Politika

Maskava saņēma ASV atbildi uz priekšlikumu par drošības garantijām

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasМосковский Кремль и небоскребы делового центра "Москва-сити", архивное фото
Московский Кремль и небоскребы делового центра Москва-сити, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Vašingtona paziņoja, ka grib saglābāt noslēpumā savu atbildi uz Krievijas drošības līguma projektu.
RĪGA, 27. janvāris - Sputnik. ASV vēstnieks Džons Salivans iesniedza Krievijas ārlietu ministra vietniekam Aleksandram Gruško Vašingtonas atbildi uz Krievijas drošības līguma projektu, ziņo Krievijas Federācijas Ārlietu ministrija.
"Gruško pieņēma ASV vēstnieku Maskavā Džonu Salivanu pēc viņa lūguma. Tikšanās gaitā amerikāņu diplomātiskās misijas vadītājs nodeva ASV administrācijas rakstisku atbildi uz iepriekš Krievijas puses piedāvāto divpusējā līguma par drošības garantijām projektu," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.
Savukārt ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens noradīja, ka ASV prezidents Džo Baidens personīgi rediģēja Vašingtonas atbildi uz Krievijas iniciatīvu. Viņš uzsvēra, ka atbildē skaidri izklāstīti ASV principi un ASV bažas par drošību.
"Mūsu atbilde ir saskaņota ar Ukrainu un (Eiropas) sabiedrotajiem. Mēs saņēmām viņu nostāju un ieklāvām to mūsu atbildē Maskavai," norādīja Blinkens.
Флаги России, ЕС, Франции и герб Ниццы на набережной Ниццы - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2022
Viedoklis
Eiropa nevar izlemt, kā sodīt Krieviju
ASV valsts sekretārs paziņoja, ka Vašingtona ir gatava turpināt dialogu ar Krievijas Federāciju jomās, kurās pastāv sadarbības iespēja, un apliecināja, ka dokumenta satur "ļoti pozitīvas lietas, pie kurām jāstrādā".
Tikmēr amerikāņu puse paziņoja, ka negrasās izsludināt dokumenta saturu un gaida to pašu no Krievijas.
Krievija tikās ar ASV pārstāvjiem 9.-10. janvārī Ženēvā, 12. janvārī notika Krievijas-NATO padomes sēde Briselē, nākamajā dienā tika organizētas konsultācijas EDSO formātā Vīnē.
Diskusiju gaitā uzmanības centrā bija līgumu projekti ar ASV un NATO drošības garantiju jautājumā, ko Maskava publicēja pērnā gada beigās. Cita starpā tajos pieprasītas juridiskas garantijas – atteikšanās no NATO tālākas paplašināšanas uz austrumiem, no Ukrainas pievienošanas blokam un militāro bāzu izveides pēcpadomju teritorijā.
NATO karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Pasaulē
NATO audzēs militāro klātbūtni Austrumeiropas valstīs
21. janvārī Ženēvā tikās Krievijas un ASV ārpolitikas resoru vadītāji, saruna ilga pusotru stundu.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens atklāja, ka diskusijas laikā notikusi godīga domapmaiņa, un solīja šonedēļ iesniegt Vašingtonas atbildi uz Maskavas ierosinājumiem.
Savukārt Krievijas Ārlitu ministrijā uzsvēra, ka būtu tomēr pareizi publicēt ASV atbildi par drošības garantiju vienošanos.
Ziņu lente
0