Viedoklis

Krievijas speciālā operācija Ukrainā: mērķis – demilitarizācija

© REUTERS / CARLOS BARRIAВиден дым над военным объектом, расположенным в Мариуполе
Виден дым над военным объектом, расположенным в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas militārā specoperācija Ukrainā ir piespiedu pasākums aizsardzībai un NATO ilggadīgās paplašināšanās likumsakarīgs rezultāts.
Pie tā novedis Kijevas režīma Krievijai naidīgais noskaņojums, ko uzkurina Rietumi, amerikāņu un alianses sāktā Ukrainas teritorijas apgūšana, proti, "partneru" sistemātiskais kaitējums Eiropas drošībai, atgādināja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka tiek sākta speciāla militārā operācija Ukrainā. Galvenie mērķi – kaimiņvalsts demilitarizācija un denacifikācija (nekādu plānu to okupēt nav), Donbasa civiliedzīvotāju aizsardzība no gadiem ilgās ņirgāšanās un Kijevas režīma īstenotā genocīda.
Situācija Luganskas apgabalā - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Viedoklis
"Mēs esam gatavi visam". Putins aicināja ukraiņu kareivjus nolikt ieročus
Notikumi veidojas strauji un leģitīmi – saskaņā ar DTR un LTR palīdzības lūgumu, Krievijas Federācijas padomes sankciju un ANO Statūtu 51. pantu.
Krievijas Aizsardzības ministrija jau priekšpusdienā informēja, ka pārvarēta PGA sistēma un ar precīziem triecieniem likvidēta UBS aviobāzu infrastruktūra un kara aviācija. Krievijas AM oficiālais pārstāvis ģenerālis Igors Konašenkovs atzīmēja, ka DTR un LTR spēki pārrāvuši Ukrainas BS ešelonēto aizsardzību un sākuši pretuzbrukumu ar Krievijas bruņoto spēku artilērijas atbalstu.
Krievijas AM apkopoja 24. februārī veikto triecienu provizoriskos rezultātus: izsisti no ierindas 74 UBS militārās infrastruktūras objekti, ieskaitot 11 aerodromus, 3 komandpunktus JKS bāzes punktu un 18 PGA kompleksu S-300 un "Buk-M1" radiolokācijas stacijas, notriekts viens UBS helikopters un 4 bezpilota lidaparāti "Bayraktar TB-2".
Krievijas Bruņotie spēki likvidē vienīgi militāros objektus, nevēršot triecienus pret Ukrainas pilsētām, civiliedzīvotājiem un ekonomisko infrastruktūru. Štābu, vadības centru un sakaru mezglu likvidācija ar precīzo bruņojumu pat apmācītas un labi ekipētas vienības pārvērš par neorganizētu baru.
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Pasaulē
Krievijas pārstāvis ANO: Kijeva nav sadzirdējusi aicinājumus pārtraukt provokācijas
Krievijas AM informēja, ka Ukrainas robežsargi neizrāda pretošanos un padodas Krievijas vienībām. UBS 57. motorizēto kājnieku brigādes karavīri brīvprātīgi nolika ieročus un pārgāja LTR pusē.
Iepriekš Ukrainas iznīcinātājs Su-27 pēc "Afganistānas scenārija" (vai saskaņā ar NATO standartiem) pārlidoja uz Rumāniju, kur pilots pl. 07:05 padevās vietējām varasiestādēm Bakeu aviobāzē.

Kotlete Kijevas gaumē

Stratēģiem Vašingtonā un Briselē šausmīgi gribējās redzēt, kā militārā konfliktā sadursies divas tehnoloģiski attīstītas armijas – Krievija un Ukraina (apmācīta pēc NATO standartiem), lai izdarītu secinājumus paši savām vajadzībām un tālākajiem konfliktiem Eiropā. Ko viņi ieraudzīja?
Krievijas BS sāka raķešu un bumbu apšaudes Donbasā un UBS dziļā aizmugurē – kara aerodromos Borispolē (ASV un NATO bruņojuma piegādes vieta), Ozernoje, Kuļbakino (tur bija dislocēti droni "Bayraktar"), Kramatorskā, Čugujevā, Černobajevkā. Precīzus triecienus saņēma kara bāzes Luckā, Ivanofrankovskā, Hersonā. Nodarīts kaitējums Kijevas Galvenās izlūkošanas pārvaldes ēkai Kijevā, Elektrikov ielā 33. Visos reģionos dūmo sašauta un pamesta militārā tehnika.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Pasaulē
Vladimirs Putins izsludināja speciālo militāro operāciju Donbasā
Ukrainas PGA nespēja turēties pretī Krievijas raķetēm, masveida triecieni iznīcināja armijas noliktavas, tehnikas bāzes, štābus un aerodromus visā valstī, UBS vadība ir paralizēta. Atsevišķi pretestības perēkļi tiek operatīvi noslāpēti saskaņā ar 2008. gada "Gruzijas scenāriju". Domāju, piecas dienas operācijas noslēgšanai nebūs vajadzīgas. Kijevas režīms būs spiests parakstīt kapitulācijas aktu līdz pavasarim.
Pēc NATO standartiem apmācītā "pati spēcīgākā armija Eiropā" sagrauta dažu stundu laikā, pametusi bruņojumu un transporta līdzekļus, bēg uz rietumiem. Ukraiņu karavīriem tāda iespēja humāni dota – Krievija un Donbasa republikas neuzskata ukraiņu tautu par ienaidnieku, ko vajag iznīcināt.
Kijevas režīma kara noziedznieku sarakstu (85 cilvēki) iepriekš publicēja Krievijas Izmeklēšanas komiteja, un diezin vai būtu vērts to papildināt ar jauniem ukraiņu "varoņdarbiem" ASV interešu labā. Donbasa civiliedzīvotāju slepkavībās vainīgie vēl tiks noskaidroti.
Vienlaikus Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu palūdza karavīrus ar cieņu izturēties pret UBS kareivjiem, kuri, atšķirībā no nacionālistiem, zvērējuši uzticību ukraiņu tautai un pildījuši pavēles. Viņš uzdeva izveidot humanitāros koridorus, lai ieročus nolikušie ukraiņu kareivji varētu droši iziet no operācijas rajoniem un doties pie savām ģimenēm.
Krievijas bruņoto spēku militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Viedoklis
"Šoks un šausmas" Ukrainā, NATO šņuksti un pukstēšana. Kas notiks tālāk?
UBS proamerikāniskās konstrukcijas vēsturiskā atkāpšanās līdz Dņeprai un tālāk uz rietumiem ir neatgriezeniska – prezidents Putins iepriekš brīdināja "partnerus", kas notiks ar jebkuru NATO valsti, ja tā iejauksies Krievijas operācijā Ukrainā: "Sekas būs tādas, kādas nekad vēsturē nav bijušas." Vašingtona un Brisele aptvēra – Kijeva atgriežas Krievijas atbildības drošajā zonā.

