Viedoklis

Putinu sadzirdēja: pasaule apspriež, kā Krievijas prezidents nosaucis sievietes

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija, 1920, 28.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimira Putina preses konference atkal kļuva par pasaules mēroga notikumu. To skatījās ne tikai cilvēki, kam Krievija šķiet simpātiska.
Ietekmīgākā The Washington Post apgalvo, ka rietumvalstu vadītāji esot pielipuši pie ekrāniem, raksta Viktorija Ņikiforova RIA Novosti vietnē.
Pēc translācijas beigām partneri sāka rīkoties. Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki uzsvēra, ka par "labāko risinājumu" visām problēmām ASV uzskata diplomātiju. Proti, Vašingtona piekritusi apspriest ar Maskavu drošības prasības un NATO atkāpšanos uz rietumiem.
Нефтяная платформа Приразломная - Sputnik Latvija, 1920, 27.12.2021
Pasaulē
"Klaji meli": "Gazprom" atbildēja uz pārmetumiem par nepietiekamām gāzes piegādēm Eiropā
Vašingtonas jaunākais partneris būtībā paudis to pašu. Kā jau parasti, Apvienotās Karalistes ārlietu ministre Liza Trasa sākumā pārmeta Putinam "agresīvo retoriku", tomēr atzina, ka "diplomātiskais ceļš ir vienīgā izeja no situācijas". Viņa atzinīgi novērtēja Krievijas gatavību sarunām Ženēvā.
Nu ko, tas ir gana labs rezultāts. Tomēr Londonai un Vašingtonai kaut kā bija jāpasniedz tas savai iekšējai auditorijai, vienlaikus saglabājot seju. Nevarēja taču pateikt: mēs saņēmām krievu ultimātu un tagad grasāmies apspriest, kā mums to pildīt. Pakaulēsimies, padiedelēsim, bet tik un tā izpildīsim.
Dresētie anglosakšu mediji nekavējoties sagrieza visu kājām gaisā. Lūk, piemēram, "The Daily Mail" virsraksts "NATO var iet pie velna": savā preses konferencē Vladimirs Putins palielina spriedzi ap Ukrainu, noliedzot Rietumu bažas par iespējamo iebrukumu kaimiņvalsts teritorijā.
Patiesībā šajā epizodē Putins teica tieši pretējo — par Rietumu attieksmi pret Krieviju. "Un tad sāka paplašināt NATO uz austrumiem. Protams, mēs <...> teicām: nevajag tā darīt <...> Tad mums atbildēja: Bet kur tas rakstīts? Kur ir papīrs? Nav? Ejiet jūs ar savām bažām – darīsim to, ko uzskatām par vajadzīgu," atgādināja prezidents.
Novičok, cietumnieki un ārvalstu aģenti: Putins atbildēja BBC žurnālistam - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Video
"Novičok", cietumnieki un ārvalstu aģenti: Putins atbildēja BBC žurnālistam
Proti, Krievijas prezidents runā par partneru cieņas trūkumu, bet Rietumu auditorijai to pasniedz, it kā viņš sūtītu NATO vienu māju tālāk.
Labi, "The Daily Mail" patiesībā ir dzeltenā avīze. Pievērsīsimies intelektuālās žurnālistikas paraugam, amerikāņu televīzijas kompānijai CNN. Putins stāsta par to, kā ASV darbojas ārvalstu aģentu likums. Tur ārzemju finansējuma saņēmējs var dabūt reālu cietumsodu. Krievijā tie paši ārvalstu aģenti var darīt, ko vien vēlas, tai skaitā apmeklēt prezidenta preses konferenci un uzdot viņam jebkādus jautājumus. To CNN noklusē, taču atklāti melo par to, ka Krievijas prezidents esot paudis, ka Amerikas Savienotajās Valstīs tiek krimināli vajāti vakcinācijas pretinieki.
Interesanti arī ir tas, ko vēl noklusēja Rietumu mediji, rakstot par preses konferenci. Viņi nolēma "ignorēt" Krievijas progresīvos pasākumus. Piemēram, to ka valstī cilvēkiem, kuru mājas ir avārijas stāvoklī, piešķir mājokli uz valsts rēķina. Nekur citur pasaulē tā nedara, nedz jaunattīstības, nedz bagātākajās valstīs.
Esam pieraduši pie aizkustinošiem stāstiem par gruvešiem, ko var iegādāties Itālijas laukos par "vienu eiro". Taču šim avārijas mājoklim kādreiz bija saimnieki, kuri bija spiesti to atstāt, aizbraucot peļņā, lai meklētu sev jaunas mājas. Valstij pat pratā nenāca viņiem palīdzēt.
