Krievijā

KF drošība, Ukraina, gāze un veselais saprāts: ko Putins pastāstīja žurnālistiem

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции
Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidenta Vladimira Putina svarīgākās tēzes ārpolitikas jautājumos, kas izskanēja lielajā preses konferencē.
RĪGA, 24. decembris – Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins gandrīz četras stundas atbildēja uz žurnālistu jautājumiem tiešajā ēterā. Uzmanības centrā bija gan iekšējās problēmas, gan svarīgi ārpolitiskie jautājumi, ieskaitot Krievijas drošības garantijas, NATO paplašināšanos uz austrumiem un krīzi enerģētikā Eiropā. Sputnik apskatā – Putina svarīgākie paziņojumi ārpolitikā.

Par drošības garantijām

Putins atgādināja, ka Krievija bez jebkādām viltībām noteikusi – nekāda NATO virzība uz austrumiem nav pieļaujama. Pie tam viņš ieteica amerikāņiem iedomāties, ka Krievija izvietojusi savas raķetes uz ASV robežām ar Kanādu vai Meksiku.
"Vai tad mēs dislocējam raķetes līdzās ASV robežām? Nē. ASV ar savām raķetēm pietuvojušās mūsu mājām. Jau uz mājas sliekšņa stāv. Vai tad tā ir kaut kāda pārliecīga prasība – neizvietot pie mūsu mājām nekādas uzbrukuma sistēmas? Kas te tik neparasts?"
Runājot par NATO iepriekšējiem solījumiem nevirzīties uz austrumiem, Putins paziņoja, ka Krievija ir piekrāpta un atgādināja par Ziemeļatlantijas alianses paplašināšanās pieciem viļņiem. Viņš pauda cerību, ka pārrunas ar ASV un NATO drošības garantiju jautājumā būs konstruktīvas.
"Gribētu uzsvērt: kopumā mēs pagaidām vērojam pozitīvu reakciju. Un amerikāņu partneri mums stāsta, ka ir gatavi sākt diskusiju," konstatēja Krievijas valsts vadītājs.
Putins atzīmēja, ka zināma loma Krievijas un NATO gaidāmajās pārrunās varētu būt arī Itālijai, kā arī apliecināja: Krievija ir gatava apspriest ar Rietumiem drošības garantiju sistēmu EDSO.

Klupšanas akmens – Ukraina

Putina ieskatā, rodas iespaids, ka Ukrainā gatavo trešo militāro operāciju un jau savlaicīgi brīdina Krieviju, lai tā neiejauktos.
"Rada šajā teritorijā "antikrieviju", pastāvīgi piesūknē ar mūsdienīgu bruņojumu, skalo smadzenes iedzīvotājiem. Vai varat iedomāties, kā Krievijai dzīvot tālāk vēsturiskajā perspektīvā? Pastāvīgi atskatīties, kas tur notiek, kādas jaunās bruņojuma sistēmas piegādātas."
Krievija ir spiesta uz to reaģēt un kaut ko darīt, norādīja prezidents.

Donbass un Krima

Krievijas prezidents norādīja, ka Minskas protokoli par konflikta noregulēšanu Ukrainas austrumos ir vienīgais iespējamais formāts situācijas atrisināšanai, taču Kijeva nevēlas tos pildīt.
"Kad Minskā parakstīja šos protokolus, paši pieprasīja, lai Donbasa pārstāvji parakstītu dokumentu. Viņi to parakstīja. Godīgi sakot, viņi atteicās, mēs bijām spiest ar viņiem pastrādāt, pārliecināt dokumentu parakstīt. Viņi parakstīja. Tagad ar viņiem vienkārši atsakās sarunāties, pasludina par teroristiem un saka: "Mēs ar viņiem nerunāsim," atzīmēja Putins.
Krievijas prezidents pievērsās vēsturiskajiem faktiem, atgādinot, ka Ukrainu radīja Ļeņins, kad tapa Padomju Savienība, bet, formējot Ukrainas pašreizējās robežas, pēc 1917. gada tai tika nodota vērā ņemama daļa Krievijas vēsturisko teritoriju.
Valsts vadītājs pastāstīja, ka sākotnēji boļševiki lēma iekļaut Donbasu Krievijas sastāvā. "Taču pēc tam teica: lēmums jāmaina. Un nolēma – nodibināja valsti, kāda nekad agrāk nebija pastāvējusi... Sabāza tur vēsturiskās teritorijas ar cilvēkiem, kam neviens nejautāja, kā un kur viņi vēlas dzīvot," teica Putins.
Runājot par Kijevas tagadējo politiku, Putins atzīmēja, ka Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis nonācis radikālo elementu, "naciķu" iespaidā, nevis atbild uz ukraiņu tautas ilgām pēc miera. Putins uzsvēra: Krievija vēlas veidot labas kaimiņu attiecības ar Ukrainu, taču tur likvidē cilvēkus, kuri ir gatavi strādāt ar Krieviju.
Krimas kontekstā Putins norādīja: pirms valsts apvērsuma Maskava nedomāja par Krimas pievienošanos Krievijai.
"Mums ne prātā nenāca nekādi soļi Krimas aspektā, taču kas notika 2014. gadā? Asiņains valsts apvērsums – cilvēkus slepkavoja un sadedzināja... Kāpēc? Atbildes nav. Prezidents Janukovičs piekrita visam, viņš bija gatavs kaut rīt atkāpties no posteņa, vēlēšanās opozīcijas uzvara bija neapšaubāma. Visi to ļoti labi saprata, kāpēc tā vajadzēja rīkoties?" Putins jautāja.

