Viedoklis

"Baltijas tīģeri" gatavojas lēcienam bezdibenī

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский военный во время парада в честь Дня независимости Латвии
Латвийский военный во время парада в честь Дня независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu neprātīgā militarizācija, NATO nepārtrauktie manevri, ārvalstu kontingentu un bruņojuma pastāvīgā uzturēšanās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas teritorijās izveidojušas sprādzienbīstamu konflikta potenciālu ar kaimiņiem – Baltkrieviju un Krieviju.
"Baltijas tīģeru" pašnāvnieciskā bruņotā agresija pret "nepareizajiem" kaimiņiem ir tikai laika vai, iespējams, Vašingtonas pavēles jautājums. Notikumi Ukrainā apstiprina: NATO paplašināšanās ģeopolitiskā jēga ir karš ar Maskavu un Minsku, nevis demokrātijas "sēšana", konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
NATO paplašinātā kaujas grupa Latvijā turpina saņemt papildspēkus no Kanādas – 460 artilēristus ar savu bruņojumu un tehniku. Kanādas militārā kontingenta skaits Ādažu bāzē pieaugs līdz 660 kareivjiem, tātad pārsniegs 10% no Latvijas Nacionālo bruņoto spēku sastāva.
Военная техника ВСУ с простреленным лобовым стеклом - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2022
Viedoklis
Ukrainas valstiskumu visvairāk apdraud Polijas "otrā fronte"
Kanādas speciālistiem piešķirta galvenā loma Latvijas karavīru apmācībās Ādažu bāzē un manevru organizācijā. Vēl vairāk – kanādieši paziņoja, ka esot gatavi pāriet no mācībām pie karadarbības.
Operācijas "Nomierināšana" ietvaros Kanāda piedevām nosūtījusi uz Baltiju savas "Halifax" tipa raķešu fregates, atsūtīs pretinieka zemūdeņu un kuģu meklēšanai un likvidācijai, kā arī mīnu nožogojuma izveidei paredzēto patruļas lidmašīnu CP-140 Aurora.
Jāpiezīmē, ka Latvijā jau piekto gadu uzturas vērā ņemams un labi bruņots ārvalstu kontingents – vairāk nekā 1500 kareivji no Kanādas, Albānijas, Čehijas, Islandes, Itālijas, Melnkalnes, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Slovākijas. Jau pirms Krievijas speciālās operācijas sākuma Ukrainā amerikāņi pārvietoja uz Baltijas valstīm 800 kareivjus no Itālijas, vairākus iznīcinātājus F-35 un trīsdesmit helikopterus AH-64 Apache.
Pēc 24. februāra uz Austrumeiropu papildus pārvietoti apmēram 22 tūkstoši ārvalstu kareivju, alianse pirmo reizi mobilizējusi savus ātras reaģēšanas spēkus – apmēram 40 tūkstošus kareivju, arī no "neitrālās" Somijas un Zviedrijas.
Истребители-перехватчики МиГ-31К с гиперзвуковыми ракетами Кинжал - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2022
Viedoklis
"Kinžalu" brīdinājums NATO "miernešiem" Ukrainā
Taču Latvijas prezidents Egils Levits pieprasa ASV armijas pastāvīgu klātbūtni un armijas bāzes izvietošanu valstī. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks apspriež turku trieciena bezpilota lidaparātu Bayraktar piegādes NBS vajadzībām un pārdomā, kā nosūtīt uz Ukrainu pieredzējušus "brīvprātīgos" bez saiknes ar NBS. Tiesa, arī citi "Baltijas tīģeri" demonstrē maniakālu tieksmi spert pēdējo soli – bezdibenī.

