Pasaulē

Vladimirs Putins izsludināja speciālo militāro operāciju Donbasā

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimirs Putins apliecināja, ka Krievija neplāno Ukrainas okupāciju, tomēr Maskava centīsies panākt tās demilitarizāciju.
RĪGA, 24. februāris - Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzrunā iedzīvotājiem paziņoja, ka pieņēmis lēmumu par speciālu militāro operāciju Donbasā, vēsta RIA Novosti.
"Apstākļi prasa apņēmīgu un tūlītēju darbību. Donbasa tautas republikas vērsās pie Krievijas pēc palīdzības. Ņemot to vērā un saskaņā ar ANO Statūtu 51. panta 7. daļu, ar Federācijas Padomes sankciju un pildot Federālās Sapulces ratificētos līgumus par draudzību un savstarpēju palīdzību ar DTR un LTR, esmu pieņēmis lēmumu sākt speciālo militāro operāciju," Putins informēja uzrunā.
Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzruna sakarā ar situāciju Donbasā - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Video
Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzruna sakarā ar situāciju Donbasā
Valsts vadītājs apliecināja, ka Krievija neplāno Ukrainas okupāciju, tomēr Maskava centīsies panākt tās demilitarizāciju.
"Tās (Krievijas speciālās operācijas – red.) mērķis ir aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar ņirgāšanos un genocīdu no Kijevas režīma puses, un šiem nolūkiem mēs centīsimies panākt Ukrainas demilitarizāciju un denacifikāciju, kā arī nodot tiesai tos, kuri pastrādājuši daudzus asiņainus noziegumus pret civiliedzīvotājiem, tostarp arī pret KF pilsoņiem," teica Putins.
Viņš piezīmēja, ka neizbēgamas ir Krievijas sadursmes ar nacionālistiskajiem spēkiem Ukrainā, kuri agri vai vēlu ies karā pret Krimu. "Tas ir tikai laika jautājums. Viņi gatavojas, gaida piemērotu laiku. Tagad pretendē vēl arī uz kodolieročiem. To mēs nepieļausim," teica Putins.
Krievija nevar justies drošībā, attīstīties un pastāvēt pastāvīgu Ukrainas radītu draudu apstākļos, teica Putins un atzīmēja, ka NATO darbība Ukrainā nav pieņemama.
Krievijas bruņoto spēku militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Viedoklis
"Šoks un šausmas" Ukrainā, NATO šņuksti un pukstēšana. Kas notiks tālāk?
Krievijas politikas pamatā ir brīvība, šīs tiesības jāizmanto visiem, arī Ukrainas iedzīvotājiem. "Izvēles brīvība visiem patstāvīgi lemt par savu nākotni, par savu bērnu nākotni. Mēs uzskatām, ka ir svarīgi, lai šīs tiesības, izvēles tiesības, varētu izmantot visas mūsdienu Ukrainas teritorijā dzīvojošās tautas. Visi, kas to vēlēsies," viņš teica.
Prezidents pauda pārliecību, ka Krievijas karavīri un oficieri vīrišķīgi izpildīs savu pienākumu, izpildvara strādās saliedēti un efektīvi.
"Godājamie tautieši, esmu pārliecināts, ka savai valstij uzticīgie Krievijas Bruņoto spēku karavīri un oficieri profesionāli un vīrišķīgi izpildīs savu pienākumu. Nešaubos, ka visi varas līmeņi darbosies saliedēti un efektīvi," viņš teica uzrunā.
Valsts vadītājs uzsvēra: atbildību par asinsizliešanu nesīs Ukrainā valdošais režīms.
Putins uzrunāja arī Ukrainas kareivjus – viņš atzīmēja, ka viņi devuši uzticības zvērestu tautai, nevis tautai naidīgajai huntai, kas aplaupa Ukrainu. "Godājamie biedri! Ne jau tāpēc jūsu tēvi, vectēvi un vecvectēvi cīnījās ar nacistiem, aizsargājot mūsu kopīgo Dzimteni, lai tagadējie neonacisti sagrābtu varu Ukrainā," viņš teica.
ASV prezidents Džo Baidens - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Pasaulē
Mediji: Baidenam lemts atkārtot traģisku kļūdu Eiropā
Putins aicināja ukraiņu karavīrus nepildīt noziedzīgās pavēles, nekavējoties nolikt ieročus un doties mājup. Viņš uzsvēra: visi Ukrainas kareivji, kas izpildīs šo prasību, varēs netraucēti pamest karadarbības zonu un atgriezties mājās pie savām ģimenēm.
Putins norādīja, ka Krievija ciena un cienīs NVS valstu suverenitāti: "Mēs cienām un cienīsim visas pēcpadomju telpā izveidotās valstis. Mēs cienījām un cienām to suverenitāti. To apliecina palīdzība, ko sniedzām Kazahstānai, kas saskārās ar traģiskiem notikumiem, ar izaicinājumu savam valstiskumam un vienotībai."
Runājot par NATO, prezidents atzīmēja, ka alianse tuvojas Krievijas robežām. Viņš atgādināja, ka Maskava 30 gadus mēģinājusi vienoties par bloka nepaplašināšanos uz austrumiem un saskārusies ar krāpšanu, spiediena un šantāžas mēģinājumiem.
"Kāpēc tas viss notiek (NATO paplašināšanās – red.)? No kurienes šī nekaunīgā maniere runāt no pašu izcilības, nekļūdības, visatļautības pozīcijas? No kurienes šī nevērīgā, nicīgā attieksme pret mūsu interesēm un absolūti likumīgajām prasībām?" vaicāja Putins.
Doņeckas apšaudes sekas - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Pasaulē
"Nav redzama vēlme vienoties": Ukraina turpina Donbasa apšaudes
Pēc viņa vārdiem, viss ir skaidrs un acīmredzams – tāds bija PSRS novājināšanās rezultāts. "Pagājušā gadsimta 80. gadu beigās Padomju Savienība novājinājās, pēc tam – sabruka. Visi toreizējie notikumi mums ir laba mācība arī tagad. Tie pārliecinoši parādīja, ka varas, gribasspēka paralīze ir pirmais solis pretī pilnīgai gribas degradācijai un aizmirstībai," teica Putins.
Pēc viņa vārdiem, atlika tikai zaudēt pārliecību par sevi, "un viss". "Spēku līdzsvars pasaulē bija izjaukts. Rezultātā agrākie līgumi, vienošanās nedarbojas," viņš piebilda.
Krievija ir gatava jebkādai notikumu attīstībai, visi lēmumi ir pieņemti, paziņoja Putins. "Ceru, ka mani sadzirdēs," teica prezidents.
"Galu galā, kā tas vienmēr bijis vēsturē, Krievijas liktenis ir mūsu daudznacionālās tautas drošajās rokās. Tas nozīmē, ka pieņemtie lēmumi tiks izpildīti, nospraustie mērķi sasniegti, mūsu dzimtenes drošība – garantēta. Ticu jūsu atbalstam, neuzvaramajam spēkam, ko mums dod mūsu mīlestība pret Tēvzemi," Putins teica savā uzrunā.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Viedoklis
Smieklīgs genocīds. Kas šķita smieklīgi Vācijas kancleram?