"Pēc tam radās Krima, un kā mēs varējām atteikt Sevastopolei un Krimai – cilvēkiem, kuri tur dzīvo, - noraidīt lūgumu ņemt viņus savā aizsardzībā? Neiespējami! Vienkārši mūs nostādīja situācijā, kurā mēs nevarējām rīkoties citādi."

Rietumu specdienestu centieni

Vladimirs Putins atklāja, ka FDD strādāja ar dubultajiem aģentiem, kas ziņoja par centieniem sagraut Krieviju. Viņš pastāstīja, ka Krievijas kodolieroču kompleksa objektos atradās amerikāņu dienestu pārstāvji, bet KF valdībā – virkne padomnieku, arī CIP štata darbiniekiem.
"Ko tad jums vēl vajadzēja? Kāpēc vajadzēja atbalstīt teroristus Ziemeļkaukāzā un izmantot nepārprotami teroristiskas organizācijas Krievijas graušanai? To taču darīja, un es, bijušais FDD direktors, to zinu skaidro. Mēs strādājām ar dubulto aģentūru, viņi mums ziņoja, kādus uzdevumus viņiem dod Rietumu specdienesti. Bet kāpēc to vajadzēja darīt? Gluži pretēji, vajadzēja uzskatīt Krieviju par iespējamo sabiedroto, nostiprināt to. Nē, gluži otrādi, tālākas graušanas mēģinājums," teica Putins.

Krīze enerģētikas nozarē

Krievijas prezidents noraidīja pārmetumus koncernam "Gazprom" par krīzi enerģētikas nozarē, kas izcēlusies Eiropā.

"Tas neatbilst patiesībai. "Gazprom" piegādā visu gāzes apjomu, ko pieprasa viņa kontrahenti atbilstoši esošajiem kontraktiem. Vēl vairāk, "Gazprom" pat palielināja gāzes piegādes tuvākajām ārvalstīm, ieskaitot Eiropas valstis."

Putins paskaidroja, ka "Gazprom" nerezervē piegādes pa gāzesvadu "Jamala-Eiropa", jo no Eiropas valstīm nav saņemti gāzes iepirkumu pieteikumi. Vācijai piegādātais gāzes apjoms par 10% pārsniedz ilgtermiņa līgumos paredzēto, bet tagad no turienes reversā sūknē uz Poliju.
"Būtu labāk veikt tālākas piegādes uz Eiropu, to pašu Federatīvo Republiku, un ietekmēt tūlītējo darījumu cenas, nevis sūknēt uz Ukrainu, pēc tam – uz Ukrainu, mēģinot dažam labam "pieturēt bikses". Jo lielāks ir produkta apjoms tirgū, jo zemāka tur būs cena. Nē, sāka sūknēt turp, pretējā virzienā. Lūk, kur ir problēma," precizēja Putins.
Pēc viņa vārdiem, Eiropa pati sarūpējusi sev problēmas enerģētikā, un tagad tai pašai tās jāatrisina, bet Maskava palīdzēs.

Vajadzīgs veselais saprāts

Taujāts par attieksmi pret tā saucamo jauno ētiku, Putins paziņoja, ka visur jābūt veselajam saprātam.

"Visur jābūt kaut kādam veselajam saprātam. Piemēram, sports. Vīrietis paziņo, ka ir sieviete un piedalās, teiksim, smagās atlētikas vai citās sporta sacensībās. Sieviešu sports vispār pazudīs. Es pieturos pie tradicionālās pieejas: sieviete ir sieviete, vīrietis ir vīrietis."

Krievijas valsts vadītājs uzskata, ka ar Rietumu tumsonību jācīnās nevis ar rīkojumiem un uzkliegšanu, bet gan uzturot tradicionālās vērtības.
"Tas ir neizbēgami – tas atnāks... Un mums no tā nav kur likties. Mums vienkārši jāmeklē efektīva pretinde. Ja kādam šķiet, ka vīrietis un sieviete – tas ir viens nu tas pats, - nu, Dieva dēļ. Tomēr ir kaut kāds veselais saprāts," konstatēja Putins.
Ziņu lente
0