Pasaulē

Lendlīze Ukrainai. Militārais eksperts novērtējis sekas

© AP Photo / Vadim GhirdaУкраинские военнослужащие в пригороде Киева Буче, 2 апреля 2022 года
Украинские военнослужащие в пригороде Киева Буче, 2 апреля 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Senāts apstiprinājis likumprojektu par lendlīzi Ukrainai, kura mērķis ir militārās palīdzības sniegšanas procedūras vienkāršošana.
Saskaņā ar izdevuma Politico datiem, senatori atbalstīja dokumentu vienbalsīgi. Sarunā ar radio Sputnik situāciju komentēja militārais eksperts Dmitrijs Ļitovkins.
"Likumprojekts uz laiku atceļ dažus ierobežojumus, kas attiecas uz prezidenta pilnvarām iznomāt vai piegādāt militārās sistēmas, ja tās paredzētas Ukrainas valdībai un nepieciešamas civiliedzīvotāju aizsardzībai," norādīts likumprojekta aprakstā.
Танк Т-90МС на международном военно-техническом форуме - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Viedoklis
ASV pagrūž Eiropu zem tanka kāpurķēdēm
Dokuments vēl jāapstiprina Pārstāvju palātā, bet pēc tam jāiesniedz parakstīšanai ASV prezidentam.
Lendlīzes prakse bija izplatīta Otrā pasaules kara laikā. ASV piegādāja bruņojumu un stratēģiskos materiālus antihitleriskās koalīcijas valstīm, arī Padomju Savienībai. Pēc kara beigām Vašingtona ieteica atdot palikušo tehniku vai ar amerikāņu kredītu palīdzību apmaksāt to, ko sabiedrotie vēlas atstāt sev.
Martā ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka Vašingtona piegādās Kijevai militāro palīdzību miljarda dolāru apmērā, ieskaitot prettanku kompleksus, PGA sistēmas un bezpilota lidaparātus.
Radio Sputnik ēterā izdevuma "Neatkarīgais militārais apskats" redaktors, 3. ranga kapteinis rezervē Dmitrijs Ļitovkins atzīmēja, ka palīdzība lendlīzes ietvaros nenāks bez maksas.
В Польше размещен батальон НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Viedoklis
NATO samits zem B-52 spārniem – bezdibenis paveras acu priekšā
"Amerikāņi min summas, par kādām viņi sniegs palīdzību Ukrainai, un tam jāpievērš uzmanību. Piedevām parādījusies informācija, ka arī dažu citu NATO valstu vadītāji ir gatavi piešķirt Kijevai militāro palīdzību par noteiktām summām. Taču vēlāk, kad šī palīdzība tiks sniegta, tā, iespējams, nenonāks adresāta rokās, jo Krievijas karavīri uzskatīs to par likumīgu mērķi un, protams, likvidēs visas karavānas, kas to pārvadā. Toties Ukraina paliks parādā. Sūtījums nav saņemts, taču naudiņu ukraiņu biedriem tik un tā vajadzēs samaksāt," konstatēja Dmitrijs Ļitovkins.
Pēc viņa vārdiem, par to maksās arī Austrumeiropa.
"Amerikāņi jau deklarējuši, ka Ukrainai tiks nodots bijušais padomju bruņojums, kas atradies Varšavas līguma valstīs. Tā Vašingtona atbrīvo vietu sava bruņojuma piegādēm šīm valstīm. Tā ir papildu nauda, ko maksās jau Austrumeiropa. Tātad Vašingtona sarūpēs pasūtījumus savam militārās rūpniecības kompleksam un tādējādi pārvarēs ekonomisko krīzi, kas briest Savienotajās Valstīs," secināja Dmitrijs Ļitovkins.
Īsi un lietišķi. Tikai rūpīgi izraudzīti citāti radio Sputnik kanālā Telegram.
Брошенная Вооруженными силами Украины военная техника в Херсонской области - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2022
Viedoklis
Kijevas režīms pūlas komandēt saimniekus
Ziņu lente
0