Viedoklis

"Likmes aug": ASV un ES izdomājušas, kā pirkt Krievijas naftu

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasТанкеры с нефтью в Краснодарском крае
Танкеры с нефтью в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona un Brisele atsakās no Krievijas naftas, taču turpina to pirkt. Eiropieši jau sen saņem "Latvijas maisījumu". Tagad arī amerikāņu kompānijas izmanto apvedceļus.
Treideri sekmīgi slēpj ogļūdeņražu izcelsmi, lai saglabātu piegādes, bet ražotāji Krievijā turas "soli priekšā sankcijām". Par to, kā "aizliegtie" resursi nonāk Rietumos, portālā RIA Novosti stāsta Nataļja Dembinska.

Shēmas strādā

No aprīļa ogļūdeņražu imports ASV ir aizliegts. Taču maijā Ņujorkas un Ņūdžersijas ostās ieradās tankkuģi, domājams, ar naftu no Krievijas.
"The Wall Street Journal" stāsta, ka kravu sūtītāji un pārstrādātāji slēpj tās izcelsmi, taču piegādā pasaules tirgū. Piemēram, Ņujorkā un Ņūdžersijā nonākusi degviela, daļēji izgatavota no Krievijas izejvielām.
Топливораздаточная колонка на автозаправочной станции - Sputnik Latvija, 1920, 06.06.2022
Pasaulē
Kopš Baidena inaugurācijas benzīna cenas ASV augušas divkārt
ASV tā nonāca caur Suecas kanālu un Atlantiju no Indijas naftas pārstrādes rūpnīcām. Kravu dokumenti, analītiskās kompānijas "Refinitiv" dati un Helsiku Enerģētikas un tīra gaisa pētījumu centra dati rāda, ka šīs kompānijas iepērk Krievijas ogļūdeņražus lielā apjomā.
Pa apvedceļiem degviela jau nonāk arī Eiropā. Piemēram, jau aprīlī Bloomberg ziņoja, kā Eiropas uzņēmumi pārvar ierobežojumus: treideri tirgo tā saucamo "Latvijas maisījumu" no dažādas šķiras naftas, kurā Krievijas degvielas apjoms nepārsniedz 50%. Viņi norāda: "Shell" neuzskata to par sankciju pārkāpumu.

Indija pelna labu naudiņu

Tagad jau parādījusies "Indijas krievu" nafta. Aprīlī Āzija pirmo reizi apsteidza Eiropu no Krievijas ogļūdeņražu iepirkuma apjoma. Īpaši daudz nopirkusi Indija: no februāra apmēram 62,5 miljonus barelu, trīskārt vairāk nekā šajā pašā periodā gadu iepriekš.
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2022
Latvijā
Bēdīga prognoze. Līdz gada beigām benzīna cenas vēl pieaugs
Pie tam kopš pavasara sākuma naftas produktu piegādes no Indijas uz Eiropu pieauga par 30%, uz ASV – par 43%.
Tā, saņemot no Krievijas izejvielas ar atlaidi (patlaban – apmēram 20%, Urals tiek pārdota par 89-92 dolāriem par barelu), Indija tīri labi nopelna, pārdodot to tālāk.
Galvenie resursu pircēji Indijā – privātie naftas pārstrādātāji (valsts uzņēmumi parasti iegādājas, noslēdzot līgumus uz gadu). Telekanāls NDTV atzīmēja: laikā, kad Rietumu kompānijas izvairās no Krievijas naftas, Indijas NPR, piemēram, "Reliance Industries" un "Nayara Energy" — šogad kļuvušas par lielākajiem importētājiem.
Pārstrādātāji neslēpj, ka saņem lielu peļņu, samazinot iekšzemes tirdzniecību un agresīvi palielinot degvielas eksportu, tostarp – arī uz Eiropu. "Mēs panākam rentabilitāti vairāk nekā 30 dolāru apmērā par barelu," telekanāls citēja kādas rūpnīcas pārstāvja teikto.
Центральный европейский банк - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Viedoklis
Nekas neliecina par ES vēlmi izdzīvot

