Viedoklis

Ko mums tagad gaidīt no Rietumiem

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаги с символикой Евросоюза
Флаги с символикой Евросоюза - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai ir vērts liekt muguru huntas labā, kas par grašiem pārdos gan jūs, gan jūsu bērnus pēc amerikāņu pirmā mājiena? Izputinās, uzspiedīs riebīgas, cilvēcei naidīgas idejas, sarīkos bezjēdzīgu karu, sūtīs jūs nāvē? Brīvība jau ir tepat līdzās. Mūsējie iet.
Jau pirms militārās operācijas sākuma, vienkārši par lēmumu atzīt Doņeckas un Luganskas tautas republikas Krievija dabūja sankciju kompleksu no rietumvalstīm. Savā ziņā – loģiski. Rietumu partneru priekšstatā Krievija nedrīkst glābt krievus. Krieviem jāsēž pagrabos un jāiet bojā bumbu sprādzienos. Ja Krievija nolemj viņus aizstāvēt, Krievija ir jāsoda. Par rietumvalstīs valdošo pārliecību portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
Tā parādās amerikāņu sankcijas pret suverēno Krievijas parādu, gan vāciešu lēmums apturēt "Ziemeļu straumes 2" sertifikāciju, gan diversijas pret Krievijas bankām un uzņēmumiem, kuru vidū – pēkšņi! – nonācis pat Armijas centrālais sporta klubs. Nu, bet kā tad citādi. Vai tad ir vēl kāda labāka komanda?
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2022
Viedoklis
Eiropa atzina, ka nevar iztikt bez Krievijas gāzes
Skaidrs, ka tagad, kad Krievijas karavīri lietišķi demilitarizē nacistu perēkli, par kādu tagad pārvērtusies bijusī Ukrainas PSR, Rietumu partneri ir sašutuši vēl vairāk. Bļāvieni ir apdullinoši. "Uzbrukums Kijevai!", "Cīņa par Černobiļu!" Šķiet, pat virsrakstu par princeses Diānas nāvi britu avīze Daily Mail neuzdrukāja tik lielā šriftā. "Apokalipse šodien!" – kliedz britu The Sun. "Nē – karam!" kaismīgi piebalso Deutsche Welle.
Tas viss ir skaidrs, neko citu mēs negaidījām. Paskatīsimies konkrēti, ar ko īsti Krievijai draud Rietumu partneri pat to, ka tā nolēmusi nest mieru bijušās Ukrainas teritorijā. Militārajā jomā: NATO apsolīja stiprināt savu klātbūtni austrumu flangā. Piemēram... Rumānijā. Goda vārds, tā nav nekāda drukas kļūda. Alianses kontingents tiks palielināts Rumānijā un, iespējams, Baltijā.
Pagaidiet, bet kā tad Ukraina? Ak nē. Tur – nē. Atvainojiet. Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Stoltenbergs oficiāli paziņoja: "Ukrainas teritorijā nav NATO spēku, nav arī plānu viņus turp novirzīt. Mēs atbalstām Ukrainu, tomēr stingras drošības garantijas sniedzam tikai sabiedrotajiem NATO."
Re kā. Sabiedrotajiem – stingras garantijas, Ukrainai – ne gluži stingras. Atklāti sakot, mīkstas tādas garantijas. Kāpēc tad vajadzēja vilkt viņus uz NATO pusi, lauzt iedzīvotāju vairākuma pretestību? Kāpēc vajadzēja savest tur "Javelin", mācīt kareivjus karot ar krieviem, izdalīt civilpersonām koka kalašņikovus, dedzināt naidu pret "moskaļiem"? Lai pirmajā briesmu brīdī visu pamestu? Nelabi iznāk.
Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2022
Krievijā
Sociālais tīkls "Facebook" ierobežojis "RIA Novosti" lapas darbu
ASV prezidents arī apstiprināja, ka visa amerikāņu kareivju rosība notiks tikai NATO valstu teritorijā. Ukrainā viņi neieies.
Tagad – par ekonomiku. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons piedraudēja "izkropļot Krievijas ekonomiku". Nupat valstī iesaldēti VTB aktīvi. Eiropas komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena apsolīja, ka jaunās "sankcijas iesaldēs Krievijas ekonomisko izaugsmi, paātrinās inflāciju, pacels kredītu cenas un pakāpeniski sagraus Krievijas rūpniecības bāzi. Pat Čehijas prezidents Milošs Zēmans – negaidīti! – pieprasīja "izolēt neprāti" (tas ir, Putinu) un nekavējoties atslēgt Krieviju no SWIFT.
