Ārkārtējā situācija Latvijā: jauni ierobežojumi un atbalsta programma

© Photo Valsts KancelejaПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārkārtējo situāciju Latvijā izsludinās pirmdien, 9. novembrī, taču premjerministrs Krišjānis Kariņš ļoti lūdz ievērot ierobežojumus, kuru mērķis ir apturēt Covid-19 izplatību, jau no šodienas.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijas Ministru kabinets pieņēma lēmumu izsludināt valstī "ārkārtējās situācijas" režīmu. Tas stāsies spēkā 9. novembrī un ilgs vismaz līdz 6. decembrim.

Preses brīfingā pēc Ministru kabineta sēdes Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš atzīmēja, ka lēmumu par ārkārtējās situācijas režīma ieviešanu valdība pieņēmusi vienbalsīgi: "Mūsu mērķis ir ļoti elementārs – panākt šīs saslimstības samazināšanu, maksimāli ierobežojot cilvēku kontaktēšanās iespējas, jo, kontaktējoties vienam ar otru, šī slimība var pārlēkt no viena cilvēka uz otru."

Par ierobežojumiem

No 9. novembra uz mēnesi spēkā stāsies vesela virkne jaunu ierobežojumu. Pirmām kārtām, masveida pasākumu (tai skaitā arī privāto pasākumu) aizliegums: kopā atļauts pulcēties tikai 10 cilvēkiem, turklāt ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām.

Кафе в Риге - Sputnik Latvija
Valdības lēmums var līdz galam iznīcināt Latvijas kafejnīcas un restorānus

Taču svaigā gaisā valdība atļāvusi rīkot pulcēšanās, nelielus piketus un gājienus, tajos atļauts piedalīties ne vairāk kā 50 cilvēkiem.

Baznīcās un dievnamos atļauts rīkot dievkalpojumus, tomēr, vienam apmeklētājam ir jānodrošina ne mazāk par 10 kvadrātmetriem, turklāt redzamā vietā jābūt paziņojumam par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu telpās.

Pilnībā tiek apturēta bāru, naktsklubu, diskotēku, akvaparku, spa salonu un spēļu zāļu, kā arī iekštelpu bērnu laukumu un atrakciju darbība. Sabiedriskās ēdināšanas vietās un restorānos ēdienu atļauts tikai paņemt līdzi. Saglabājas aizliegums sporta nodarbībām iekštelpās, izņemot individuālos treniņus.

Brīvdienās un svētku dienās tiks ierobežots tirdzniecības centru darbs. Tajos strādās tikai pirmās nepieciešamības preču veikali – pārtikas veikali, būvmateriālu veikali, aptiekas (arī veterinārās), optikas veikali un higiēnas līdzekļu tirdzniecības veikali.

Ieviešamais ārkārtējās situācijas režīms, lai cik dīvaini tas nebūtu, maz skāris bērnudārzu un skolu darba kārtību. Bērnudārzi turpinās darbu ierastajā režīmā. Tāpat klātienē turpinās mācīties arī jaunāko klašu skolēni – no 1. līdz 6. klasei. Savukārt vecākās klases – no 7. līdz 12. klasei paliek pie tālmācībām. Tālmācības saglabās arī studentiem, izņemot praktiskās nodarbības.

Vērts atgādināt, ka par epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpumiem ārkārtējās situācijas apstākļos, saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, ir paredzēti naudas sodi: privātpersonām – no 10 līdz 2000 eiro, juridiskajām personām – no 140 līdz 5000 eiro.

Par atbalstu

Uzņēmējus un uzņēmumu darbiniekus, protams, uztrauc iespējamās palīdzības saņemšanas jautājums no valdības puses ārkārtējās situācijas periodā.

Голосование в Сейме Латвии - Sputnik Latvija
Latvijā izsludinās ārkārtējo situāciju

Šeit valdība pagaidām nav gatava sniegt precīzus lēmumus – biznesa atbalstīšanas pasākumi tiks apspriesti un pieņemti nākamnedēļ. Tomēr, provizoriski, runa ir par trim palīdzības variantiem.

Pirmkārt, pilna slimības lapu apmaksa no pirmās dienas. Otrkārt, (tas skar uzņēmumus) dīkstāves pabalstu atjaunošana, turklāt maksāt šoreiz sola visiem uzņēmumiem, nevis tikai tiem, kas "godīgi maksā nodokļu", kā tas bija izdarīts pavasarī, pirmā koronavīrusa viļņa laikā. Treškārt, iespējams, valdība sniegs kompensāciju par daļu no zaudētā apgrozījuma cietušajiem uzņēmumiem. Apmērs un atlases kritēriji vēl tiks apspriesti.

Lēmums par atbalstu uzņēmumiem jau ir saņēmis pirmos vērtējumus no uzņēmēju puses. Tā, Latvijas Restorānu biedrības prezidents paziņoja, ka gataviem palīdzības mehānismiem uzņēmējiem un darbiniekiem vija jābūt izstrādātiem un zināmiem līdztekus ārkārtējās situācijas izsludināšanai. Tāpat viņš norādīja, ka arī pirms ārkārtējās situācijas režīma izsludināšanas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi bija gatavi strādāt dažādos režīmos, piemēram, saīsināto darbadienu, tomēr valdība nepiedāvāja šādu variantu. Tagad nozare izrādījusies situācijā, kad aptuveni 40 000 tās darbinieku atrodas neziņā par skaidriem atbalsta mehānismiem.

Starp citu, vēl šīs nedēļas sākumā premjers Kariņš solīja, ka lēmums par ārkārtējās situācijas ieviešanu netiks pieņemts, kamēr netiks izstrādāti palīdzības varianti uzņēmējiem un darbiniekiem.

Vai ievilksies?

Un, visbeidzot, galvenais jautājums – cik ilgi turpināsies ieviešamie ierobežojumi. Neraugoties uz to, ka konkrēti termiņi ir nosaukti, diez vai kāds lolo cerības, ka ierobežojošie pasākumi tiks atcelti Ziemassvētku priekšvakarā.

Arvien vairāk tiek runāts "par dažiem mēnešiem". Saskaņā ar likumu, ārkārtējās situācijas režīms var tikt izsludināts uz laiku līdz 3 mēnešiem, un pēc tam pagarināts, ja pastāv šāda nepieciešamība.

Ziņu lente
0