Gaiteņi beidzas ar sienām

Baltija kļūst par militāri politiskās eskalācijas epicentru. Ārvalstu militāro klātbūtni paplašinājusi Lietuva (350 kareivji no Vācijas) un Igaunija (1000 britu kareivji, tanki Challenger, 200 karavīri no Francijas un četri iznīcinātāji Mirage).
Baltijas valstis izsūtījušas desmit Krievijas vēstniecību darbiniekus, demonstrējot solidariāti ar Ukrainu.
Latvija, Lietuva un Igaunija sapņo par Krievijas blokādi no jūras un nesodītām agresīvām darbībām. Tāpēc tās pieprasa no partneriem ES un NATO slēgt jūras ostas kuģiem ar Krievijas karogu, kā arī tālā darbības rādiusa PGA līdzekļus, piemēram, ZRK Patriot – bez maksas. Lietuva nesen iegādājās norvēģu kompleksus, kas strādā līdz 16 km augstumā un līdz 40 km rādiusā, taču arī ar to jau ir par maz.
Evakuētie Mariupoles iedzīvotāji - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2022
Viedoklis
Mariupoles katls – Ukrainas armijas un NATO sakāves modelis
Pēc trīs nedēļas ilgiem treniņiem poligonos Lietuvas dienvidos mācību "Unified Response" formātā Lietuvas Lielkņaza Aļģirda bataljons pārvietojās uz "stratēģiski nozīmīgo" Marijampoles apriņķi, kas robežojas ar Krievijas teritoriju – Kaļiņingradas apgabalu. Tā saucamā Suvalku koridora (tas savieno Baltijas valstis ar Poliju) ziemeļu daļā lietuviešu kareivji izspēlē patrulēšanu un citas taktiskās operācijas. Ar mērķi nepieļaut jau sen gaidīto Krievijas un Baltkrievijas spēku iebrukumu, Grodņas apgabala (Baltkrievija) saplūšanu ar Kaļiņingradas apgabalu (KF) un Baltijas ieņemšanu.
Lietuvas nacionālā armija visai nopietni uztver šādu fantasmagoriju, gatavojas pretinieka spiediena apstākļos atkāpties uz pilsētām un cīnīties tur – aiz civiliedzīvotāju mugurām (atsauciet atmiņā UBS taktiku Mariupolē).
Klaipēdas ostā noenkurojusies vācu fregate "Sachsen-Anhalt", kura raķešu bruņojums paredzēts tālu gaisa, virsūdens un sauszemes mērķu likvidācijai. Kas ir pretinieks? Retorisks jautājums – NATO valstu ārpolitikas akcenti nosprausti jau gadiem uz priekšu.
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, ietērpies formastērpā, personīgi apciemoja ASV tanku bataljona kareivjus Pabrades poligonā. It kā republikā nebūtu nekā svarīgāka par amerikāņu militāro klātbūtni un proamerikānisko iztapību.
Turku bezpilota lidaparāts Bayraktar TB2 - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Viedoklis
Ieroču piegādes Ukrainai: retais Bayraktar aizlidos līdz Dņepras vidum
Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji F-16 Igaunijas gaisa telpā ik dienas piecas stundas ilgos treniņos apgūst lidojumus minimālā augstumā Krievijas robežu tiešā tuvumā. Zināms, ka lidojums nelielā augstumā tiek izmantots pretinieka PGA pārraušanai (Ļeņingradas un Pleskavas apgabalos). Krievija no savas puses aukstasinīgi tur beļģu iznīcinātājus tēmēkli. Ja parādīsies, dabūs savu.
Vienlaikus Polijā netālu no Baltkrievijas robežām tiek koncentrēta ASV bruņutehnika. NATO stāsta par četrām jaunām avangarda bāzes grupām Austrumeiropā (kopā – astoņas).
Krievijas ĀM atzīmēja, ka ārvalstu militārā grupējuma un NATO infrastruktūras audzēšana Baltijā ir provokatīva un pastiprina konfrontācijas līmeni.
Vienlaikus "partneriem" nav, pat nevar būt nekādu objektīvu iemeslu reģionālajai trauksmei. Miermīlīgajai Krievijai un Baltkrievijai nav teritoriālu pretenziju Baltijas valstīm, ko Vašingtona un Brisele mākslīgi iedzinušas naida un rusofobijas sistēmā. Šī projekta finišā vīd Krievijas BS speciālā operācija ar mērķi piespiest ievērot mieru (demilitarizācija). Maskava nesaskata jēgu Baltijas kaimiņu naidīgajā politikā un aicina Latviju, Lietuvu un Igauniju nemesties bezdibenī. Otru dzīvību nenopirksi pat par ļoti lielu naudu no ES, ASV un NATO.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Уничтоженная военная техника Вооруженных сил Украины в Херсонской области - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Viedoklis
Ukraina nestājas NATO, kas mēģina iegūt Ukrainu
Ziņu lente
0