Izšķirošs brīdis

Krievijas operācija kļuva par izšķirošu brīdi ASV un NATO – atgriešanos daudzpolārās pasaules skarbajā realitātē. Tomēr amerikāņu speciālo uzdevumu vienība jau savlaicīgi pameta Ukrainu, tāpat rīkojās citu NATO valstu militārie speciālisti, pat paši nesamierināmākie – no Latvijas un Lietuvas. Tagad alianse drošā attālumā plāno īstenot kaut kādu aizsardzības plānu – jaunu ārvalstu reaģēšanas spēku dislokāciju bezcerīgo reģionālo sabiedroto aizsardzībai.
ASV prezidents solīja pasludināt, kādas būs "sekas" Krievijai par "nevajadzīgo agresijas aktu pret Ukrainu, globālo mieru un drošību". Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons apņēmies kopā ar sabiedrotajiem dot apņēmīgu atbildi Krievijas soļiem. Iepriekš britu aizsardzības ministrs klāstīja, ka valsts esot gatava "dot spērienu" Krievijai.
Tomēr visas šīs šņukstēšanas un pukstēšanas fonā nav runa par militāru konfrontāciju – ASV un ES gatavojas tikai pieņemt pret Krieviju vērsto sankciju otro simtu. Daudzpolārajā pasaulē tās neko nemainīs.
Doņeckas apšaudes sekas - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Pasaulē
"Nav redzama vēlme vienoties": Ukraina turpina Donbasa apšaudes
ASV un NATO jau sen būtu sākušas karu pret Krieviju, taču Pentagons aptver, ka ir bezspēcīgs pret Krievijas raķetēm, kas var sakaut ASV armiju pat bez kodolarsenālu izmantošanas. Pat amerikāņu PGA-PRA sistēmas, ko Pentagons sasolīja Kijevas režīmam, nebūtu mainījušas spēku attiecību Ukrainas karadarbības teātrī, Eiropas vēstures gaitu. Tās varētu tikai lieku reizi nodemonstrēt ASV bruņojuma tehnoloģisko atpalicību.
Likumsakarīgais rezultāts, pie kā novedusi Ukrainas banderiskās vadības militārā, Krievijai naidīgā sadarbība ar Ziemeļatlantijas aliansi, dos nopietnu mācību "partneriem", kam ir laiks apdomāt Maskavas ierosinājumus par līdztiesīgu un nedalāmu drošību: NATO nepaplašināšanās un ārvalstu spēku izvešana no Austrumeiropas – līdz 1997. gada areāla robežām.
Vakar daudzas pasaules valstis pārliecinājās, cik bīstami ir risināt savas drošības jautājumus uz citu rēķina. Ziemeļatlantijas alianse kā ietekmīgs ģeopolitikas instruments, sabrūk acu priekšā. Arī ASV jau pamanīja: "Ukrainas valsts konstrukcija tās pašreizējā izskatā nav vēsturiska un sagādā problēmas," (citāts no AM bijušā padomnieka ASV eksprezidenta Donalda Trampa administrācijas AM padomnieka Duglasa Makgregora publikācijas izdevumā "The American Conservative").
Kad Vašingtonā pāries īgnums un aizvienojums, tur aptvers, ka 24. februārī Maskava paglābusi ASV un NATO no liela kara un miljoniem upuru. Ja nesapratīs, Krievijai ir pietiekami daudz pārliecinošu militāri tehnisko līdzekļu nacionālās drošības nodrošināšanai un bezatbildīgu (neprātīgu) "partneru" demilitarizācijai brīvprātīgo un piespiedu kārtā.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Militārais eksperts: Krievija neignorēs savu pilsoņu slepkavošanu Donbasā - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Video
Militārais eksperts: Krievija neignorēs savu pilsoņu slepkavošanu Donbasā
Ziņu lente
0