Pasaulē

"Klaji meli": "Gazprom" atbildēja uz pārmetumiem par nepietiekamām gāzes piegādēm Eiropā

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasНефтяная платформа "Приразломная"
Нефтяная платформа Приразломная - Sputnik Latvija, 1920, 27.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas tirgus nodrošināts ar gāzi atbilstoši esošajiem līgumiem un "Gazprom" pienācīgi pilda savas saistības, apliecināja uzņēmuma oficiālais pārstāvis Sergejs Kuprijanovs.
Oficiālais pārstāvis Sergejs Kuprijanovs paziņoja, ka visi pārmetumi Krievijai un "Gazprom" par nepietiekamām gāzes piegādēm Eiropas tirgū, tie ir "klaji meli", vēsta RIA Novosti.
"Visas pretenzijas Krievijai un "Gazprom" par to, ka mēs piegadām maz gāzes Eiropas tirgum, ir pilnīgi nepamatotas, nepieņemamas, neatbilstošas. Vienkāršāk sakot, tie ir klaji meli."
Sergejs Kuprijanovs
Gazprom oficiālais pārstāvis
Kuprijanovs uzsvēra, ka patērētāji no Francijas un Vācijas jau ir pilnībā izņēmuši līgumos paredzētus gada apjomus. Savukārt uzņēmums rezervē transporta jaudas, pamatojoties uz esošajiem pieteikumiem, nevis otrādi.
Bet gāzes tranzīta saistības caur Ukrainu tika izpildītas vēl 15. decembrī.
Turklāt pēdējo 11 mēnešu laikā "Gazprom" ir palielinājis eksportu uz tālajām ārzemēm līdz 178,1 miljardam kubikmetru, kas ir par 4,8% (8,2 miljardiem kubikmetru) vairāk nekā tajā pašā periodā 2020. gadā.
Vācijas, Krievijas un ES karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Viedoklis
Krievijai nav vajadzības iesaldēt Eiropu – viņi paši tiek galā
Krievija ir piegādājusi vairāk gāzes nekā pērn Vācijai, Turcijai, Itālijai, Bulgārijai, Rumānijai, Serbijai, Grieķijai, Slovēnijai, Šveicei, Ziemeļmaķedonijai, Bosnijai un Hercegovinai, Polijai, Dānijai un Somijai.
Kuprijanovs uzsvēra, ka arī turpmāk Krievija ir gatava "piegādāt papildu gāzes apjomus spēkā esošo ilgtermiņa līgumu ietvaros, un šo piegāžu cena ir ievērojami zemāka nekā biržā".
Turklāt Kuprijanovs vērsa uzmanību uz to, ka pēc "Gazprom" novērojumiem, pēdējās dienās notiek reversa piegādes no Vācijas uz Poliju un, spriežot pēc visa, tālāk uz Ukrainu no trim līdz pieciem miljoniem kubikmetru diennaktī.
Kuprijanovs atzīmēja, ka šīs reversa piegādes "nav tas gudrākais lēmums", jo gāze tiek ņemta no pazemes krātuvēm Vācijas teritorijā, no kurām jau ir izņemti 47% gāzes, bet ziema tikai sākas.
Eiropas Komisijas galvenā mītne  - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Itālijā nosaukts patiesais gāzes cenu pieauguma vaininieks
Kuprijanovs pievērsa uzmanību tam, ka šādu piegāžu cena būtiski pārsniedz no Krievijas piegādātās gāzes līgumcenu.
Atgādinām, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins lielajā preses konferencē noraidīja pārmetumus koncernam "Gazprom" par krīzi enerģētikas nozarē, kas izcēlusies Eiropā. Viņš uzsvēra, ka tie, kuri vaino Krievijas kompāniju, vienkārši apgriez visu ar kājām gaisā.
Taujāts vai ir taisnīgi Eiropas un Kijevas pārmetumi "Gazprom", ka tas esot energokrīzes cēlonis. Putins atbildēja, ka tas neatbilst patiesībai.
Krievijas prezidents skaidroja, ka ""Gazprom" piegādā visu gāzes apjomu, ko pieprasa viņa kontrahenti atbilstoši esošajiem kontraktiem. Vēl vairāk "Gazprom" pat palielināja gāzes piegādes tuvākajām ārvalstīm, ieskaitot Eiropas valstis. Pēc viņa vārdiem Eiropa pati sarūpējusi sev problēmas enerģētikā, un tagad tai pašai tās jāatrisina, bet Maskava palīdzēs.
Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2021
Krievijā
KF drošība, Ukraina, gāze un veselais saprāts: ko Putins pastāstīja žurnālistiem
Ziņu lente
0