Pasaulē

ASV nāksies pavērt maciņu, ka Krievijai pasludinās defoltu

© Pixabay / PublicDomainPicturesДоллары
Доллары - Sputnik Latvija, 1920, 09.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Īsumā pastāstīsim, kas ir kredītsaistību nepildīšanas mijmaiņas līgumi un kāpēc tas ir interesanti.
RĪGA, 9.jūnijs - Sputnik, Vadims Pavlovs. 1. jūnijā Starptautiskā mijmaiņas darījumu un atvasināto instrumentu asociācija (ISDA) konstatēja, ka Krievija nav veikusi maksājums par dolāru eiroobligācijām 1,9 miljonu apmērā.
Eiroobligāciju turētāji iesniedza pieteikumu par saistību nepildīšanu ar prasību samaksāt uzkrātos procentus. Tas ir pamats kredītsaistību nepildīšanas mijmaiņas darījumu (CDS) izpildei – apdrošināšanai pret saistību nepildīšanu.
Ko tas viss nozīmē un kāpēc ASV varētu saņemt sāpīgu triecienu? Par to mēģināja tikt skaidrībā Sputnik.
Танкеры с нефтью в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2022
Viedoklis
"Likmes aug": ASV un ES izdomājušas, kā pirkt Krievijas naftu

Kas ir CDS?

Deviņdesmito gadu vidū angļu ekonomists Blaits Māsterss, toreizējais amerikāņu bankas "JP Morgan Chase" vadītājs, ieviesa kredītsaistību nepildīšanas mijmaiņas darījumu (credit default swap, CDS) koncepciju, kas vēlāk tika plaši izmantota.
Vienkāršāk izsakoties, šis finanšu darījums vienkāršā izteiksmē ir apdrošināšana pret saistību nepildīšanu. Tas ļauj investoram, kurš iegulda līdzekļus jebkuros vērtspapīros, apdrošināt savus ieguldījumus par papildu samaksu.
Šādu apdrošināšanu nodrošina tikai lielākās finanšu institūcijas pasaulē, tāpēc to skaits ir ļoti ierobežots. To vidū, piemēram, tādas lielas bankas kā "JP Morgan Chase", "Morgan Stanley" un "Bank of America".
Faktiski CDS ir piemērojami arī Krievijas obligācijām. Amerikāņu investori, kuri ieguldīja naudu Krievijas vērtspapīros, šādu apdrošināšanu varēja papildus iegādāties kādā no lielākajām bankām, regulāri pārskaitot bankai nelielu procentu no obligāciju nominālvērtības.
Tādā veidā tiek pārapdrošināts investors, un arī banka saņem priekšrocības, jo tā ir viegla nauda: Krievija ir uzticams aizņēmējs, kas laikus sedz ārējo parādu un kam ir lielas zelta un ārvalstu valūtas rezerves. Kāpēc gan nepaņemt naudu no investoriem viņu sirdsmieram?
Заместитель председателя Совета безопасности РФ Д. Медведев выступил на пленарном заседании форума Открытые инновации - 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 07.06.2022
Politika
Briesmīgā sestā pakotne – pasaules revolūcijas ugunsgrēks ekonomikā
Banka riskēja tikai apstākļos, ja Krievijas Federācija pārstāj maksāt saviem obligāciju turētājiem, kuriem ir CDS, - tādā gadījumā pienākums norēķināties Krievijas vietā gulstas uz šo banku.
Lai vieglāk saprastu, kā šis mehānisms darbojas: iedomājieties, ka jūsu kaimiņš nopircis dārgu māju ar hipotēku (teiksim, par 500 tūkstošiem dolāru). Tālāk pie jums nāk banka, kurā kaimiņš ņēmis hipotēku, un piedāvā apdrošināt kaimiņu, ja viņš nevarēs samaksāt parādu. Tas ir, ja viņš pēkšņi pārtrauks maksāt, tad viņa parāds gulsies uz jums. Par šādu vienošanos jūs regulāri saņemsiet kaut kādus maksājumus no bankas. Jūs esat informēts, ka kaimiņš ir pietiekami gudrs, viņam ir stabils darbs un laba alga. Jūs esat pārliecināts, ka viņam nebūs problēmu nomaksāt hipotēku, tātad tas ir vienkāršs veids, kā nopelnīt naudu, nedarot pilnīgi neko. Ja problēma tomēr radīsies, nāksies bankai atdot pusmiljonu dolāru kaimiņa vietā.
Attiecināsim šo stāstu uz situāciju ar Krievijas obligācijām: jūsu kaimiņš šajā gadījumā ir Krievija, banka, kas kaimiņam devusi hipotēku, ir investors, kas nopircis Krievijas obligācijas, bet jūs pats – banka, kas nodrošina investora apdrošināšanu par papildu līdzekļiem.

