержку действующего президента США Дональда Трампа в Салеме, столице штата Орегон - Sputnik Latvija, 1920, 17.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sankciju virknē, kas vairojas ar katru dienu, īpaši pārsteidz tas, ko Vladimirs Putins veiksmīgi nosauca par "kultūras atcelšanu".
Patiešām, ko tad "Riekstkodis" nogrēkojies?!
Skaidrs, ka Rietumu stratēģiskie pretinieki steigšus pūlas pēc iespējas padarīt krievus par necilvēkiem. Cilvēks, kurš kaut reizi mūžā ir dzirdējis krievu mūziku, nespēj noticēt "krievu orkiem", portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
Protams, šajā aspektā vērojama tāda iekšēja ievainojamība. Pēdējo divdesmit gadu laikā kolektīvie Rietumu kolektīviem spēkiem visu savu kultūru nolaiduši – nu, jūs jau paši nojaušat, kur. Maigais spēks –autorfilmas, mundri komiksi, romāni un dzeja – tas viss ir izšķiests. Ekrānus un lappuses pārpilda kaut kādas nesaprotamas dzimumfluīdas radības, klasiskajos sižetos notikusi vardarbīga krāsu korekcija. Vārdu sakot, punkts.
Rīgas domes akcija Ukrainas atbalstam - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Viedoklis
Eiropa pārvēršas par Ukrainu. Ko darīt Krievijai?
Un šo gruvešu fonā lepojas krievu klasiskā kultūra, nekaunīgi demonstrē visas Eiropas senlaicīgās kultūras priekšrocības – formas pilnību, satura cēlumu. Krievija ir kļuvusi eiropeiskāka nekā pati Eiropa. Vajadzēja steigšus kaut ko uzsākt.
Tomēr mūsu stratēģiskajiem pretiniekiem ir neapšaubāmas iestrādes. Atceļot krievu kultūru, viņi strādā perspektīvā.
Tagad uz mirkli pievērsīsimies ekonomikai. Nesen ASV finanšu ministre Džaneta Jellena nolasīja notāciju valstīm, kas "sēž uz diviem krēsliem". Runa ir par barbariem un ķeceriem, kuri pūlas saglabāt tirdznieciskas attiecības gan ar Rietumiem, gan Ķīnu. Pārsvarā – Indija un Ķīna.
Nākamnedēļ ieplānota pasaules finanšu ministru apspriede SVF un Pasaules Bankas paspārnē. Tā, protams, notiks Vašingtonā, un Jellenas kundzes tonis liek saprast: abas godājamās institūcijas amerikāņu acīs ir vien sīkas bodītes, kurās viņi plāno komandēt vienpersoniski.
Par kādu ekonomiku ir runa? Tirgus neredzamā roka jau sen tur pirkstu uz gaiļa, iespējams, - pat uz kodolpogas. Jellenas kundze izvirza pasaules lielākajām ekonomikām tīri politiskas prasības. Ķīnai, Indijai, Āfrikas un Dienvidamerikas valstīm steigšus jānostājas miera stājā un jāpievienojas ASV sankcijām pret Krieviju.
Флаги с символикой Евросоюза - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2022
Viedoklis
Ko mums tagad gaidīt no Rietumiem
Jellenas kundze atklāti pieprasa: Ķīnai jāvēršas ar spiedienu pret Krieviju, lai pārtrauktu konfliktu Ukrainā. Ja Pekina pretosies, amerikāņi žiperīgi izstrādās sankcijas.
Patiesībā izskatās dīvaini. Tik nelaimīgas valsts, par kādu kļuvušas ASV, finanšu ministrei vajadzētu pievērsties savas ekonomikas drausmīgajām problēmām. Nesen valstī fiksēta augstākā inflācija pēdējā pusgadsimta laikā, un tai nav saskatāms gals.
Nē, starp citu, tam nav nekāda sakara ar Krievijas ekonomiku, kas gadu desmitiem turas stabili, neskatoties uz rubļa volatilitāti. ASV dolārs nekad nav bijis volatils. Pašreizējā situācija šokē amerikāņus.
