Viedoklis

Ukrainas pēdas. Baidena dēls atkal sagādājis papum nepatikšanas

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSДжо, Хантер и Бо Байдены
Джо, Хантер и Бо Байдены - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV plešas plašumā nodokļu izmeklēšana pret prezidenta dēlu Hanteru Baidenu. Viņu tur aizdomās par naudas saņemšanu no Ukrainas gāzes kompānijas "Burisma".
Uzmanību lietai pievērsa Donalds Tramps, kurš pilnā sparā gatavojas 2024. gada vēlēšanu kampaņai. Pie kā tas varētu novest, centās noskaidrot portāla RIA Novosti korespondente Ksenija Meļņikova.

Kaitīgi paradumi un psihiskais stāvoklis

"ASV prokuratūras darbinieki Delavērā pieprasījuši papildu informāciju par ienākumiem, ko (Hanters) Baidens saņēmis no Ukrainas gāzes kompānijas "Burisma Holdings Ltd", stāsta avīze "The Wall Street Journal". Jau nopratināts viens no amerikāņu līdera dēla partneriem. Izmekletājus interesēja Hantera kaitīgie paradumi, izdevumi un psihiskais stāvoklis 2018. gadā. Izmeklēšanu rosinājis bijušais prezidents Donalds Tramps.
Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2020
Viedoklis
Kā zāģē Amerikā: atrasts "korupcijas melnais caurums"
"(Prokurori) pārbauda, vai viņš (Hanters) pārkāpis nodokļu vai citus likumus, ieskaito lobiju darbības normas ārvalstu valdību interesēs, lietišķajās attiecībās Ukrainā, Ķīnā, Kazahstānā un citās valstīs," raksta izdevums.
Parādījušies arī citi dati: iespējamie pierādījumi par Baidena, jaunākā, saikni ar biolaboratoriju finansējumu Ukrainā. Britu avīze "Daily Mail" publicējusi elektroniskās vēstules, kas apstiprina: viņš palīdzējis medicīniskajai kompānijai "Metabiota" saņemt miljoniem vērtus līgumus no ASV valdības par nāvējošu patogēnu pētījumiem.
Dokumentos teikts, ka šī forma sniegusi pakalpojumus Pentagona apakšuzņēmējam "Black & Veatch". Tā uzbūvējusi Ukrainā biolaboratorijas "infekcijas aģentu jeb toksīnu pētījumiem, kas var izplatīties pa gaisu un izraisīt potenciāli nāvējošas infekcijas."
Ziņots, ka Baidens, jaunākais, "savedis" "Metabiota" ar Ukrainas enerģētisko kompāniju "Burisma Holdings". Kopīgiem spēkiem viņi īstenoja "zinātnisku projektu", kam piesaistītas paaugstināta bioaizsardzības līmeņa laboratorijas Ukrainā.
Джо, Хантер и Бо Байдены - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2021
Viedoklis
ASV politika nopelna prezidenta Baidena dēla kārtējai narkotiku devai

Ģimenes un finanšu skandāls

Baidena, jaunākā, nodokļu darīšanas Delavēras prokuratūra sāka izmeklēt jau viņa tēva priekšvēlēšanu kampaņas karstumā. Pats Hanters apgalvoja, ka "strādājis likumīgi un pareizi, tostarp – arī pateicoties profesionālu nodokļu konsultantu palīdzībai". Džo Baidens "ļoti lepojās ar dēlu", kurš "pārcietis smagus pārbaudījumus un cīnījies ar ļauniem personīgiem uzbrukumiem, kuri viņu padarījuši tikai stiprāku".
Tiesa, Hanters sagādājis ne mazums nepatikšanu tēvam un mātei: problēmas ar alkoholu un narkotikām, skandaloza šķiršanās, romāns ar vecākā brāļa Bo atraitni.
Baidena, jaunākā, personisko dzīvi nolēma neskart, bet skandāls ap Ukrainas gāzes kompāniju "Burisma" strauji izplatījās medijos. Hanters bija "Burisma" direktoru padomes loceklis no 2014. līdz 2019. gadam. Džo Baidens šajā pašā laikā ieņēma viceprezidenta posteni un piedalījās darbā pie ASV politikas attiecībās ar Ukrainu. Mediju rīcībā nonākusi vēstule, ko 2017. gada janvārī atsūtīja Hantera lietišķais partneris Ēriks Šverins, toreizējais kompānijas "Rosemont Seneca Partners" (Hanters Baidens ir tās dibinātājs) prezidents. Viņš atklāja, ka Hanters nav savā 2014. gada nodokļu deklarācijā atzīmējis 400 tūkstošus dolāru, ko saņēma par darbu "Burisma". Šverins ieteica kompanjonam "koriģēt" nodokļu atskaiti.
Сотрудник лаборатории держит контейнер с пробирками. Лабораторию подозревают в разработках биологического оружия - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2022
Viedoklis
ASV biolaboratorijas – uzmanības centrā: Ķīna revanšējas par Uhaņu
Izmeklētājiem radās arī jautājumi par Hantera sadarbību ar partneriem Ķīnā. Viņus turēja aizdomās par naudas atmazgāšanu un nodokļu likumdošanas pārkāpumiem. Pie izmeklēšanas ķērās FIB aģenti un ASV Iekšējo ienākumu dienesta Kriminālizmeklēšanas nodaļas darbinieki. Tīklā nonāca prezidenta dēla personiskā sarakste, kas lika noprast: kāds ķīniešu miljardieris maksājis viņam desmit miljonus dolāru gadā vienkārši par piekļuvi svarīgiem kontaktiem.

