Viedoklis

ASV biolaboratorijas – uzmanības centrā: Ķīna revanšējas par Uhaņu

© Sputnik / Денис Асланов / Pāriet pie mediju bankasСотрудник лаборатории держит контейнер с пробирками. Лабораторию подозревают в разработках биологического оружия
Сотрудник лаборатории держит контейнер с пробирками. Лабораторию подозревают в разработках биологического оружия - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad pienākusi ķīniešu kārta. Paskatieties, kā ĶTR valdība reaģēja uz ziņām pa3 30 amerikāņu biolaboratorijām Ukrainā, kas strādāja ar nāvējošu slimību patogēniem un to izplatības līdzekļiem
Ķīnas reakcija ir nopietnas sarunas vērta, jo pats labākais slēpjas ķīniešu uztverē. Īsāk sakot, Pekina ir ilgi gaidījusi un tagad atmaksā sāpīgi, atmaksā par agrāko ņirgāšanos ap pazīstamo laboratoriju Uhaņā, no kurienes (it kā) esot izplatījies ļoti pazīstams vīruss, portālā RIA Novosti stāsta Dmitrijs Kosirevs.
Tagad Ķīnas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis, līdz ar virkni mediju pieprasa — tostarp arī ANO un citās institūcijās – lai ASV dotu atļauju inspicēt visas tāda veida amerikāņu laboratorijas visā pasaulē. Skaidrs, ka pasauli tas interesē.
Пожилая женщина плачет около жилого дома в Киевском районе Донецка, разрушенном в результате обстрела - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Viedoklis
Viedoklis no Kijevas: Ukrainai patiešām vajadzīga denacifikācija
Uz kāda pamata pieprasa? Ir 1972. gada Konvencija par bakterioloģisko (bioloģisko) un toksisko ieroču izstrādes, ražošanas un uzkrāšanas aizliegumu un to iznīcināšanu. Taču tai nav verifikācijas mehānisma, pie tam vienīgā valsts, kas pretojas tā izstrādei ir ASV. Patiesībā par to, ka jāizstrādā šāds mehānisms, tagad, pēc "atklājumiem" Ukrainā, pirmais paziņoja Sergejs Lavrovs. Taču Pekina iesaistījās procesā ar pārsteidzošu entuziasmu. Tagad viņi uzdod amerikāņiem jautājumu: kā būtu, ja tagad sāktu runāt par konvencijas izpildes verifikaciju ne tikai ASV teritorijā, bet arī ārpus tām? Cita starpā – arī tāpēc, ka Ukrainā bija spēkā vienošanās no 2005. gada, kas paredz: visos pētījumos var piedalīties Pentagona pārstāvji, otrkārt, visiem ukraiņiem bija stingri aizliegts izpaust jebkādas pētījumu nianses.
Un vēl viens jautājums no Pekinas: vai ukraiņiem bija zināms, kas notika tajās biolaboratorijās viņu teritorijā? Šis jautājums interesē arī daudzu citu valstu iedzīvotājus.
Ķīniešu mediji apspriež tēmu ik dienas, publicē infografikas, kas atgādina: visā pasaulē, 30 valstīs ir 336 šada veida laboratorijas. Skaidrs, ka tagad Ķīnas diplomāti interesējas par situāciju visās šajās valstīs un valdību attieksmi pret to.
Nav nekādu šaubu: mūsu priekšā ir visas nācijas ilgi gaidītais iemesls atgādināt amerikāņiem viņu divus gadus ilgo ņirgāšanos ap Uhaņu. Publikācijas nāk viļņiem, līdz ar infografikām un citiem papildinājumiem. Doma ir viena: jūs cēlāt nebeizamu dezinformācijas vilni pret citām valstīm, apspriedāt sazvērestības teorijas, bet tagad esat pieķerti īstā sazvērestībā.
Biolaboratorija  - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Viedoklis
Amerikāņu kareivji izmantoja ukraiņus bioieroču pārbaudei. Krievija bija nākamā
Avīze "Renmin Ribao" izanalizēja 966 materiālus no pašiem šķietami nopietnākajiem amerikāņu medijiem un 46,6% no tiem iekļāva sazvērestību teorijas kategorijā, 45,7% - pie "aizspriedumaniem" un tikai 7% - pie objektīvas pieejas mēģinājumiem.