Iespējams, amerikāņu elitārie ekonomisti Jellenas vadībā piedāvā kaut kādus inovatīvus paņēmienus cīņā ar inflāciju? Gaidi ar maisu – līdz tādiem sīkumiem viņi nenolaižas. Liberālās ekonomikas lakstīgala, Nobela prēmijas laureāts Pols Krugmans nesen īsi un aši paskaidroja "The New York Times" lasītājiem, ka rekordaugsto inflāciju – goda vārds! – izraisījis amerikāņu algu neidomājamais pieaugums. Pārskaitušies lasītāji paskaidroja komentāros, ka, maigi sakot, viņam nav taisnība, algu jomā stagnācija valda jau gadus četrdesmit. Bet Krugmanu komentāri neinteresē. Viņš iesaka samazināt algas!
Финские пограничники - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2022
Viedoklis
Ar krievu kultūras atcelšanu vien ir par maz. Vajag vēl apzagt
Novērtējiet absurdu: valstī ar 30 triljonu parādu, kur veikalos iztukšojas plaukti, kur cilvēki nesaprot, kā pārdzīvot benzīna un maizes cenu pieaugumu, finanšu ministre rāj Ķīnu – pasaules lielāko ekonomiku – un stāsta, kā tai uzvesties!
Vēl vairāk: ASV ir lielākais parādnieks uz Zemes, bet galvenais tās kreditors – Ķīna. Tai pieder ASV parāda obligācijas par vairāk neka triljonu dolāru. Bet Vašingtona izvirza prasības.
Pie tam ASV nav nekādu ekonomisko instrumentu, kas ļautu ietekmēt Ķīn. Amerikāņi jau tagad cieš Ķīnas importa ierobežojumu dēļ. Ierobežot vēl vairāk? Cilvēki izies ielās. Iesaldēt savu parādu Ķīnai? Nu, visiem jau tāpat ir skaidrs, ka papīrīši ar mirušu prezidentu portretiem nav ne beigta ēzeļa ausu vērti. Triljons dolāru ir liela summa, taču Ķīnai tā nav kritiska. Pie tam dolāra rekordstraujā inflācija padara to aizvien bezvērtīgāku. Šis triljons jau ir par 8,5% mazāk vērts nekā pirms gada.
Amerikas elite to ļoti labi saprot, tāpēc sūta bruņojumu Taivānai un izsaka mājienus par to, ka uzrīdīs salu Ķīnai, tieši tāpat kā uzrīdīja Ukrainu Krievijai. Pēc tam ieviesīs kārtējās "ellīgās sankcijas". Tā, saraustot gabalos pasaules ekonomiku, viņi mēģinās izdzīvot globālās katastrofas grautiņā.
Пианист Денис Мацуев в финале Всероссийского конкурса юных талантов Синяя птица на телеканале Россия - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2022
Viedoklis
Rietumi pūlas "atcelt" krievu kultūru
Parādnieku karš pret kreditoriem – tā ekonomisti raksturo pašreizējo kolektīvo Rietumu konfrontāciju ar visu pārējo pasauli. ASV uzvedas kā kārtīs nospēlējies noziedznieks – nevis atdod naudu, bet gan plēš pušu kreklu un bļauj: "Neaiztiec mani, es esmu traks!"
Tas ir tas pats neokoloniālisms, tikai uzlabots un jaunās frāzēs tērpies. Rietumvalstis ilgi mēģināja aplaupīt pārējo pasauli, aizbildinoties ar "globālo sasilšanu" (vai kāds maz atceras, kas tas ir?). Pēc tam mēģināja monetizēt pandēmiju, saraust naudiņu uz vakcīnu rēķina. Tagad ieganstu aplaupīt tā saucamās jaunattīstības valstis devusi Krievijas specoperācija Ukrainā.
Visu šo sankciju mērķis un saturs ir viens – apturēt un nolaist asinis vairāku valstu ekonomikai. Neļaut tām attīstīties, lai, nedod Dievs, nepāriet attīstīto kārtā. Tu mirsti šodien, es – rīt. Lūk, ko skandē ekonomikas "vanagi" Vašingtonā.
