Viedoklis

Krievija būvē jaunu pasauli. Ar vecās likvidāciju Rietumi paši tiek galā

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasРоссийские военнослужащие в зоне проведения специальной военной операции на Украине
Российские военнослужащие в зоне проведения специальной военной операции на Украине - Sputnik Latvija, 1920, 12.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau ilgus gadus runāts par to, ka vienpolārā pasaule ir izsmēlusi savas iespējas, globālā sistēma degradējusi, ASV (patiesībā – visi Rietumi) nepieļaujami ļaunprātīgi izmanto savu hegemona stāvokli, tāpēc jābūvē kaut kas jauns, realitātei atbilstošs.
Ik dienas viļņiem veļas ziņas par atbrīvoto teritoriju – Doņeckas, Luganskas republiku, Hersonas un Zaporožjes apgabalu – atgriešanās pie mierīgas dzīves, par ātru dzīves pārbūvi, paceļoties kvalitatīvi jaunā līmenī sadarbībā un integrācijā ar Krieviju, portālā RIA Novosti stāsta Irina Alksnis.
Atsākusi darbu Mariupoles osta, pie tam karadarbībā cietušās pilsētas atjaunošanai Krievija velta ļoti nopietnus spēkus, arī Ārkārtas situāciju ministrijas resursus. Skolas Melitopolē – atbrīvotā Zaporožjes apgabala pagaidu galvaspilsētā – no jaunā mācību gada pāries pie darba krievu valodā un piecu ballu vērtēšanas sistēmas. Krievijas dienā, 12. jūnijā reģiona iedzīvotājiem izsniegs pirmās Krievijas pilsoņu pases. Sergejs Šoigu pastāstīja, ka atjaunota dzelzceļa satiksme starp Krieviju, Donbasu, Ukrainu un Krimu. Ministrs piebilda, ka jau sākušas kravu piegādes uz Mariupoli, Berdjansku un Hersonu. Sen jau zināms, ka atbrīvotās teritorijas pāriet rubļa zonā un pie Krievijas mobilajiem sakariem un interneta. Krievijas amatpersonu vizītes Donbasa republikās, Hersonā un Melitopolē kļuvušas par ierastu lietu. Militārā un civilā administrācija gatavojas referendumam par Zaporožjes apgabala iekļaušanos Krievijas sastāvā.
Mariupoles centrs   - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2022
Viedoklis
"Salauzti likteņi": kā Mariupolē atgriežas mierīga dzīve
Tā ir tikai neliela nepārtrauktās informācijas plūsmas daļa, kas plešas plašumā ar katru dienu. Protams, tā dāvā iemeslu mums lepoties ar savu valsti, apstiprina labāko nacionālo tradīciju nemainību: lai kurp Krievija ienāktu, tā sāk palīdzēt, būvēt, atjaunot un attīstīt.
Taču notiekošajam ir vēl viens, ne īpaši acīmredzams, taču, manuprāt, ļoti svarīgs aspekts.
Mēs dzīvojam smagā un visai bīstamā periodā – pasaules sistēma pārcieš dziļu transformāciju. Acu priekšā pagrimumu izjūt organizācijas, pārtrūkst procesi, kas gandrīz astoņus gadu desmitus likti civilizācijas pamatos. Sistemātiskā krīze pārņem aizvien jaunas nozares, prognozes par pasaules nākotni top arvien drūmākas.
Nu jau pat lielākie mūsu valsts nelabvēļi atzīst, ka Krievija šajos procesos turas pārliecinoši un demonstrē: tai ir iespējas pārdzīvot pašreizējo periodu ne tikai labāk nekā daudziem citiem, bet arī pārvarēt to kā vienam no globālajiem uzvarētājiem.
Pastāv aizdomas, ka tāda situācija tieši saistīta ar procesiem atbrīvotajās teritorijās.
Bēgļi no Mariupoles pagaidu izmitināšanas punktā, ko DTR ĀSM organizēja Bezimennoje ciemā - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2022
Viedoklis
"Esam tikuši ārā no elles". Stāsta izglābtie Mariupoles iedzīvotāji
Jau ilgus gadus runāts par to, ka vienpolārā pasaule ir izsmēlusi savas iespējas, globālā sistēma degradējusi, ASV (patiesībā – visi Rietumi) nepieļaujami ļaunprātīgi izmanto savu hegemona stāvokli, tāpēc jābūvē kaut kas jauns, realitātei atbilstošs. Pie tam skaidrs: pirms būvēt ko jaunu, jāsagrauj vecais. Tikai reti kāds domā, ka arī sagraušana prasa nopietnus resursus un spēkus, nerunājot jau par rošības tehniku – lai tev nenokrīt uz galvas un neapglabā gruvešos sagraujamais.
Pēdējos gados ierasti skan ASV un Eiropas pārmetumi par Krievijas destruktīvajām darbībām ar mērķi sagraut "uz noteikumiem balstīto pasaules kārtību".
Taču paskatieties uzmanīgi: Maskava nekad nav tērējusi resursus iznīcināšanai. Pirms vairāk nekā diviem desmitiem gadu tā izvēlējās stratēģiju – vienkārši būvēt jaunu, iespēju robežās nekonfliktējot ar esošo pasaules sistēmu. Taču, kad tās pagrimums kļuva aizvien ātrāks, auga jauno struktūru un procesu ietekme un spēks. Piemēram, BRICS, ŠSO, KDLO un daudzas citas Krievijas iniciētas organizācijas. Gadiem ilgi par tām smīnēja, līdz noskaidrojās, ka ar tām noticis tas pats, kas ar Pētera I "rotaļniekiem" – tās darbojas un kļuvušas par ietekmīgu spēku.
Krievijas ĀSM darbinieks strādā pie poliklīnikas atjaunošanas darbiem - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2022
Foto
"Mariupole būs labāka nekā agrāk": pilsētas atjaunošana
Savukārt ar vecās sistēmas iznīcināšanu sekmīgi tiek galā Rietumi. Likteņa ironija: viņiem šķiet, ka viņi nikni aizstāv sistēmu, no kuras gūst labumu, taču patiesībā vien tuvina tās beigas. To lieliski demonstrē sankciju bakhanālija.
Protams, bez vecās mirstošās un jaunās dzimstošās pasaules sadursmes neiztikt. Par tādu pārtapusi militārā specoperācija Ukrainā. Rietumi vairoja spriedzi tiktāk, ka Krievija nevarēja nereaģēt.
Taču pat tādos apstākļos Maskava nemaina pasaules uzskatu. Kamēr ES un ASV kopā ar Kijevas eliti aizrautīgi iznīcina Ukrainu, pie viena iedzenot kapā savas ekonomikas ar devīzi "Galvenais – lai Putins neuzvarētu", Krievija novirza resursus atbrīvoto teritoriju atdzimšanai.
Paskatīsimies, kura stratēģija ir efektīvāka.
#ОднаНаВсех: на Sputnik стартует  акция ко дню Великой Победы - Sputnik Latvija, 1920, 09.05.2022
Viedoklis
Jaunā Krievija un jaunā pasaule – pēc Uzvaras
Ziņu lente
0