Pasaulē

Denacifikācija nozīmē Ukrainas atbrīvošanu

© Sputnik / Антон ВергунKrievijas karavīri pie Krievijas un Ukrainas robežas
Krievijas karavīri pie Krievijas un Ukrainas robežas - Sputnik Latvija, 1920, 27.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādīja: speciālās militārās operācijas mērķis Ukrainā ir demilitarizācija un denacifikācija.
Operācija turpinās, un neviens nevar prognozēt, cik ilga tā būs. Krievija ir apņēmusies to īstenot ar minimāliem iespējamiem upuriem. Savukārt virkne Ukrainas Bruņoto spēku vienību izmanto īstu teroristu taktiku – slēpjas paši un savas apšaudes pozīcijas slēpj dzīvojamos kvartālos. To likvidācijas operācijās var iet bojā civiliedzīvotāji. Nebūs viegli divām brālīgajām tautām aizmirst izlietās asinis, stāsta analītiķis Vladimirs Skačko.
Vladimirs Putins uzsvēra, ka lēmums par operāciju pieņemts piespiedu kārtā. To piespieda sākt tagadējā Ukrainas valdība. Ne jau tikai tāpēc, ka DTR un LTR līderi Deniss Pušiļins un Leonīds Pasečņiks vērsās pie Krievijas pēc militāras palīdzības, jo Ukrainas spēki aizvien biežāk organizēja provokācijas pret republikām. Jau pašā sākumā Putins norādīja, ka operācija vērsta vienīgi pret neonacistisko huntu, kas saņēmusi ķīlniekos valsti un cilvēkus. Tātad notiekošo var nosaukt arī par atbrīvošanas operāciju. Ne tikai Donbasa – visas Ukrainas atbrīvošanas operāciju.
Виден дым над военным объектом, расположенным в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2022
Viedoklis
Krievijas speciālā operācija Ukrainā: mērķis – demilitarizācija
Antikonstitucionālā militārā apvērsuma rezultātā pirms 8 gadiem, 2014. gada 22. februārī, sākās valsts pārformatēšana, vispārēja pārvēršana par antikrieviju, kurā vajadzēja iznīcināt visu, kas veidoja agrākās Ukrainas būtību: tautu mierīga līdzāspastāvēšana un draudzība, atmiņas par kopīgo vareno pagātni, tikumība, ticība, krievu valoda, tradīcijas, garīgums.
Putins uzsvēra, ka operācijas galvenais mērķis ir atdot Ukrainu tās tautai, kam būs jāpieņem lēmums par tās nākotni. Krievijai tikai jāpalīdz īstenot valsts demilitarizāciju un denacifikāciju. Kā Vācijā pēc uzvaras pār hitlerisko nacismu 1945. gadā, kad valsts atgriezās normālas dzīves sliedēs. Diemžēl šodien tas pats nepieciešams Ukrainai.
Analoģija ar Vāciju pēc nacisma ir gandrīz pilnīga, ja salīdzināsim Ukrainā valdošā režīma vārdus un darbus. Prezidents Vladimirs Zeļenskis uzrunā tautai patētiski paziņoja: "Jums stāsta, ka mēs esam nacisti. Bet vai tad tauta, kas uzvarā pār nacismu atdeva vairāk nekā astoņus miljonus dzīvību, varētu to atbalstīt? Kā es varu būt nacists? Pastāstiet par to manam vectēvam, kurš visu karu karoja Padomju armijas kājniekos. Un nomira kā pulkvedis neatkarīgajā Ukrainā."
Skaisti teikts? Kā nu ne. Pat ar vectēva piemiņu spekulēja un sekmīgi piesedzās.
Tomēr viņa teiktais ir viltība un cinisms – burtiski dienu iepriekš Ukrainas valdība nolēma, ka tiek lauzta vienošanās par 1941.-1945. gadu Lielajā Tēvijas karā parādītās Neatkarīgo Valstu Sadraudzības dalībvalstu tautu vīrišķības un varonības piemiņas iemūžināšanu.
Jo, sak, tas neesot mērķtiecīgi sakarā ar "Krievijas Federācijas bruņoto agresiju pret Ukrainu". Bet 23. februārī taču vēl nebija nekādas "agresijas"...
Minētais dokuments tika pieņemts 2011. gada 3. septembrī Dušanbē, Ukraina to ratificēja 2013. gada 18. aprīlī. Tas paredzēja dalībvalstu saistības – pasākumus bojāgājušo karavīru piemiņas saglabāšanai, karavīru apbedījumu un pieminekļu uzturēšanu un labiekārtošanu. Turklāt vienošanās dalībnieku pienākums ir turpināt meklējumus, nodrošināt bojāgājušo karavīru apbedīšanu ar militāru godu, organizēt faktu atspoguļošanu par NVS dalībvalstu tautu nemirstīgo varoņdarbu.