Tramps vēlas atgriezties spēlē

"Burisma" lietai bija liela nozīme 2020. gada prezidenta kampaņā. Tramps to pleta plašumā un apliecināja, ka Baidens ir subjektīvs: viņa dēla intereses ietekmēja Vašingtonas politiku Ukrainā. Džo pavērsa situāciju sev par labu. Demokrāti paziņoja, ka Tramps mēģinot atrast informāciju, kas kompromitētu sāncensi, - amerikāņu līderis centās piespiest Ukrainas prezidentu Vladimiru Zeļenski un panākt, lai "Burisma" lieta tiktu izmeklēta Baidenam neizdevīgā aspektā. 45. ASV prezidentam pasludināja impīčmentu, tikai pēc tam attaisnoja.
Pret "Burisma" ierosināja vairākas krimināllietas, tikai līdz galam tās nenoveda. Vēlāk Tramps lamāja amerikāņu medijus par to, ka stāsts par Hanteru piebremzēts. Toties tagad tas atkal ir uzmanības centrā.
Ищенко: России не придется менять власть в Киеве, она падёт сама - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2022
Video
Ko varēja ražot amerikāņu biolaboratorijas Ukrainā?
"Tramps nolēmis atkal pievērsties jautājumam – tas nāk par labu republikāņiem pirms Kongresa vēlēšanām rudenī. Eksprezidentam patīk uzmanība un negatīva reklāma. Republikāņi parāda Baidenu no negatīvās puses – sak, viņš pat ar ģimeni netiek galā, kur nu vēl ar valsti, ir negodīgs, slēpj kontaktus ar Krieviju. Vārdu sakot, cenšas piebeigt, uzskatot, ka patlaban viņš ir visai vājš ārpolitikā," atzīmēja Anastasija Buņina, KZA Starptautisko attiecību un ekonomikas institūta Ziemeļamerikas pētījumu centra jaunākā zinātniskā līdzstrādniece.
Pavērsiens Hantera Baidena lietas izmeklēšanā saistīts ar gatavošanos 2024. gada prezidenta kampaņai, uzskata centra vadītāja Viktorija Žuravļova.
"Tā ir Donalda Trampa personīgā spēle, kuram ļoti gribētos atkal nonākt Baltajā namā. Viņš izmanto pašreizējo situāciju. Visi pastāvīgi runā par Ukrainu, turklāt Baidenam tagan ir ļoti zems uzticības reitings. Īstais laiks kaut ko pastāstīt, lai nākotnē izpelnītos elektorāta atbalstu. Tramps aktīvi komentē Krievijas un Baidena rīcību, pūlas atgriezties spēlē," paskaidroja politoloģe.
Tomēr Žuravļova apšauba, vai tas kaitēs demokrātiem Kongresa vēlēšanās. Bijušais nodokļu prokurors Mets Millers jau atzīmēja: varasiestāžu soļi skaidri liecina, ka tās vēlas tiesvedību. Tomēr nav teikts, ka Baidenam jaunākajam, tuvākajā laikā izvirzīs apsūdzību. Tātad situācija necik nopietni neietekmēs Baidenu, vecāko.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Pasaulē
The Guardian: Baidena prezidentūra ir nolādēta
Ziņu lente
0