Visa šī zaņķa saimnieks Džo Baidens nesen nāca klajā ar jaunām sankcijām. Pa ādu dabūs četras Krievijas bankas, kuru vidū lielākā ir VTB. Apdraudētas valūtas operācijas ar dolāru, eiro, mārciņu, jenu. Anonsēti tehnoloģiskās produkcijas eksporta ierobežojumi, kam vajadzētu ietekmēt Krievijas militārās rūpniecības un kosmosa nozares. Atslēgšanu no SWIFT Baidens nevēlas. Atslēgšana no programmatūras arī nav anonsēta. "Kāpēc pret Putinu sankcijas nav ieviestas?" – iekliedzās žurnālists pēc Baidena uzrunas. ASV prezidents neatbildēja.
Protams, visi šie pasākumi varētu būt nepatīkami. Taču vai tie sakropļos Krievijas ekonomiku? Ak Kungs, ko tik tā jau nav pieredzējusi. Kopš 2014. gada sankcijas nāk nepārtraukti, kas tik nav sadomāts. Neviļus rodas iespaids, kā arī jauno "pašu stingrāko" sankciju kompleksu tik un tā būtu ieviesuši, pat ja militārās operācijas nebūtu. Sodītu par to, ka neiebruka, viltīgi piekrāpa Rietumu "partnerus".
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis un Ukrainas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Miščenko uzvelk karogu pie Rīgas domes ēkas - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Latvijā
"Kāpēc Somija nebļaustās par sankcijām pret Krieviju?" Kā Latvijā apsprieda Donbasu
Perspektīvā gan Eiropas atteikšanās no ogļūdeņražiem, gan finansiālo transakciju traucējumi var būt visai nepatīkami. Ilgtermiņā – par to nav šaubu – tie novedīs pie Krievijas ekonomikas diversifikācijas un jauna, vēl plašāka importa aizvietošanas raunda. Tas ir lielisks neoindustrializācijas stimuls. Jā, starp citu, arī Krievijā ir ārvalstu aktīvi, ko itin labi var iesaldēt.
Savukārt partneri rietumvalstīs, it īpaši Eiropā ar visām šīm sankcijām visvairāk kaitē paši sev. It kā būtu pielikuši pistoli pie galvas un nupat jau nospiedīs gaili.
Dmitrijs Medvedevs viņiem jau apsolīja gāzi par diviem tūkstošiem eiro. Tas būs ne tikai milzīgs komunālo maksājumu pieaugums un fizisko personu masu bankroti. Tā būs arī uzņēmumu bankrotu lavīna Eiropā – faktiski, ES ekonomikas slepkavošana. Krievijas atslēgšana no dolāra un eiro operācijām graus uzticību šīm valūtām. Atteikšanās no Krievijas eksporta kaitēs ražotājiem Eiropā, daudz vairāk nekā Krievijā.
Eiropa un ASV nav tik lieliskā stāvoklī, lai mēģinātu nospiest ceļos citu valstu ekonomiku. Pašiem ir grūti noturēties virs ūdens. Paskatieties, kā Dow Jones indekss reaģēja tikai uz sankciju gaidām vien. Dienas laikā tas kritās par 830 punktiem. Nasdaq stāvoklis tagad ir sliktāks nekā 2008. gada finanšu krīzes karstumā. Meta (bijusī Facebook) akcijas kopš gada sākuma nobrukušas par 40%, Netflix – apmēram tāpat, Nvidia un Tesla – par 25%, tām pēdās bezdibenī ripo Microsoft, Amazon, Alphabet. Burbuļi plīst. Starp citu, nesen mēs par to brīdinājām.
Eiropas Padomes priekšsēdētājs Šarls Mišels - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Pasaulē
EP priekšsēdētājs: pret Krieviju vērstās sankcijas nesīs nopietnas sekas ES
Protams, Rietumu mediji pūlas iegalvot, ka tas notiek "Krievijas agresijas" dēļ. Taču patiesībā tirgus raustās krampjos pašnāvnieciskās sankciju politikas dēļ, ko priecīgi izsludina Rietumu elite. Rietumu partneri var viegli nonākt līdz biržas kraham. Par kādām sankcijām vispār var būt runa?
Rietumos to visu saprot. Avīzes Guardian korespondents organizēja reportāžu no Briseles, kur Eiropas valstu pārstāvji apsprieda iespējamās sankcijas. Tur valdīja īsts haoss. Itālija, Vācija un Kipra iebilda pret dažām sankcijām, Francija un Vācija bremzēja procesu, iesakot pagaidīt, kad sankcijas ieviesīs ASV un Lielbritānija. Vārdu sakot, nevienam negribējās nomirt.
Līdztekus ekonomiskajām sankcijām eiropieši gatavi sākt diplomātiskus audzināšanas pasākumus. piemēram, Baltijas tīģeri līdz ar Poliju iesaka neizsniegt Krievijas pilsoņiem tūrisma vīzas.