Kāda ir sazvērestību teoriju būtība? Amerikā un pasaulē klīda vairākas versijas – no "maigās", ka vīruss nejauši noplūdis no tās pašas laboratorijas, līdz "skarbajai" – ka Ķīna izstrādājusi vīrusu kā ieroci, kas speciāli paredzēts ASV iedzīvotāju inficēšanai. Faktu nav, starptautiskās pārbaudes neko nav pierādījušas. Taču par aizbēgušo (vismaz) vīrusu ASV runāja vai mājienus izteica oficiālas personas, propaganda trakoja, un, protams, Pekina nespēja klusēt, kat atklājās: tieši tāda bija amerikāņu darba joma Ukrainā.
Iespējams, nerunās tikai par vienu – citu starpā ir kāda ideja, kas pārsvarā grozās iesīkstējušāko republikāņu aprindās. Tā stāsta, ka Uhaņas laboratorija patiešām notikuši eksperimenti, kurus pasūtījis vai īstenojis "doktors Nāve" – galvenais ierēdnis ASV koronavīrusa jautājumos Entonijs Fauči. Šai idejai ir turpinājums: ja kāds Pekinā, to uzzinājis, nobijies, ka pret valsti sākts bioloģiskais karš, un nospraudis stingrus karantīnas pasākumus, ko pēc tam ar prieku visā pasaulē saviem iekšējiem mērķiem nokopēja sanitāri no demokrātu partijas. Proti, pie visa atkal vainīgi demokrāti.
Pamēģiniet vien tagad iznīdēt šo sazvērestības teoriju no miljoniem prātu, tāpat kā visas pārējās. Tai bija viens negaidīts rezultāts: ASV, tāpat kā visā pasaulē, tika milzīgi pieprasīta jebkura informācija par biolaboratorijām. Visām. Jā, arī savējiem. Iespējams, koronavīrusi vairs nebija tik aktuāli, taču, kad parādījās ziņas, ka Ukrainā strādāja ar mēra patogēnu...
Американские военнослужащие в костюмах биологической защиты. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2022
Viedoklis
Draudi pie durvīm. ASV izveidojušas desmitiem biolaboratoriju Ukrainā
Ja ne visa šī notikumu, histērijas, informācijas kampaņu virkne, iespējams, neviens nebūtu īpaši ieinteresējies par ziņām no Ukrainas. Pareizāk sakot, tās vienkārši nebūtu parādījušās. Melu impērija prot ne tikai būvēt melu fantomus, bet arī bloķēt faktus. Nav jēgas uzskaitīt piemērus – atsauciet atmiņā vismaz stāstu par ukraiņu "Tochka U" ar kasešu lādiņu Doņeckas centrā. Rietumu auditorija taču nez kāpēc uzskata, ka tā bijusi krievu "apšaude Kijevā" vai kaut kas tamlīdzīgs.
Tātad bija iespējams, ka Rietumi vispār nebūtu pievērsuši uzmanību ziņām par kaut kādām tur laboratorijām Ukrainā. Tas ir, ziņas pavīdēja, pie tam visi varēja iekvētot, ka trīs ASV valdības resori par tām stāsta absolūti atšķirīgas lietas un putrojas savās liecībās, taču tas viss it kā ritēja aizmugures plānā, to malā atspieda masveidīga informācijas klasika par "vīrišķīgajiem ukraiņiem, kuri stājas pretī ienaidniekam".
Tomēr dambi pārrāva cilvēks no labējā flanga – "Fox News" analītiķis Takers Karlsons. Viņš uzdeva vienkāršu jautājumu: ja visi šie "laboratorijas materiāli" reiz būtu izrāvušies brīvībā, bet ASV valdība sāktu paust bažas (starp citu, tā jau notika – materiālus viņi iznīcināja savlaicīgi), kāds būtu efekts Ukrainai un visai pasaulei? Jau no pirmā viņa raidījuma sākās ierēdņu un politiķu kašķi Kongresā. Un te viens no demokrātu iemīļotajiem medijiem – "NBC News" – pārmeta Karlsonam "sazvērestības teoriju" izplatīšanu.
Bet ķīnieši saprata, ka nu ir viņu kārta, un ar prieku atsaucās: ar kādām tad īsti teorijām jūs visi nodarbojāties divus gadus un lieliski iztikāt bez jebkādiem faktiem?
Летучая мышь - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2022
Pasaulē
ASV biolaboratorijās Ukrainā eksperimentēja ar sikspārņu koronavīrusu
Ziņu lente
0