Viedoklis

"Mēs esam gatavi visam". Putins aicināja ukraiņu kareivjus nolikt ieročus

© Sputnik / Максим Захаров / Pāriet pie mediju bankasSituācija Luganskas apgabalā
Situācija Luganskas apgabalā - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
24. februāra rītā Krievijas prezidents informēja par speciālo militāro operāciju Donbasā. Viņš aicināja ukraiņu kareivjus nolikt ieročus un doties mājās.
Krievijas prezidents apsolīja tiekties pēc kaimiņvalsts demilitarizācijas un denacifikācijas. Kampaņas mērķis – aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus cietuši ņirgāšanos un Kijevas režīma genocīdu. Rietumi runā par iebrukumu. Mediji stāsta par triecieniem militārajiem objektiem visā Ukrainā. Aktuālākos notikumus Donbasā un Ukrainā apkopoja Ksenija Marsina un Darja Zeļenska.

"Nolieciet ieročus, ejiet mājās"

"Apstākļi prasa apņēmīgu un tūlītēju darbību. Donbasa tautas republikas vērsās pie Krievijas pēc palīdzības. Ņemot to vērā un saskaņā ar ANO Statūtu 51. panta 7. daļu, ar Federācijas Padomes sankciju un pildot Federālās Sapulces ratificētos līgumus par draudzību un savstarpēju palīdzību ar DTR un LTR, esmu pieņēmis lēmumu sākt speciālo militāro operāciju," ar šādiem vārdiem pie Krievijas iedzīvotājiem sešos no rīta vērsās Putins.
Prezidents uzsvēra, ka kampaņas mērķis ir aizsargāt cilvēkus. "Šiem nolūkiem mēs centīsimies vest tiesas priekšā tos, kuri pastrādājuši virkni asiņainu noziegumu pret civiliedzīvotājiem, tostarp – arī pret Krievijas Federācijas pilsoņiem," piebilda Putins.
Runājot par NATO, prezidents atzīmēja, ka alianse tuvojas Krievijas robežām. Viņš atgādināja, ka Maskava 30 gadus mēģinājusi vienoties par bloka nepaplašināšanos uz austrumiem un saskārusies ar krāpšanu, spiediena un šantāžas mēģinājumiem. "Ziemeļatlantijas alianse, neskatoties uz protestiem un satraukumu, negrozāmi paplašinājusies. Kara mašīnas kustas un pietuvojusies mūsu robežām," norādīja valsts vadītājs.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Pasaulē
Vladimirs Putins izsludināja speciālo militāro operāciju Donbasā
Putins negatīvi novērtēja arī Vašingtonas rīcību: "Visu, kas hegemonam nepatīk, pie varas stūres esošie pasludina par arhaismu, novecojušu, nevajadzīgu. Un otrādi: viss, kas viņiem šķiet izdevīgs, tiek pasniegts, kā augstākā patiesība. To pūlas panākt par katru cenu, nekaunīgi, visiem līdzekļiem, visus neapmierinātos salauž uz ceļgala."
Prezidents vērsās arī pie Ukrainas karavīriem ar aicinājumu atbruņoties: "Tie, kas to izdarīs, varēs netraucēti pamest karadarbības zonu un atgriezties pie savām ģimenēm. Mēs esam gatavi jebkādai notikumu attīstībai. Visi šajā kontekstā nepieciešamie lēmumi ir pieņemti." Viņš uzsvēra, ka nav ne runas par Ukrainas teritorijas okupāciju.
Viņš piebilda arī dažus vārdus par iespējamu iejaukšanos notikumos Ukrainā.
"Tagad – daži svarīgi, ļoti svarīgi vārdi tiem, kam var rasties kārdinājums no malas iejaukties notikumos. Lai kas mēģinātu mums traucēt, kur nu vēl apdraudēt mūsu valsti, mūsu tautu, viņiem jāsaprot, ka Krievijas atbilde būs tūlītēja un novedīs pie tādām sekām, ar kādām jūs savā vēsturē vēl nekad neesat saskārušies. Mēs esam gatavi jebkādai notikumi attīstībai. Visi šajā kontekstā nepieciešamie lēmumi ir pieņemti. Ceru, ka mani sadzirdēs," uzsvēra Putins.

