Pasaulē

ASV nepiekāpsies Krievijai drošības jautājumos

© Depositphotos / TeamtimeЗдание Госдепартамента США в Вашингтоне
Здание Госдепартамента США в Вашингтоне - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV, ES un NATO pieprasīja no Krievijas savstarpējos soļus drošības sarunu gaitā
RĪGA, 26. janvāris - Sputnik. ASV administrācija negrasās vienpusīgi piekāpties Krievijai drošības jautājumos, paziņoja Valsts departamenta oficiālais pārstāvis Neds Praiss regulārā brīfinga gaitā.
"Noteicošais moments ir tāds, ka jebkuri mūsu spertie soļi nekļūs par piekāpšanos - tiem jābūt veiktiem uz savstarpēja pamata. Tas nozīmē, ka arī Krievijai būs kaut kas jādara, mūsu drošības nodrošināšanai," sacīja Praiss.
ASV karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Viedoklis
Diplomātijas nāve: ASV iznīcina visus noteikumus
Viņš piebilda, ka pirms pieņemt kādu lēmumu, Vašingtona noteikti konsultēsies ar ASV partneriem un sabiedrotājiem.
"Tostarp Ukrainu. Mēs esam pilnīgi atklāti ar mūsu ukraiņu partneriem attiecībā uz apspriežamajiem jautājumiem un progresu par šādas mijiedarbības rezultātiem," uzsvēra Praiss.
Vācijas valdības preses dienests izplatīja Vācijas, Francijas, Polijas, ASV, Lielbritānijas, Itālijas, ES un NATO līderu paziņojumu, kurā teikts, ka viņi arī turpmāk ir gatavi sarunāties par drošības jautājumiem, taču Krievijai ir jāīsteno redzama deeskalācija.
"Šovakar (Vācijas) kanclers (Olafs) Šolcs videokonferencē ar Francijas, Polijas un ASV prezidentiem, Lielbritānijas premjerministru, Itālijas premjerministru, kā arī Eiropas Komisijas priekšsēdētāju, ES Padomes prezidentu un NATO ģenerālsekretāru apsprieda situāciju Ukrainā un turpmākās darbības attiecībās ar Krieviju. Visi dalībnieki pauda nopietnas bažas par Krievijas karaspēka plašo pārvietošanos un Krievijas izraisīto spriedzi. Visi konferences dalībnieki ir vienisprātis, ka Krievijai ir jāīsteno redzama deeskalācija un drošības un stabilitātes jautājumi Eiropā jārisina diplomātiskā ceļā. Viņi apliecināja gatavību turpināt diplomātisko darbu šajā virzienā, tostarp ar Vācijas un Francijas centieniem "Normandijas formāta" ietvaros," teikts ziņojumā.
NATO karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Pasaulē
NATO audzēs militāro klātbūtni Austrumeiropas valstīs
Turklāt tikšanās dalībnieki "apliecināja savu pilnīgu atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei", kā arī piekrita tam, ka "tālākai Krievijas agresijai pret Ukrainu būs ļoti nopietnas sekas", teikts ziņojumā.
Šomēnes notika virkne Krievijas un ASV pārrunu drošības jautājumos. 9.-10. janvārī Ženēvā Krievijas delegācija tikās ar ASV pārstāvjiem, 12. janvārī notika Krievijas un NATO padomes sēde Briselē, nākamajā dienā notika EDSO konsultācijas Vīnē, savukārt vakar Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs tikās ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu.
Diskusiju uzmanības centrā bija līgumu projekti ar ASV un NATO par drošības garantijām, ko Maskava publicēja pērnā gada beigās. Cita starpā dokumentā iekļauta prasība atteikties no NATO tālākas paplašināšanas uz austrumiem, no Ukrainas iekļaušanas militārajā blokā un veidot armijas bāzes pēcpadomju telpā.
Kijeva un rietumvalstis aizvien plašāk pauž bažas sakarā ar to, ka Krievijas "agresīvās darbības" pie Ukrainas robežām plešoties plašumā.
Brīvības statuja Vašingtonā  - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Viedoklis
CIP apmāca ukraiņu kareivjus nogalināt krievus. Tik un tā apsūdz Krieviju
Krievija jau vairākkārt norādījusi, ka Rietumu un Ukrainas apsūdzības par valsts "agresīvām darbībām" ir nepamatotas – tā nevienu neapdraud un nekādus uzbrukumus neplāno, taču izteikumus par "Krievijas agresiju" NATO izmanto kā ieganstu militārās tehnikas dislokācijai pie Krievijas robežām. Krievijas ĀM iepriekš atzīmēja, ka Rietumu paziņojumi par "Krievijas agresiju" un palīdzību Kijevai no tās aizsargāties, - tas ir gan smieklīgi, gan bīstami.
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievija pārvieto bruņotos spēkus savā teritorijā un pēc saviem ieskatiem. Viņš uzsvēra, ka tas nevienu neapdraud un tam nevajadzētu nevienu uztraukt.
Ziņu lente
0