Ne velti pasaules valstis ar lielu interesi vēro, kā zem sankciju lavīnas izdzīvo Krievija. Nacionālās valūtas plašs pielietojums (parādu nomaksa rubļos, energoresursu apmaksa rubļos), atbalsts biznesam un iedzīvotājiem, diskonta likmes strauja pacelšana, akciju tirdzniecības aizliegums nerezidentiem. Citām valdībām tā ir uzskatāma izdzīvošanas mācība.
Doņeckas un Luganskas iedzīvotāji priecājās par LTR un DTR atzīšanu - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Viedoklis
Krievija atgriežas
Tagad viss ir atkarīgs no tā, kā Krievija izturēs spiedienu. Ja mēs tiksim galā, mēs kļūsim par līderi atbrīvošanās cīņā no militāri ekonomiskās cilpas, ko ASV ar saviem satelītiem uzmetušas kaklā visai pasaulei. Mums ir labas izredzes uzvarēt un patiešām stāties globālās atbrīvošanās kustības priekšgalā. Cīņā pret transnacionālo korporāciju un aptrakušo Vašingtonas politiķu diktātu, pret sirreālo kultūras atcelšanu, pret bankrotējušo dolāru. Pie tam mums ir arī maigais spēks, kas piederas globālai lielvalstij. Visā pasaulē pazīstami tēli, sejas un melodijas.
Te mums noderēs mūsu "Riekstkodis". Tāpat kā Tolstojs ar Dostojevski, Prokofjevs ar Rahmaņinovu. Arī "cilvēkā visam jābūt skaistam...". Un "reiz pavasarī, neredzēti karsta saules rieta laikā, Maskavā, pie Patriarhu dīķiem, parādījās divi pilsoņi..."
Tas viss ir jāsaglabā, jāciena. Tie nav tikai veci motīvi vai rindiņas no pagātnes, tas ir mūsu ierocis nākotnes informācijas karos. Mūsu mirušie mūs nelaimē neatstās, - reiz teica krievu dzejnieks.
Tāpēc jau Rietumi tik nikni atceļ mūsu kultūru. Viņi sajūt draudus. Mūsdienās globālā cīņa izvēršas visos līmeņos – no finansiālām transakcijām līdz tanku brigāžu manevriem, no loģistikas līdz dzejai, no baleta līdz kosmosam. Tā nav tikai materiāla vien, - tā ir arī garīga konfrontācija.
Протесты в Висконсине - Sputnik Latvija, 1920, 02.01.2022
Viedoklis
Savienotās Valstis trakos vēl divus gadus
Krievijas atteikšanās padoties iezīmē arī tās nevēlēšanos nodot sevi, zaudēt pašcieņu. Paskatieties, ar kādu baudu brāļi-ukraiņi spēlē to mežoni, ko viņiem uzspieduši saimnieki. Viņiem vienmēr labi izdevušies šovi. Viņi strādāja līdz īstai nāvei, bija gatavi pazemoties, lai tik nonāktu kadrā. Mēs šajā ziņā esam vājāki. Varbūt tas nemaz nav tik slikti?
Šodien ukraiņu nacisti tikpat kaismīgi iestudē savus asiņainos melus, slepkavojot savus tautiešus un gleznaini izvietojot līķus ceļmalā. Lūk, kāda ir ukraiņu "kultūra". Rietumi tai aplaudēs. Tādus aizbilstamos viņi mīl – tos, kuri zaudē cilvēka cieņu un nervozi ķiķina: saimniek, vai labi? Vai saimnieks ir apmierināts?
Nesen britu avīzē "The Guardian" nāca klajā raksts "Kā lamu vārdi kļuvuši par ukraiņu pretošanās ieroci" un slavē "entuziasmu", ar kādu mūsu nebrāļi iekļauj necenzētus izteikumus savā daiļradē – no dziesmām līdz plakātiem, no videoklipiem līdz interneta memiem. Sak, tā esot laba, lietderīga kultūra. Tieši tas jau vajadzīgs barbariem, ko vērīgi lolo britu intelektuāļi. Viņi paši ies Konventgārdenā uz "Riekstkodi". Bet mežoņi var lamāties un šaut krievus. Kam tad vēl viņi var noderēt?
Nevar teikt, ka mēs cīnāmies par kaut kādiem pagātnes artefaktiem. Mēs plānojam uzvarēt kaujā par nākotni.
Ziņu lente
0