Dzirdami sprādzieni

Tūlīt pēc tam Ukrainas un rietumvalstu mediji sāka stāstīt, ka dažos Ukrainas reģionos dzirdami sprādzieni: mehanizētās brigādes kazarmu rajonā Kijevā, pie Borispoles lidostas, Odesā, Kramatorskā un Berdjanskā. Spēcīgi ugunsgrēki Nikolajevā, Harkovā likvidēta raķešu un artilērijas bruņojuma noliktava, apšaudītas aviobāzes Vasiļkovā un militārie objekti pie Dņepras (kādreizējā Dņepropetrovska).
"No rīta rībēja sprādzieni aiz pilsētas. Daļa iedzīvotāju steigšus evakuē uz rietumiem. Pēc tam sākās rindas pie bankomātiem un lielveikaliem. Dažos rajonos ieslēdza sirēnu. Tagad viss ir vairāk vai mazāk mierīgi. Nervozitāte ir jūtama, tomēr bez īpašas panikas," RIA Novosti pastāstīja kijevietis Konstantins.
Pilsētas metro iekārtotas bumbu patversmes: novākti turniketi, sabiedriskais transports pārvietojas bez maksas. Aģentūras sarunbiedri nevarēja teikt, ka būtu manījuši kādu slēpjamies metro, pagaidām visi paliek mājās.
Cīņas rit DTR un LTR pierobežas līnijās. Ziņots, ka UBS sāka uzbrukumu pie Nikolajevkas ciema. "Mani paziņas dzīvo netālu no Nikolajevkas. Paldies Dievam, visi dzīvi, - pastāstīja kijevietis Dmitrijs. – Cilvēki gatavojas karam un drudžaini mēģina kaut ko uzsākt. Konstatē, ka mašīnā nav benzīna, nav skaidrās naudas. Veidojas rindas pēc ūdens, pie bankomātiem un DUS. Nav saprotams, kas tagad notiks."
NATO bombardēsānas sekas Serbijā 1999. gadā - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Viedoklis
NATO "netīrā" pagātne draud ar katastrofu visai Eiropai
Nenoteiktākā situācija ir Mariupolē, Harkovā un Kramatorskā. Daudzi cilvēki pēc kara stāvokļa izsludināšanas izgāja ielās un ieslēdza Gazmanova dziesmu "Oficieri", priecājoties par Krievijas armijas ierašanos. Citi mēģina atrast patvērumu vai evakuēties, ja ir tāda iespēja. "Normāli cilvēki netrako, pārējie slēpjas metro. Ielās nekas nesprāgst – apšauda militāros objektus. Tie taču nav UBS, kas apšauda civilos, tāpēc es vispār esmu mierīgs," ir pārliecināts harkovietis Jevgēņijs.
Krievijas Aizsardzības ministrija apliecināja, ka neapšauda pilsētas ar raķešu un artilērijas bruņojumu, civiliedzīvotājus nekas neapdraud. Resors paskaidroja, ka ar precīzajiem lādiņiem no ierindas tiek izsisti pretinieka PGA objekti, aviācija un militārā infrastruktūra.
Gaisa telpa pie Krievijas rietumu robežas ar Ukrainu un Baltkrieviju slēgta uz nenoteiktu laiku. Laineriem aizliegts lidot gar kaimiņvalsts ziemeļaustrumu robežu.

"Piezvaniet Lavrovam"

Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis izsludinājis kara stāvokli. Ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba nosauca notiekošo par pilnvērtīgu iebrukumu. "Miermīlīgajās Ukrainas pilsētās protestē. Tas ir agresīvs karš. Ukraina aizsargāsies un uzvarēs. Pasaule var apturēt Putinu, tas ir jāizdara. Tagad ir pienācis laiks rīkoties," Kuļeba uzrakstīja Twitter.
Ukrainas pastāvīgais pārstāvis ANO Sergejs Kisļica, vēršoties pie KF pārstāvja Vasilija Ņebenzjas, paziņoja, ka Putins "pieteicis karu viņa valstij". Viņš prasīja, lai kolēģis oficiāli apstiprinātu, ka ANO DP sēdes laikā "Krievijas armija nevienu neapšauda, neapšauda Ukrainas pilsētas, nav iegājusi Ukrainas teritorijā." "Jums ir viedtālrunis, jūs varat tepat uz vietas piezvanīt Lavrovam," aicināja Kisļica.
Дети на праздничном утреннике, город Комсомольск, ДНР - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2018
Bērnu vēstules no frontes: "Vēlos lelli un kaut beigtos karš"
Ņebenzja atteicās nosaukt par karu kampaņu Ukrainā – viņš norādīja, ka runa ir "par attaisnotu Krievijas operāciju". Pēc viņa vārdiem, "Krievija sper soļus nevis pret ukraiņu tautu, bet gan pret huntu, kas sagrābusi varu Kijevā". Ņebenzja uzsvēra, ka atbildība par krīzi jāuzņemas Ukrainas valdībai, kas cita starpā ilgu laiku nav pildījusi arī Minskas protokolus. Tāda Kijevas pozīcija un Rietumu atbalsts lika Krievijai saprast: citas izejas nav, paskaidroja Krievijas pastāvīgais pārstāvis.
ASV prezidents Džo Baidens apsolījis "saukt Krieviju pie atbildības". "Prezidents Putins izvēlējies tīšu karu, kas nesīs katastrofālus upurus un ciešanas," viņš atzīmēja.
ASV prezidents aicināja "lūgties (Dievu – red.) kopā ar Ukrainas tautu, kas cieš no Krievijas Bruņoto spēku nepamatotā un neattaisnotā iebrukuma". "ASV, to sabiedrotie un partneri atbildēs saliedēti un apņēmīgi," viņš apsolīja.
Par "tālākajām sekām" Maskavai Baidens sola ziņot jau šodien.
Ziņu lente
0