Situācija Luganskas apgabalā - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Viedoklis
"Mēs esam gatavi visam". Putins aicināja ukraiņu kareivjus nolikt ieročus
Pat Ukrainas parlamenta deputāts Maksims Bužanskis pauda viedokli savā kanālā Telegram par ministru lēmumu lauzt līgumu: "Šo likumprojektu es ieteiktu nosaukt "Nospļaujies uz Vecātēva kapa", piekrītiet, satura ziņā izklausās adekvāti. Un, protams, palīdzēs atvairīt agresiju. Tādas lietas taču vienmēr palīdz, vai nu mums to nezināt."
Patiešām, šis un tas ir zināms. visā Ukrainā mērķtiecīgi un sistemātiski iznīcināti visi Georgam Žukovam veltītie pieminekļi. Aizbildinoties ar dekomunizāciju un dekolonizāciju, ķērās pie visu Lielā Tēvijas kara dalībniekiem veltīto pieminekļu demontāžas un iznīcināšanas, pat pats termins tika aizliegts un ar cietumsoda draudiem svītrots no leksikas.
Par Georga lentīti pat Uzvaras dienā var tikt aiz restēm. Arī pati Uzvaras diena Ukrainā, kā zināms, likuma līmenī pārdēvēta par Uzvaras dienu pār nacismu Otrajā pasaules karā, un uzvaru ierosināts svinēt dienu iepriekš – tā saucamajā Piemiņas un samierināšanās dienā.
Katru gadu Uzvaras dienā ukraiņu neonacisti rīkoja akcijas, lai iebiedētu pilsoņus, kuri izgāja Nemirstīgā pulka gājienā – jaunizceptie Hitlera pielūdzēji iesaka to oficiāli nosaukt par "Mirstīgo pulku" un aizmirst.
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Pasaulē
Krievijas pārstāvis ANO: Kijeva nav sadzirdējusi aicinājumus pārtraukt provokācijas
Ne tikai aizmirst, - ņirgājas, zaimo piemiņu un pieminekļus.
Nesen Kijevā sāka likvidēt bojāgājušajiem varoņiem veltīto memoriālo kompleksu, kas atrodas Kijevas aizsardzības varoņu un Ģenerāļa Rodimceva ielu stūrī (ģenerālis aizsargāja Kijevu 1941. gadā). Bronzas figūrai – karavīram ar šauteni, kurš spiež pie krūtīm vārpas, brāļu kapos nodauzītas visas memoriālās plāksnītes, ar atlūzām izbruģēts celiņš:
Pirms tam valdošie neonacisti faktiski "saņēma ķīlniekos" Padomju Savienības Varoņa Nikolaja Kuzņecova un Kijevas atbrīvošanas armijas ģenerāļa Nikolaja Vatutina pīšļus, kas bija apglabāti Ļvovā un Kijevā. Viņu mirstīgās atliekas grib pārdod Krievijai vai apmainīt pret ukraiņu teroristiem, kuri sēž cietumos Krievijā!
Jau šogad Harkovas neonacisti ieteica organizēt visā valstī "devatutinizāciju" – Vatutina piemiņai veltīto pieminekļu un memoriālo plākšņu iznīcināšanu, ielu un laukumu pārdēvēšanu.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Pasaulē
Vladimirs Putins izsludināja speciālo militāro operāciju Donbasā
To visu ieteica organizēt legalizētās dekomunizācijas, pareizāk sakot, banālas, taču nežēlīgas un totālas derusifikācijas ietvaros, - atbrīvoties no jebkādas Krievijas ietekmes. No aizlieguma izmantot krievu valodu visās jomās, izņemot sadzīvi, līdz pat simbolu un kopīgās atmiņas zaimošanai.
Krievi un ukraiņi dzīvo vienā valstī, viņiem ir vienādas tiesības, - tas rakstīts Konstitūcijā. Taču šogad krievu valoda faktiski visā pilnībā izspiesta no medijiem, izglītības un kultūras, no darba tiek atlaisti skolotāji pat par sarunām krievu valodā starpbrīžos. Pats Zeļenskis, iepriekš uzrunājot DTR un LTR iedzīvotājus, atklāti atzina: ja uzskatāt sevi par krieviem, dodieties uz Krieviju un atbrīvojiet ukraiņu zemi...
Lūk, no visa tā Ukrainu atbrīvos Putina ierosinātā denacifikācija. Kā? Diemžēl pagaidām šis jautājums paliek bez atbildes – neonacisti tik vienkārši nepadosies, bet rusofobijas metastāzes jau skārušas visu Ukrainas organismu.
Ziņu lente
0