Intervija

Dmitrijs Medvedevs stāsta par NATO paradoksu, nevajadzīgo Ukrainu un "elles" sankcijām

© Sputnik / Екатерина Штукина / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs
Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pati NATO pastāvēšana ir paradoksāla – militārais bloks, kam nav pretinieka, kas sevi pozicionētu kā valsts vai valstu apvienība, intervijā norādīja Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs.
Pati NATO pastāvēšana ir paradoksāla, jo militārajam blokam nav pretinieka; Ukraina vairs nav vajadzīga ASV un pārvērtusies par rotaļlietu amerikāņu rokās; Krievija nebīstas no Rietumu apsolītajām "ellīgajām" sankcijām, intervijā vadošajiem Krievijas medijiem, arī RIA Novosti pastāstīja Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs.

Par NATO

"Tur jau ir tas NATO pastāvēšanas paradokss, ka NATO patlaban nav pretinieka, kas pozicionētu sevi kā valsti vai valstu sadraudzību, kas ideoloģiski nepieņemtu Rietumu pasaules pastāvēšanu, NATO pastāvēšanu, tā, kā tas bija laikā, kad sociālistiskās sadraudzības un Varšavas līguma valstis konkurēja ar Ziemeļatlantijas aliansi," pastāstīja Medvedevs.
Londonas panorāma - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2022
Pasaulē
Ukraina – lielgabalu gaļa. Lielbritānija plāno pārdalīt Eiropu
Viņš uzsvēra, ka Krievija nekad nav pieturējusies pie tāda viedokļa.
"Jā, ir pretrunas, ir problēmas, taču mēs tā nekad neesam teikuši. Vēl vairāk, mēs centāmies veidot attiecības, ritēja dažādas pārrunas, pat par to, kā mums būt tuvākiem NATO. Taču mūs nesadzirdēja, mūs nevēlas redzēt, tāpēc situācija veidojas saskaņā ar citu scenāriju," paskaidroja politiķis.
Viņa ieskatā, jādara viss iespējamais, lai nebūtu nekāda kara, it īpaši Krievijas un NATO sadursmes.
"Tas būtu pats dramatiskākais, vienkārši katastrofāls scenārijs. Es vienkārši ceru, ka tas nekad nenotiks. Lai arī daži neprāši, atsevišķi karstgalvji spriež par to NATO valstīs un ASV. Tomēr es ceru, ka tas nekad nenotiks," atzīmēja Medvedevs.
Krievijas DP priekšsēdētāja vietnieks atgādināja, ka NATO nav turējusi solījumu nepaplašināties līdz KF robežām.
"Apsolīja NATO nevirzīt tālāk, solījumu neturēja un apgalvo: "Mēs neko neesam parakstījuši." Taču zināms, kad un kam doti tādi solījumi, tādi apliecinājumi. Piemēram, solīja nevirzīties bijušās Padomju Savienības teritorijā? Solīja. Runās, privāti, tā un šā. Neko neizpildīja. tagad jau pavisam lien klāt mūsu robežām. Runa nav, piemēram, par Ukrainu vai kādu citu valsti, bet gan par reālu kaitējumu mūsu valsts nacionālajai drošībai. Tās sarkanās līnija, ko pieminēja prezidents, jau ir pavisam tuvu," paskaidroja Medvedevs.
Viņš atzīmēja, ka Ukraina var arī neiestāties NATO, bet tās teritorijā dislocēs bruņojumu, aizbildinoties ar vienošanos ar kādu no alianses valstīm.
Флаги России, ЕС, Франции и герб Ниццы на набережной Ниццы - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2022
Viedoklis
Eiropa nevar izlemt, kā sodīt Krieviju
"Var uz divpusēju līgumu pamata piegādāt Ukrainas vai kādas citas valsts teritorijā to pašu trieciena bruņojumu, tās pašas raķetes. Un teikt: "Nē, nē, mēs neesam NATO, tā, teiksim ir ASV un Ukrainas, Lielbritānijas un Ukrainas vienošanās, tāpēc tam nav sakara ar NATO, tās ir mūsu divpusējās attiecības. Taču mūsu acīs tas ir viens un tas pats," norādīja Medvedevs.
Pie tam politiķis piebilda, visi lēmumi tiks pieņemti pēc Vašingtonas norādēm.
"Mēs saprotam, kā tiek pieņemti tāda veida lēmumi un kā vispār tiek izmantoti tādi bruņotie spēki. Tik un tā pēc būtības tas notiks NATO paspārnē, bet lēmumus NATO pieņem, izmantojot ASV kontrolpaketi. Lielā mērā – pēc viņu norādes," teica Medvedevs.

