Viedoklis

Bezjēdzīgs maratons: ASV un Polijas manevri pie Kaļiņingradas

© Foto : Facebook / Latvijas armija / Gatis DiezinsВоенные учения в Адажи, Латвия
Военные учения в Адажи, Латвия - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagona, poļu un citu amerikāņu satelītu bruņoto spēku vienību peļu spēlītes Baltijas reģionā sāktas ar mērķi novērst Krievijas BS uzmanību no Ukrainas karadarbības teātra.
Tomēr speciālo operāciju Kijevas režīma demilitarizācijai un denacifikācijai Maskava īsteno ar ierobežotu armijas kontingentu. Krievijas robežas Baltijā, tāpat kā citviet ir droši aizsargātas, un Rietumu partneriem nav pa zobam. Uzvaras parādes organizācijā Maskavā, kā jau parasti, iesaistīti 11 tūkstoši karavīru un vairāk nekā 200 militārās tehnikas vienības. Šis fakts ir pietiekami daiļrunīgs, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
17. aprīlī Polijas un Pentagona vienības sāka mācības 70 km attālumā no Kaļiņingradas apgabala, un tā gubernators Antons Aļihanovs paziņoja: Krievija dos asimetrisku atbildi uz NATO spēku mēģinājumu iebrukt eksklāvā. Kaļiņingradai nedraud sauszemes vai jūras blokāde nekādos apstākļos.
Люди на фоне американского флага - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Pasaulē
ASV gatavojas bioloģiskiem vai kodolincidentiem ar Krieviju, raksta mediji
Pentagons nesniedz ziņas par reālajiem mērķiem, kādiem uz Poliju pārvietoti 5000 amerikāņu karavīri un desmitiem iznīcinātāju F-15 un F-16. Baltais nams paziņoja, ka amerikāņu spēki neapdraud Krieviju un netiks iesaistīti konfliktā Ukrainā.
Eksperti iesaka izvērtēt analoģisku (hipotētisku) soli: divu Krievijas gaisa desanta divīziju dislokāciju Vankūverā un Monreālā, kā arī Krievijas 1. tanku armijas ierašanos Monterejā (Meksika). Protams, ne jau pret ASV – vienkārši reģionālās stabilitātes nostiprināšanai.
15. aprīlī Baltijas jūras austrumu daļā ieradās NATO 1. ātrās reaģēšanas pastāvīgās jūras grupas (SNMG1) kuģi, lai piedalītos manevros pie Igaunijas un Krievijas krastos. Alianse plāno tuvākajās dienās "nodemonstrēt sabiedroto klātbūtni Baltijas jūras reģionā".
SNMG1 grupu vada Nīderlandes Karaliskās flotes komodors Ads van der Sande. Dānijas, Holandes, Lielbritānijas, Kanādas fregates (Peter Willemoes, De Zeven Provinciën (flagmanis), Northumberland, Halifax) apgādātas ar morāli novecojušām pretkuģu raķetēm "Harpoon" ar darbības rādiusu līdz 150 km. Vācijas korvete "Erfurt" grupas sastāvā bruņota ar raķetēm RBS15 Mk3, kas paredzētas jūras un sauszemes mērķu likvidācijai.
Заместитель председателя Совета безопасности РФ Д. Медведев выступил на пленарном заседании форума Открытые инновации - 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2022
Krievijā
Dmitrijs Medvedevs novērtēja kodolkara risku
NATO kuģiem Baltijas jūrā ir labas tehniskās iespējas izlūkošanai un sakaru uzturēšanai. Igaunijas Jūras kara spēki ziņoja arī par gaidāmajām jūras kājnieku mācībām, kuru galvenais izdevums ir ieņemt pretinieka piekrasti.
Krievijas JKF Baltijas flote "piedalās spēlē" – armijas korpusa izlūki fiksējuši komandpunktu dislokāciju un pārtvēruši slepenus dokumentus "pretinieka" aizmugurē.