Vārdu sakot, ar to atbalsts Ukrainai ir izsmelts. No malas skatoties, tā, protams, ir īsta nodevība. ASV un ES elite demonstratīvi, visas pasaules acīs, atmet pie malas Kijevas huntu. Sasolīja viņiem visādus labumus, sagrūda valstī letālos ieročus, savaldzināja ar sapni par "Abramsiem" Sarkanajā laukumā un ierasti aizmuka. Patiešām, Afganistānā vēl bija tikai ziediņi, nu nāk odziņas.
Последствия ракетного обстрела в Кабуле - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2022
Intervija
"Laupītāju uzvedība." Kāpēc ASV atņem afgāņiem naudu?
Krievu cilvēkam nav gluži saprotams tas briesmīgais naids, līdz kādam nonākusi Rietumu elite. Priekš kam viņi lien slāvu iekšējā strīdā, kurina naidu, nenogurstoši vairo melus? Kāpēc viņi tā raustās? Būtu labāk paši ar savām lietām galā tikuši – paskat, Dow Jones krītas.
Taču lieta tāda, ka mūsu acu priekšā grūst visa tā melīgā, viltotā "nacionālā būve", ko Vašingtona jau 30 gadus slej Austrumeiropā – no Čehijas līdz Moldovai, no Albānijas līdz Ukrainai, uz Padomju Savienības un Varšavas līguma gruvešiem. Pie tās strādāja nedaudzie virs jebkāda mēra korumpēti elites pārstāvji, pretēji iedzīvotāju vairākuma gribai. Cilvēkus nevienam ne prātā nenāca klausīties. Viņus apstulbināja un demonstratīvi ignorēja.
Tautai naidīgā hunta dažādās valstīs izdomāja sev jaunu vēsturi, runāja neesošās valodās, staigāja lāpu gājienos, slavēja nacistus. Tauta to visu vēroja klusēdama, viņiem nebija daļas par politiku, viņi mēģināja izdzīvot. Tāpēc jau rodas nepatīkamā farsa piegarša visās tajās jaunajās valstīs – tās lielākoties radīja pretēji vairākuma viedoklim. Tagad viņi turas vienīgi uz NATO durkļiem.
Ir tāds visiem labi zināms noslēpums – Austrumeiropas tautas, pretēji savām marionešu valdībām, vēlas dzīvot mierā un draudzēties ar Kreiviju. Milzum daudzi cilvēki šajās limitrofu teritorijās uzskata sevi par krieviem. Tieši to patlaban redzam Ukrainā, kur neviens ar Krievijas armiju īpaši nekaro. Tur nav, ar ko karot. Tur gandrīz visi ir mūsu cilvēki.
Вид на разрушенный дом в поселке Зайцево, который находится на линии соприкосновения, ДНР, 28 января 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2022
Pasaulē
EP nevēlas ne dzirdēt par Donbasa bērnu slepkavošanu: aprauts Tatjanas Ždanokas ziņojums
Ukrainas kareivji masveidā padodas gūstā, ministrs Šoigu lūdza nodrošināt viņiem koridorus izejai un cieņpilnu attieksmi. Pilnīgi pareizi. Un šķīvi karstas zupas. Galu galā, nekādu ukraiņu karavīru nav, ir vienkārši krievu cilvēki, propagandas un Kijevas huntas apstulbināti.
Varētu jau nosaukt Krievijas armijas operāciju par izejamās dienas karu. Taču tas nav nekāds karš. Tā ir klasiska miernešu misija. Civiliedzīvotājiem nekas nedraud, vērojami tikai precīzi, ideāli aprēķināti triecieni pa ieroču noliktavām, PRA un aerodromiem. Interesanti, ka gandrīz neviens Ukrainā nevēlas aizsargāt Kijevas režīmu.
Krievu artilērija Ukrainas teritorijā iznīcina ne tikai militāro infrastruktūru – visu antikrievijas ideju. Vašingtonas sacerētā koncepcija nekad nav guvusi īstu, masveida atbalstu. To saglabāja, lai rādītu saimniekiem Amerikā kā slikti uzmālētu dekorāciju. Tagad dekorācijas nojauc. Un atbrīvotā Ukrainas tauta beidzot gūst izredzes pašai izvēlēties savu likteni.
Tas ir lielisks signāls citām Eiropas valstīm. Vai ir vērts liekt muguru huntas labā, kas par grašiem pārdos gan jūs, gan jūsu bērnus pēc amerikāņu pirmā mājiena? Izputinās, uzspiedīs riebīgas, cilvēcei naidīgas idejas, sarīkos bezjēdzīgu karu, sūtīs jūs nāvē? Brīvība jau ir tepat līdzās. Mūsējie iet.
Gāzes sadales stacija Ļvovas apgabalā  - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2022
Viedoklis
Trumpis rokās: Krievija gatavojas izputināt Eiropu
Ziņu lente
0