Par Ukrainu

Medvedevs konstatēja, ka Ukraina patlaban zināmā mērā pārvērtusies par spēļmantiņu NATO, pārsvarā – ASV rokās, to izmanto ģeopolitiskam spiedienam pret Krieviju un Ķīnu.
"Lai cik skumji tas skanētu, Ukraina pati par sevi amerikāņiem nav vajadzīga, arī eiropiešiem tā nav gluži nepieciešama. Taču tas ir arguments ģeopolitiskā spēlē pret Krieviju un noteiktā pakāpē, manuprāt, - arī pret Ķīnu," teica Medvedevs.
"Tāpēc šī spriedze pārsvarā saistīta ar to, bet no otras puses, tā saistita ar kursu, kam pēdējos gados seko Ukrainas vadība," paskaidroja Krievijas DP priekšsēdētāja vietnieks.
Medvedevs paziņoja, ka nesaskata jēgu kontaktos ar Ukrainas tagadējo vadību.
"Ir bezjēdzīgi runāt ar tādiem politiķiem, kuri melo, nepilda lēmumus, kuri pieņem lēmumus, kas vērsti pret daļu no viņu pašu tautas, kuri šajā aspektā nepilda nekādas starptautiskās saistības," viņš uzsvēra.
"Zeļenskis man nav sagādājis vilšanos. Uzskatu, ka viņš rīkojas tieši tā, kā vajadzēja rīkoties cilvēkam ar viņa sagatavotības līmeni, ar viņa profesionālo piemērotību Ukrainas prezidenta amatam. Par nožēlu, droši vien, arī viņa pašam galu galā tas ved pie pašas Ukrainas sabrukuma," konstatēja Medvedevs.
Московский Кремль и небоскребы делового центра Москва-сити, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Politika
Maskava saņēma ASV atbildi uz priekšlikumu par drošības garantijām
Politiķis uzskata, ka ukraiņiem galu galā apniks haoss un viņiem vajadzēs ievēlēt valdību, kuras mērķis būs normalizēt ekonomiskās attiecības ar Krieviju, panākt saprātīgu līdzsvaru dažādos jautājumos, tostarp – arī par Krimas atzīšanu.

Par sankcijām

"Sankcijas mūsu valstij ir permanenta lieta. Pie šīm sankcijām mums vairs pierast nevajadzēs. Es runāju pat ne tikdaudz par pēdējo laiku, bet gan par padomju periodu, par attiecībām ar Padomju Savienību. Patlaban runa nav pat par iemesliem, es nevēlos raksturot Padomju Savienību, tā ir gaumes un attieksmes lieta. Taču pret Padomju Savienību – mūsu Dzimteni – sankcijas dažādu iemeslu dēļ vērstas vismaz reizes desmit. Starp citu, arī par pazīstamo gāzesvadu Urengoja-Pomari-Užgoroda un tā tālāk," atgādināja Medvedevs.
Viņš uzsvēra, ka Rietumu sankcijās nekā jauna nav, viņš pats strādājis pie tādām sankcijām pietiekami ilgu laika periodu, it īpaši kopš 2014. gada.
"Mēs patiešām nebaidāmies no šīm sankcijām. Tā nav bravūrīga metafora, tā ir konstatācija... Tāpēc saukcijas – lai viņi tās izmanto iekšējās retorikas vajadzībām, lai gandarītu savus vēlētājus vai savu politisko eliti," apliecināja Medvedevs.
"Tagad mums draud ar "elles" sankcijām. Nezinu, kas tas tāds ir, kādas tās būs. Stāsta, - "elles sankcijas". Toties es ļoti labi atceros sava kolēģa Baraka Obamas vārdus: manuprāt, 2015. gadā vai mazliet vēlāk, kad mēs zināmu iemeslu dēļ saķērāmies klinčā un tika ieviestas sankcijas, teica:"Krievijas ekonomika ir saplosīta gabalos." Es šo frāzi iegaumēju. Nu, ko lai saka? Kur tagad ir Obama? Pensijā, bet mūsu ekonomika dzīvo un attīstās," teica Medvedevs.
Viņš piebilda, ka attīstība turpinās, problēmas ir, taču turpinās.
Здание Госдепартамента США в Вашингтоне - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2022
Pasaulē
ASV nepiekāpsies Krievijai drošības jautājumos
"Nekas tik īpaši briesmīgs ar Krievijas ekonomiku nav noticis, tā pat kļuvusi labāka. Mēs vienmēr runājam par lauksaimniecību, ko mums uz šī rēķina izdevies attīstīt," norādīja Medvedevs.
"Problēmas vienmēr ir iespējamas, tomēr šīs problēmas noteikti ir atrisināmas. Un pavisam noteikti nevajag mūs kārtējo reizi biedēt ar šīm problēmām, ar šīm elles sankcijām. Tas viss nelīdzēs. Vēl vairāk, cilvēki, kas par to runā, esmu pārliecināts, arī paši tam ne īpaši tic. Taču tā ir tāda frāze, politiskās kultūras daļa: "Pateiksim tā, lai izpildītu rituālo deju." Un viņi to regulāri izpilda, rezumēja Medvedevs.
Ziņu lente
0