Mācību "Rietumi 2017" laikā Latvijā uzturēsies ASV spēki

© AP Photo / Mindaugas KulbisASV Sauszemes spēku komandieris Bens Hodžes. Foto no arhīva
ASV Sauszemes spēku komandieris Bens Hodžes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību Rietumi 2017 laikā uz Baltijas valstīm tiks nosūtīti līdz pat 600 desantniekiem, lai "novērstu iespējamu iebrukšanu".

RĪGA, 18.jūnijs — Sputnik. ASV nosūtīs vairāk militāro spēku uz Baltijas valstīm laikā, kas septembrī notiks Krievijas un Baltkrievijas mācības Rietumi 2017, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz aģentūru Reuters.

Par to paziņoja ASV Sauszemes spēku komandieris Bens Hodžes.

Флаг Беларуси - Sputnik Latvija
Baltkrievijas ĀM pieprasa Daļas Grībauskaites vārdu paskaidrojumu

"Mēs strādājam, lai būtu augstākajā gatavības līmenī šādu mācību laikā, " paziņoja Hodžes.

Tāpat Hodžes teica, ka ASV nosūtīšot trīs specvienības ar kopēju skaitu līdz pat 600 desantniekiem laika periodā, kad notiks mācības Rietumi 2017.

Tāpat aģentūra atzīmē, ka laikā, kad Baltkrievijas teritorijā norisināsies mācības Rietumi, paralēli tiem notiks militārie mācību manevri Zviedrijā, Ukrainā un Polijā. Lai piedalītos tajos, ASV brigādes grupa jau ieradusies Eiropā.

Lietuvas attieksme pret mācībām

Atgādināsim, ka iepriekš, oficiālās tikšanās laikā ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis izteica savu uztraukumu sakarā ar šogad gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas mācībām Rietumi 2017.

Krievijas zemūdenes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Somu avīze: Krievija sūta uz Baltijas jūru lielāko zemūdeni pasaulē
"Mūs uztrauc militāro mācību Rietumi plāni. Šie manevri notiks pie Krievijas un Baltkrievijas rietumu robežām. Šādas darbības negatīvi ietekmē Eiropas drošību un palielina neparedzamu incidentu risku, " paziņoja Skvernelis.

Turklāt, Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite savā gada runā atzīmēja, ka galvenie draudi Transatlantiskajai drošībai ir Krievijas Federācijas Kaļiņingradas apgabala "militarizācija", militārās mācības rietumi 2017, kurām ir "agresīvas uznākšanas raksturs" un Baltkrievijas AES, kura "kļuvusi par ģeopolitisku ieroci".

Baltkrievijas un Krievijas pozīcija

Pēc Baltkrievijas ārlietu ministra Vladimira Makeja vārdiem, Krievijas un Baltkrievijas savstarpējās militārās mācības Rietumi 2017 būs maksimāli caurskatāmas un atvērtas novērotājiem, un rietumu valstu bažas ir nepamatotas.

Секретарь Совета национальной безопасности и обороны Украины Александр Турчинов - Sputnik Latvija
Kijevā izdomāts scenārijs Krievijas uzbrukumam Lietuvai un Polijai
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Lietuvas specdienestu ziņojumi ir totālas rusofobijas izrādīšana, kura tiek uzspiesta tai ar ārvalstu palīdzību.

Baltkrievijas un Krievijas mācības Rietumi 2017 norisināsies no 14. līdz 20.septembrim septiņos Baltkrievijas poligonos. No Krievijas uz mācībām ieradīsies apmēram trīs tūkstoši militārpersonu un ap 280 tehnikas vienību.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka plānots uzaicināt starptautiskos novērotājus, tostarp no NATO.

Ziņu lente
0