WSJ: somi gatavo "pazemes pilsētu" kara gadījumam ar Krieviju

© Foto : City of HelsinkiПодземелья Хельсинки
Подземелья Хельсинки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somu karavīri organizē mācības Helsinku pazemes tuneļu tīklā – "Krievijas agresijas" gadījumam. Mācībās tiek iesaistītas arī civilās organizācijas, tostarp biznesa pārstāvji un veselības aprūpes darbinieki.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. Somija aktīvi sakārto pazemes tuneļus un komunikāciju sistēmas gadījumam, ja sākšoties karš ar Krieviju, informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz "InoTV" tulkoto Wall Street Journal rakstu.

© Foto : City of HelsinkiPazemes tunelis Helsinkos
Подземелья Хельсинки - Sputnik Latvija
Pazemes tunelis Helsinkos

Izdevums vēsta, ka somu karavīri regulāri organizē mācības, kas dos iespēju nodrošināt valdības un Helsinku iedzīvotāju drošību tuneļos, pārejās un patvertnēs, kuru kopējais garums sasniedz aptuveni 200 kilometrus.

iela daļa šī tīkla tika uzcelta 60. gados, un pēdējos gadu desmitos pielāgota aizsardzības vajadzībām. Ieejas slēdz izturīgas durvis, pārejas iekārtotas tā, lai karavīri varētu aizturēt "ienaidnieka spiegus", raksta izdevums. Tehnoloģiskie gaiteņi un pazemes tuneļi nodrošina komunikāciju sistēmu, ūdens apgādi un bezvadu internetu. Uzbrukuma vai dabas katastrofas apstākļos pazemes telpās pietiek vietas visiem pilsētas iedzīvotājiem – vairāk nekā 600 tūkstošiem cilvēku, teikts rakstā.

© Foto : City of HelsinkiPazemes tunelis Helsinkos
Подземелья Хельсинки - Sputnik Latvija
Pazemes tunelis Helsinkos

"Pazemes labirints" zem Helsinkiem savieno sistēmā tirdzniecības centrus, metro tuneļus, autostāvvietas, elektrības un ūdensvada sistēmas. Dažas pārejas izmanto tikai karavīri. Tās saistītas ar salu, kur dislocēta par Somijas galvaspilsētas aizsardzību atbildīgā armijas vienība.

Somi aktīvi gatavojas izmantot "pazemes pilsētu" pirms gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Rietumi 2017", uzsver izdevums. Somijas Aizsardzības ministrijas bijušais darbinieks atzīmēja: karavīri vēlas būt pārliecināti par to, ka iegūs priekšrocības pazemē, ja "Krievija reiz ieradīsies pie viņiem ar karu".

Mācībās pazemē tiek iesaistīti ne tikai karavīri, bet arī civilās organizācijas, tostarp biznesa pārstāvji un veselības aprūpes darbinieki, kuri tiek apmācīti darbībām krīzes situācijā. Somijas varasiestādes apgalvo, ka šāda civilās aizsardzības sistēma garantē nacionālo drošību visos līmeņos.

© Foto : City of HelsinkiHelsinku pazemes tunelis shēma
Схема подземелий Хельсинки - Sputnik Latvija
Helsinku pazemes tunelis shēma

Ar mācībām saistītā histērija

NATO un it īpaši Baltijas valstis ir visai satrauktas par Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Rietumi 2017", kas ieplānotas septembrī. Jau ir izteikti pieņēmumi par to, ka pēc manevriem Krievijas karavīri varētu palikt Baltkrievijas teritorijā. Krievijas vēstnieks Baltkrievijā Aleksandrs Surikovs informēja, ka Krievijas karavīru dislokācija valstī pēc mācībām nav paredzēta.

Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālleitnants Riho Terrass - Sputnik Latvija
Viedoklis
Politiskās bailes sasniegušas baltkvēli

Tāpat izteikti dažādi viedokļi arī par mācībās "Rietumi 2017" iesaistīto karavīru skaitu. Piemēram, Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Felons paziņojis, ka mācībās tiks iesaistīts daudz lielāks karavīru skaits nekā ziņots.

Arī Pentagons paudis satraukumu par mācībām "Rietumi". ASV sauszemes spēku komandieris Eiropā Bens Hodžess informēja, ka mācību "Rietumi 2017" laikā ASV nosūtīs uz Baltijas valstīm lielāku skaitu karavīru. Ģenerālleitnants paziņojis, ka ASV gan Baltijas valstu robežām izvietos trīs desantnieku vienības, kuru skaitliskais sastāvs sasniegs 600 cilvēkus.

Sakarā ar gaidāmajiem manevriem ziņots, ka Pentagons, iespējams, nosūtīs uz Baltijas valstīm kompleksus Patriot, kuri pastiprinās Igaunijas, Latvijas un Lietuvas aizsardzību Krievijas un Baltkrievijas mācību laikā. Uzsvērts, ka kompleksi netiks atstāti Baltijas valstīs uz visiem laikiem – pēc manevriem "Rietumi 2017" tie tiks izvesti.

Lietuvas karavīri mācībās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ūdijas diversanti un pasauļu karš Lietuvā

Krievijas un NATO Padomes sēdē Briselē 13. jūlijā galveno vietu ieņēma pušu militāro mācību jautājums. Lai pārtrauktu dažādas insinuācijas, Krievija organizēja alianses pārstāvjiem brīfingu, kurā informēja par mācībās iesaistītajiem spēkiem, kā arī lidmašīnām un kuģiem, kuri piedalīsies manevros "Rietumi 2017". Pēc sēdes NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, pēc alianses domām, mācībās "Rietumi 2017" piedalīsies lielāks skaits karavīru, nekā norādīts oficiālajā ziņojumā.

"Ar agrākajām mācībām saistītā pieredze liecina, un mums ir pamats domāt, ka piedalīsies daudz lielāki spēki, nekā ziņots oficiāli," – paziņoja Stoltenbergs.

Krievijas vēstnieks Baltkrievijā Aleksandrs Surikovs iepriekš norādīja, ka mācībās piedalīsies līdz 13 tūkstoši karavīru, kuru vidū būs 3 tūkstoši Krievijas Bruņoto spēku pārstāvju.

Ziņu lente
0