Krievijai naidīgs maratons

Iepriekš Igaunijas devesīs NATO sabiedrotie un partneri no Beļģijas, Čehijas, Francijas, Vācijas, Spānijas, Turcijas, Lielbritānijas, Somijas un Zviedrijas organizēja intensīvas militārās miiedarbības nedēļu mācību "Ramstein Alloy" formātā. Tika izspēlēti "reāli scenāriji".
Latvijā no 18. aprīļa līdz 27. maijam notiek plašo militāro manevru "Namejs 2022" pavasara posms, kurā tāpat piedalās NATO vienības. Mērķis – nacionālo un sabiedroto spēku integrācija un mijiedarbības uzlabošana aizsardzības uzdevumu risināšanai. Piedalās ASV, Čehijas, Polijas, Lielbritānijas, Lietuvas un Igaunijas bruņoto spēku vienības.
Ярослав Качиньский - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2022
Pasaulē
Kačinskis ierosina izvietot Polijā amerikāņu kodolieročus
Rīga neaprobežojas ar Krievijas "savaldīšanu" Baltijas reģionā. Latvijas AM tieši "veicina Ukrainas uzvaru" – piegādā UBS izlūkošanas bezpilota lidaparātus un ZRK "Stinger" par vairāk nekā 200 miljoniem eiro, piedevām – māca ukraiņus ar tiem apieties. Krievija ņem vērā visas bruņojuma piegādes nacistiskajam Kijevas režīmam un garantēti reaģēs uz Latvijas ieguldījumu Eiropas drošībā.
Lietuva steidzina visu militāro projektu īstenošanu. Piemēram, 14. aprīli Seims steidzami apstiprināja likumu par Rudninku poligonu, un jau sākusies jaunās infrastruktūras projektēšana un būvdarbi – maijā tur sāksies nodarbības.
Sākta sāpīga procedūra – tiek atņemti 48 privāti zemesgabali sabiedriskajām vajadzībām. Agrāk bijušo padomju poligonu netālu no Baltkrievijas robežām bija plānots pielāgot NATO spēku vajadzībām no 2024. gada.
Britu militāro klātbūtnes pieaugumu Baltijā pavada aicinājumi aliansei sākt atklātu konfrontāciju ar Krieviju. Ukrainas debesīs notriekto iznīcinātāju MiG-29 un trieciennieku Su-25 skaits netieši liecina, ka Polija jau cietusi vērā ņemamus militāros zaudējumus. 18. aprīlī Maskava apstiprināja: specoperācija Ukrainā notiek pēc plāna.
Ищенко: из-за блокады Калининграда может начаться ядерная война - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2022
Video
Politologs: Kaļiņingradas blokādes dēļ var sākties kodolkarš
ASV Jūras kara analītiskais centrs (Center for Naval Analyses) jau pērn izstrādāja scenariju "preventīvam triecienam" pret Kaļiņingradas apgabalu, kas paredz četru galveno aizsardzības elementu – OTRK "Iskander", Baltijas flotes raķešu kuģu, zenītraķešu sistēmu S-400 un armijas korpusa likvidāciju. Protams, Krievija ņem vērā šos un citus "partneru" agresīvos plānus.
Tehnoloģiskais līmenis, trieciena potenciāls un ģeogrāfija neļauj ASV un NATO īstenot savus plānus pret Krieviju. Alianses militārā spēka demonstrācija Baltijas reģionā – GKS un JKS daudzsēriju manevri ir militāri politiskā spiediena elements. Pēc būtības nekādu iespaidu neatstāj un Krieviju nopietni neapdraud. Pretējā gadījumā alianses manevri (provokācijas) tiktu stingri ierobežoti telpā un laikā. Tāpēc neitrālās Somijas tieksme iestāties NATO neapšaubāmi negatīvi ietekmēs šīs valsts drošību.
Pentagona un alianses bezgēdzīgais Krievijai naidīgais maratons Baltijas reģionā nesola "partneriem" ne panākumus, ne uzvaras. Tikai jaunus zaudējumus un sakāves.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Латвийский военный во время парада в честь Дня независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Viedoklis
"Baltijas tīģeri" gatavojas lēcienam bezdibenī
Ziņu lente
0