Varam atļauties

Patiesībā Āzija ir izmantojusi situāciju: sarūpējuši naftu par pieņemamu cenu un izdevīgi pārdeva tālāk. Tomēr Krievija neko nezaudē. Naftu vajag pārdot, citādi nāksies samazināt ieguvi. Tas savukārt draud ar urbumu iesaldēšanu un vēlāko atkonservēšanu – tas nesīs milzīgus izdevumus.
Vēl vairāk, rekordlielu cenu fonā energoresursu eksporta nestie ienākumi pieauguši pusotru reizi. Aprīlī nafta un gāze atnesa 1,8 triljonus rubļu (martā – 1,2). Tātad laikā no janvāra līdz aprīlim federālais budžets saņēmis jau pusi no 2022. gadā ieplānotajiem ienākumiem 9,5 triljonu rubļu apmērā.
"Cenas pašlaik ir tik augstas, ka mēs varam atļauties gan atlaides, gan "apvedceļa eksportu". Turklāt cenas vēl pieaugs. Pirmkārt, uz tankkuģu nopietna trūkuma rēķina. Kur tagad Rietumiem pirkt naftu? Atlikusi Latīņamerika, Āfrika un Tuvie Austrumi. Bet no turienes ogļūdeņražus izved tikai pa jūru ar tankkuģiem. Tagad kuģu fraktēšanas izmaksas pieaugušas par 50% - līdz rekordaugstam līmenim pēdējo desmit gadu laikā," norādīja Leonīds Hazanovs, neatkarīgais rūpniecības eksperts.
Газокомпрессорная станция Закарпатской области - Sputnik Latvija, 1920, 16.05.2022
Pasaulē
Mediji aplēsuši, cik ES izmaksās atteikšanās no Krievijas naftas un gāzes

"Krievijas pēdas"

Tiesa, daži analītiķi pievērsa uzmanību tam, ka piegādes no Indijas ir apdraudētas. Ņūdeli eksportē daudz naftas produktu, arī benzīnu. Taču Indijas "The Economic Times" stāsta, ka sankcijas iespējamas arī pret naftas produktiem, ko citas valstis ražo no Krievijas naftas, jo Austrālija, ASV un Eiropa nosaka aizliegumus degvielas iegādei no Krievijas.
Rietumvalstis vismaz sāks prasīt no Indijas eksportētājiem detalizētu atskaiti par izejvielas izcelsmi. Tomēr eksperti ir pārliecināti: ir ļoti grūti sameklēt "Krievijas pēdas".
"Dokumentus var sastādīt tā, ka neko nenoskaidrosi. Pats vienkāršākais paņēmiens: ielejam Krievijas ESPO tankkuģos, pietuvojamies kuģim no Indijas, kurā jau ir nafta no Tuvajiem Austrumiem. Ielejam noteiktā proporcijā: Saūda Arābijas – 70%, mūsējās – 30%. Un šo maisījumu nosūtām uz Indiju. Pamēģini, pārbaudi," stāsta Hazanovs.
Денежные купюры - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2022
Krievijā
The Guardian raksta: Krievija uzvar rietumvalstu sāktajā "ekonomiskajā karā"
Vēl viens aspekts: Eiropa nespēj vienā rāvienā pāriet pie ogļūdeņražiem no citiem reģioniem – jāpārbūvē NPR, bet tas prasīs 2-4 gadus. Šajā laikā var sākties tik nežēlīgs degvielas deficīts, ka ES ekonomika vienkārši sabruks. Tāpēc eiropiešiem nāksies pievērt acis uz to, kas tas par maisījumu un no kurienes nācis. Vēl vairāk, iespējams, ka nāksies audzēt naftas produktu piegādes no Krievijas.

Dikti daudz gribas

Tomēr pagaidām ES vēl deklarē Krievijas naftas aizliegumus, līdz gada beigām cer atteikties no importa gandrīz 90% apmērā. Šajā fonā ar negaidītu paziņojumu klajā nāca ASV prezidents Džo Baidens. Pēc viņa vārdiem, Rietumi apspriež iespēju iepirkt Krievijas naftu zem tirgus cenām.
"Jums ir problēma, kas iezīmējusies tagad, kad Eiropa lemj: viņi vēl vairāk ierobežos Krievijas naftas iepirkumus. Turpinās aktīvas pārdomas, ko darīt, iespējams, pat iepirkt naftu, taču par zemāku cenu," viņš teica.
Автозаправочная станция - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2022
Krievijā
Demokrāti atcēluši demokrātiju
Kremlis jau paskaidroja: tādas cerības lolot nevajag. "Lieta tāda, ka tur tik un tā turpinās problēmas ar loģistiku, kas ved pie globālā enerģētikas tirgus destabilizācijas. (..) Taču, protams, Krievija neko nepārdos sev ar zaudējumiem. Ja kaut kur pieprasījums samazinās, kaut kur palielinās. Notiek plūsmu pārorientācija," paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.
Par to, vai Eiropa vēl kaut kur sameklēs naftu, šaubas jau pauda Šveices ekonomikas ministrs Gijs Parmelēns. Sankcijas pret Krieviju tika ieviestas ar mērķi pēc iespējas ātrāk pārtraukt karadarbību Ukrainā, taču rezultāna nav vēl aizvien, viņš atzina intervijā izdevumam "Blick". Pie tam politiķis prognozēja vēl vienu energonesēju cenas pieauguma posmu jauno ierobežojumu dēļ. Viņš uzsvēra, ka Eiropa, protams, pacentīsies atrast citus piegādes avotus, taču "nevienam patlaban nav gatava risinājuma".
Ziņu lente
0