Situācijas saasināšanās Donbasā

Pagājušajā nedēļā situācija uz saskarsmes līnijas Donbasā nopietni saasinājusies – Kijeva, ignorējot visas iepriekš panāktās vienošanās, savilkusi lielāko daļu armijas uz robežas ar Doņeckas un Luganskas tautas republikām un apšauda zemessargus, tostarp pielietojot aizliegtu tehniku.
Ņemot vērā Ukrainas iebrukuma draudus, Doņecka un Luganska evakuē sievietes, bērnus un sirmgalvjus uz Rostovas apgabalu, kā arī izsludināja vispārēju mobilizāciju.
21. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins vērsās pie Krievijas pilsoņiem, paziņojot, ka uzskata par nepieciešamu nekavējoties atzīt LTR un DTR suverenitāti, jo tie, kas nostājušies uz asinsizliešanas, vardarbības un nelikumības ceļa, neatzīst un neatzīs nekādu citu konflikta risinājumu Donbasā, kā vien militāras metodes. Tūlīt pēc prezidenta uzrunas Kremlī tika parakstīti dekrēti par LTR un DTR atzīšanu, kā arī draudzības un sadarbības līgumi starp Doņeckas republikām un Krievijas Federāciju.
22. februārī KF Valsts dome un Federācijas padome ratificēja līgumus par draudzību un savstarpēju palīdzību ar DTR un LTR. Paredzams, ka līgumi darbosies 10 gadus ar automātisku prolongāciju ar piecu gadu termiņu.
Ziņu lente
0