Krievijas "defolts" pakratīs amerikāņu maciņu

Tagad, kad ir skaidrs, kā tas darbojas, pāriesim pie paša interesantākā.
Jau vairākkārt esam stāstījuši, ka šodien Rietumi visiem spēkiem cenšas pasludināt defoltu Krievijai. 25. maijā tika pārtraukta ASV Finanšu ministrijas licence, kas ļāva Krievijai apkalpot ārējo parādu un Rietumu investoriem – saņemt maksājumus par Krievijas obligācijām.
Денежные купюры - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2022
Krievijā
The Guardian raksta: Krievija uzvar rietumvalstu sāktajā "ekonomiskajā karā"
Proti, tiek pieļauts, ka bez šīs licences Krievija nespēs laikus izpildīt savas saistības pret obligāciju turētājiem, tātad valsti var tikt pasludināta par maksātnespējīgu. Rezultātā Krievijas Federācijai vajadzētu nonākt uz saistību nepildīšanas robežas.
Jāsaprot, ka tas būs tehnisks defolts (ja tas notiks). Krievija var dzēst savus parādus un grib to darīt, bet Rietumi liek šķēršļus un neļauj veikt maksājumu. Rezultātā cieš amerikāņu investori, bet Krievija maksātspēju saglabā (attiecīgi Krievijas ekonomiku šajā gadījumā nekas neapdraud).
Mērķi, ko tiecas sasniegt ASV, pastāvīgi cenšoties pasludināt defoltu Krievijai, nav gluži saprotami. Turklāt viņu plāni ir vairākkārt mainījušies.
Tomēr interesants ir cits aspekts: ja Krievijas defolts tomēr tiks pasludināts, investori, kuriem ir Krievijas obligācijas un CDS, var pieprasīt visu savu obligāciju apmaksu no lielajām Amerikas bankām, nevis no Krievijas Federācijas. Runa ir par miljardiem dolāru. Diezin vai bankas gribēs no tādas naudas šķirties. Pie tam bankām būs skaidrs, ka īsta defolta Krievijai nav, tā var (un vēlas) pati maksāt, tai vienkārši nav tehnisku iespēju veikt maksājumus ASV varas iestāžu darbības dēļ.
Manuprāt, ļoti iespējams, ka bankas meklēs iespējamus juridiskos soļus, lai izvairītos no investor zaudējumu segšanas. Iespējams, tām nāksies vērsties tiesā, kur vajadzē pierādīt, ka Krievijas defolts ir mākslīgs, un pati valsts var segt savus parādus.
Центральный европейский банк - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Viedoklis
Nekas neliecina par ES vēlmi izdzīvot
Visticamāk, bankas to pierādīs, jo defolts patiešām ir Rietumu mākslīgi radīts.
Iznāk, ka amerikāņu bankas, lai nemaksātu amerikāņu investoriem Krievijas vietā, iesūdzēs Amerikas varasiestādes Amerikas tiesā, pierādot visiem apkārtējiem, ka Krievijā nav defolta. Krievijai atliek tikai sarūpēt popkornu, - cirks būs aizraujošs.
Izklausās absurdi? Protams. Taču pēdējo triju mēnešu laikā daudzi ir pieraduši pie pārsteidzīgajiem Rietumu soļiem, - tie mēģina bombardēt Krieviju ar jaunām sankcijām un izteikumiem.
Tātad nevienu scenārijs nepārsteigs.
Ziņu lente
0