ASV un Krievijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Viedoklis
ASV izturas tā, it kā viņiem nepielec
Krievijas mazo pilsētu attīstības programma varētu būt labs piemērs Savienoto Valstu "sarūsējušās jostas" ciematu glābšanai. Kaut amerikāņu režīms, šķiet, jau tos norakstījis izdevumos. Nemaz nerunājot par leģendāro Detroitu: kādreiz skaistākā modernā pilsēta ir sagrauta. Iedzīvotāji mūk prom, bet kinematogrāfisti uzņem postapokaliptiskās šausmenes.
Var atgādināt par bērnu ar retām slimībām bezmaksas nodrošināšanu ar pasaulē visdārgākajām zālēm uz valsts rēķina. Amerikas Savienotajās Valstīs no tādas programmas nav ne smakas. Slima bērna vecākiem jāiegādājas apdrošināšanas polise un vēl jātērē desmitiem un simtiem tūkstoši dolāru gadā medikamentu apmaksai. Taču šīs tēmas amerikāņu mediji vienkārši ignorēja.
Viena no interesantākajām Putina preses konferences epizodēm bija Eiropas gāzes reversa intrigas atmaskošana. Izrādās, ka Vācija iepērk no "Gazprom" lētu gāzi un sūta to uz Poliju un Ukrainu. Vācijas patērētāji salst savās mājās un saņem trakus rēķinus par elektrību, kamēr valsts varas iestādes piepelnās, pārdodot Krievijas gāzi par atklāti uzskrūvētām cenām.
Šķita, ka vācu medijiem tūlīt pat būtu jāuzsprāgst aiz sašutuma. Lasītāju vēstules, redakcijas slejas, jautājumi valdībai. Nekā tamlīdzīga, pasaulē demokrātiskākie mediji nevēlas satraukt savus lasītājus ar nepatīkamām detaļām par to, kā valsts viņiem ļauj salt nost.
Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2021
Krievijā
KF drošība, Ukraina, gāze un veselais saprāts: ko Putins pastāstīja žurnālistiem
Lielākā daļa Eiropas izdevumu joprojām vaino "Gazprom" par energokrīzi. Izvirza apokaliptiskus aicinājumus aizliegt gāzes tranzītu, ja Krievija "iebruks" Ukrainā. Tie, kuri tomēr uzņēmās risku publicēt Krievijas prezidenta paziņojumu, nekavējoties skaidro: "Putina komentāru mērķis bija, kā parasti, sašķelt ES sabiedrotos." Nu jā, tādi jau ir tie sabiedrotie — vispirms viens otram zog medicīnas maskas, pēc tam – gāzi no Krievijas.
Putina preses konferenci atklāti atspoguļoja Ķīnas mediji. Viņi citēja prezidentu bez noklusēšanas un sagrozījumiem. Gan redakcijas rakstos, gan lasītāju komentāros bija jūtams, ka ķīniešiem patiesi patīk tas, ka Maskava nebaidās strīdēties ar Rietumiem, kritizēt to pieeju un panākt savu prasību izpildi. Ķīnā labi saprot – abas valstis ir vienā laivā un tikai saliedētība var palīdzēt pretoties Rietumu draudiem.
"Daudzi ķīnieši apbrīno drosmi, ar kādu Putins aizstāv Krievijas nacionālās intereses. Kopš Savienotās Valstis sāka apdraudēt Ķīnas suverenitāti un drošību Dienvidķīnas jūrā un Taivānas šaurumā, cilvēki pauž cerību, ka mūsu valsts spēs atbildēt ASV tikpat stingri, kā to dara Krievija," raksta pārgalvīgais Ķīnas izdevums "The Global Times".
Tomēr visvairāk Rietumu auditoriju iespaidojusi Putina frāze "sieviete ir sieviete, vīrietis ir vīrietis". Tiklīdz "The Washington Post" publicēja šo citātu savā tviterī, tā vienkārši uzspridzināja internetu. "Mēs visi esam tik izsalkuši pēc līderības un veselā saprāta, ka, ja Putins balotētos ASV prezidenta krēslam, viņš būtu uzvarējis," raksta kāds amerikāņu komentētājs.
Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2021
Krievijā
"Ejiet jūs ar savām bažām" – tā Putins aprakstīja Rietumu pieeju Krievijai
Ziņu lente
0