Pasaulē

Kačinskis ierosina izvietot Polijā amerikāņu kodolieročus

© REUTERS / Kacper PempelЯрослав Качиньский
Ярослав Качиньский - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas vicepremjerministrs Jaroslavs Kačinskis paziņoja, ka Polija ir gatava dislocēt ASV kodolieročus.
RĪGA, 4. aprīlis — Sputnik. Polijas vicepremjerministrs Jaroslavs Kačinskis sarunā ar "Welt am Sonntag" paziņoja, ka valsts ir gatava dislocēt amerikāņu kodolieročus, vēsta RIA Novosti.
"Principā, vajadzētu paplašināt kodolapmaiņu uz austrumu flangu," viņš teica un piezīmēja, ka šajā gadījumā vajadzīga Vašingtonas iniciatīva.
Bez tam Kačinskis sarunā ar vācu izdevumu ierosināja būtiski pastiprināt NATO grupējumu Austrumeiropā un organizēt komandpunktu Polijā.
Polijas ierosinājums izvietot valsts teritorijā ASV kodolieročus ir provokācija, vēlme ielīst zem Vašingtonas kodolvairoga, sarunā ar RIA Novosti konstatēja Krievijas Federācijas padomes vicespīkeris Konstantins Kosačovs.
Люди на фоне американского флага - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Pasaulē
ASV gatavojas bioloģiskiem vai kodolincidentiem ar Krieviju, raksta mediji
"Kā zināms, amerikāņi glabā kodolieročus (apmēram 150 taktiskās kodoltermiskās aviācijas bumbas B61) sešās armijas bāzēs piecās Eiropas valstīs – Vācijā, Beļģijā, Nīderlandē, Itālijā un Turcijā," teica politiķis.
Viņš atgādinaja, ka paša bīstamākā masu iznīcības ieroča dislokācija aiz nacionālās teritorijas robežām apdraud Eiropu, tostarp – arī Krieviju. Pie tam Krievija jau vairākkārt ierosinājusi ASV vienoties par to, ka nav pieļaujama kodolieroču izvietošana ārpus nacionālās teritorijas, tomēr atbildi nav saņēmusi," viņš uzsvēra.
"Augstu stāvošā poļu politiķa tagadējā iniciatīva ir kārtējā provokācia ar mērķi, pirmkārt, atgādināt amerikāņiem par megalojālās Polijas pastāvēšanu, otrkārt, dziļāk palīst zem amerikāņu kodolvairoga," atzīmēja Kosačovs.
Ukrainas ekspremjers: valsts varēja izstrādāt kodolieročus - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2022
Video
Ukrainas ekspremjers: valsts varēja izstrādāt kodolieročus
Politiķis konstatēja: īpaši ciniski un liekulīgi šī iniciatīva izskatās NATO pastāvīgi pausto bažu fonā par hipotētisko Krievijas kodolieroču izvietošanas iespēju Baltkrievijā – iepriekš, atbildot uz tamlīdzīgiem NATO stratēģu provokatīviem paziņojumiem, teica Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Speciālās operācijas ietvaros Ukrainā Krievijas spēki izmanto precīzo bruņojumu, turklāt vērš to vienīgi pret militāro infrastruktūru un armiju. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka mēnesi pēc specoperācijas sākuma pirmā posma pamata uzdevumi ir izpildīti, Ukrainas militārais potenciāls būtiski samazināts. Ar Krievijas karavīru atbalstu uzbrukumu turpina Doņeckas un Luganskas tautas republiku grupējumi. Armijas ģenerālis piezīmēja, ka tas ļauj pievērst lielāko uzmanību operācijas galveno mērķu sasniegšanai – Donbasa atbrīvošanai.
Solis pretī globālam kodolkaram: eksperts novērtēja Zeļenska draudus - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Video
Solis pretī globālam kodolkaram: eksperts novērtēja Zeļenska draudus
Ziņu lente
0