Latvijas valdība sola neatkārtot kļūdas: nauda būšot

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Covid-19 joprojām apdraud veselību un dzīvību, kaitē valsts ekonomikai. Jau piektdien valdība sola likt lietā pavasarī iemēģinātos finansiālā atbalsta mehānismus gan biznesam, gan algotajiem darbiniekiem. Kādu atbalstu nodrošinās Kariņa valdība?

RĪGA, 12. novembris — Sputnik. Ministru kabinets apstiprinājis atbalsta pasākumus uzņēmumiem un darbiniekiem. Tūlīt gan jāpiebilst: valdība neuzskata, ka apstiprinātie soļi būtu galīgi. Tas ir, mijiedarbībā ar nozaru asociācijām, iespējams, tiks ieviesti arī citi finansiālās un cita veida palīdzības mehānismus, raksta BВ.lv.

Монеты номиналом 1 евро на фоне банкнот номиналом 10 и 20 евро - Sputnik Latvija
Cīņā ar Covid-krīzi Latvija izrādījusies skopākā starp Baltijas valstīm

Svarīgs aspekts: šķiet, ministri patiešām ir ņēmuši vērā pavasara ārkārtējās situācijas mācību un ir gatavi palīdzēt lielākā apjomā vai ar humānākiem, ja tā varētu izteikties, noteikumiem.

Tātad uzņēmumi, kuru bizness ārkārtējās situācijas rezultātā ir būtiski ierobežots, var pretendēt uz subsīdijām no apgrozījuma līdzekļiem: 30% no uzņēmumā izmaksātās algas bruto, no kuras nomaksāts ienākumu un sociālais nodoklis. Ar noteikumu, ja kompānijas vidējais apgrozījums salīdzinājuma ar augustu, septembri un oktobri krities vismaz par 20%.

Savukārt darbinieki, kas zaudējuši darbu valdības ieviesto ierobežojumu dēļ, varēs saņemt dīkstāves pabalstu. Pie tam, ja pavasarī minimālais pabalsta apjoms sasniedza 180 eiro, tagad – 330 eiro. Valdība palielinājusi arī maksimālo pabalstu no 700 līdz 1000 eiro. Svarīgas pārmaiņas salīdzinājumā ar pavasari: tagad, aprēķinot pabalstu, tiks ņemts vērā nevis nomaksātā sociālā nodokļa izmērs, bet gan vidējās algas bruto izmērs. Pabalsts tiks aplēsts no 70% no deklarētās algas bruto no 1. augusta līdz 30. oktobrim.

Valdība pieliks pie algas!

Pie tam valdība nolēmusi subsidēt arī daļu algas darbiniekiem, kuri ieviesto ierobežojumu dēļ bija spiesti pāriet pie nepilnas darba dienas. Tādiem darbiniekiem valsts subsidēs algu līdz 500 eiro apmērā par katru darbinieku. Tātad, ja alga bruto pirms ārkārtējās situācijas sastādīja 1000 eiro, tagad uzņēmējs maksās darbiniekam 500 eiro, vēl 500 eiro piemaksās valsts.

Митинг протеста у здания кабинета министров Латвии против решения правительства ограничить групповые тренировки в закрытых помещениях - Sputnik Latvija
Arodbiedrības rosina mainīt Covid-19 atbalsta sniegšanas kārtību

Atzīmēsim, ka šis atbalsta mehānisms vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Nav šaubu, ka Brisele tādu soli atbalstīs. Pabalstu un citu palīdzības līdzekļu izmaksas varētu sākties decembrī.

Valdība noteikusi nozares, kas var pretendēt uz šiem atbalsta pasākumiem. To vidū ir restorāni, citas sabiedriskās ēdināšanas iestādes (bistro, ēdnīcas, kafejnīcas, bāri utt.), kinofilmu demonstrācijas uzņēmumi, skaistumkopšanas saloni, saunas, kosmētikas un masāžas pakalpojumu centri, baseini utt.), izglītības centri, atpūtas un bērnu centri, atrakcijas... Nozaru sarakstu iespējams paplašināt.

Iespējamas nodokļu brīvdienas!

Aizvakar finanšu ministrs Jānis Reirs atgādināja, ka biznesam joprojām pieejami dažādi finanšu instrumenti, kas ieviesti jau pirmās ārkārtējās situācijas laikā. Tos uzrauga aģentūra Altum. To starpā ir valsts garantijas eksporta uzņēmumiem, lielajiem uzņēmumiem un kredītu brīvdienas.

Reira kungs atgādināja uzņēmējiem, ka līdz gada beigām firmas var vērsties VID ar lūgumu piešķirt nodokļu brīvdienas, pat uz trim gadiem. Pagaidām uzņēmēji var ar tādu lūgumu vērsties VID līdz 31. decembrim, tomēr valdība plāno pagarināt iespēju līdz 2021. gada 1. jūlijam.

Министр финансов Янис Рейрс несет портфель с проектом бюджета на 2021 год - Sputnik Latvija
Latvijas valdība ir gatava piešķirt 49 miljonus eiro valsts atbalstam

Dīkstāves pabalstiem FM rezervējusi 65 miljonus eiro. Subsīdijām apgrozījuma līdzekļiem pieejami 30 miljoni. Algu piemaksām FM plāno iztērēt vairāk nekā 20 milj. Jāpiebilst, ka tie ir tikai aptuvenie izdevumi. Nepieciešamības gadījumā valsts būs gatava piešķirt papildu līdzekļus.

Finanšu ministrs pastāstīja, ka jau pavasarī pandēmijas seku, arī ekonomisko seku likvidācijai rezervēti vairāk nekā 3 miljardi eiro. Patlaban iztērēti 1,3-1,5 miljardi. Tātad Valsts kasē ir pietiekami līdzekļi cīņai ar Covid-19 sekām ekonomikā.

Zināms, ka... nekas nav zināms

Šodien neviens nevar pateikt, kad būs iespējams atcelt ārkārtējo situāciju un sākt pakāpeniski atcelt ieviestos ierobežojumus. Covid-19 jau aiznesis vairāk nekā simt dzīvības, infekcijas pacientu skaits slimnīcās joprojām pieaug un rada ļoti bīstamu veselības aprūpes sistēmas pārslodzi. Nekas cits neatliek, kā ierobežot ikdienas sakarus, ievērot visus epidemioloģiskās drošības pasākumus un cerēt, ka tie palīdzēs apturēt Covid-19 triumfālo gājienu.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Ārkārtējā situācija Latvijā: jauni ierobežojumi un atbalsta programma

Valdība jau izlēmusi, ka minētie palīdzības pasākumi saglabāsies no 9. novembra līdz 31. decembrim. Tātad var pieņemt, ka ārkārtējās sistēmas režīms, kas pašlaik noteikts līdz 6. decembrim, tiks pagarināts.

No pirmā acu uzmetiena šķiet, ka valdība guvusi mācību no pavasarī pieņemtajiem lēmumiem. Jau decembra sākumā būs redzams, kā tie darbosies, kad ārkārtējās sistēmas upuri – darba devēji un darbinieki vērsīsies pēc finansiālās palīdzības.

Ziņu lente
0