Viedoklis

"Mūs vienkārši iznīcinās". Pentagons ieraudzījis vājo vietu ASV aizsardzībā

© AP Photo/Charlie RiedelОбъект управления запуском межконтинентальных баллистических ракет в штате Северная Дакота
Объект управления запуском межконтинентальных баллистических ракет в штате Северная Дакота - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija un Ķīna tālu aizsteigušās priekšā ASV stratēģiskā bruņojuma jomā. Turklāt Minuteman ir aukstā kara relikts – pirmās raķetes stājās dežūrā vairāk nekā pirms pusgadsimta.
Šo Pentagonam nepatīkamo slēdzienu nesen atklāja ASV Stratēģiskā štāba vadītājs admirālis Čārlzs Ričardss. Uzstājoties Senāta Bruņoto spēku komitejas sēdē, viņš atzina, ka Vašingtona vairs nevar savaldīt Maskavu un Pekinu ar "aukstā kara reliktiem" – starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm Minuteman III. Par amerikāņu raizēm portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Novecojušas raķetes

Pentagona rīcībā patlaban ir aptuveni 450 starpkontinentālās ballistiskās raķetes LGM-30G Minuteman III. Citu sauszemes bāzes SBR amerikāņiem nav.
Пуск баллистической ракеты «Синева» с борта РПКСН «Верхотурье» - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2020
Viedoklis
Gada mācības: kā darbojas Krievijas Stratēģisko kodolspēku raķetes
Admirālim Čārlzam Ričardsam ir taisnība: Minuteman ir aukstā kara palieka, pirmās raķetes stājās dežūrā vairāk nekā pirms pusgadsimta. Stratēģisko spēku rīcībā bija arī spēcīgākas SBR – smagās LGM-118A Peacekeeper, kas varēja nest līdz desmit šāviņus ar 300 kilotonnu jaudu katru. Tomēr tās likvidētas saskaņā ar līgumu START. Kopš tā laika amerikāņi tikai modernizēja atsevišķas Minuteman III komponentes.
"Tas ir pagājušā gadsimta 70. gadu ierocis. Kā mēs varam ar to rēķināties draudu neitralizācijai 2020.-2030. gados? – bija neizpratnē admirālis Ričardss. – Daudzus šo raķešu mehānismus un detaļas vairs neražo. Neviens nezina, kā tas darāms. Tās ir novecojušas, kompānijām ir neizdevīgi pūlēties atjaunot ražošanu. Mums vajadzīgas efektīvas bruņojuma sistēmas, kas patiešām nokļūs pie mērķa."
ASV ir SBR projekti, kas nomainīs Minuteman III. Programmas GBSD (Ground-Based Strategic Deterrent, "Sauszemes bāzes stratēģiskās savaldīšanas ierocis") ietvaros pērnā gada 8. septembrī Gaisa spēki uzdeva jauno raķešu izstrādi koncernam "Northrop Grumman", kas šiem nolūkiem no budžeta dabūja 13 miljardus dolāru. Kopējie bruņojuma nomaiņas izdevumi sasniegs apmēram 95 miljardus.
Запуск ракеты Булава по полигону Кура с подводного крейсера Юрий Долгорукий в Белом море - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2020
Viedoklis
"Apšaubāma iecere": ko izmēģina amerikāņu kara jūrnieki

Nomaiņa "veterānam"

Raķetēm jāuzsāk dežūras šīs desmitgades beigās un jākalpo līdz pat 2080. gadam. Pagaidām par tām pieejamā informācija nav nekāda plašā. Zināms, ka masas un gabarītu rādītāji salīdzināmi ar Minuteman III, jo nav plānots būtiski mainīt šahtas starta iekārtas. GBSD ir trīspakāpju cietā kurināmā raķete ar darbības attālumu vismaz 15 tūkstošu kilometru attālumā. Tādu rādiusu nodrošinās jauns degvielas maisījums. Protams, tiks izmantota mūsdienīga elementu bāze, precizitāti cels GPS signāla korekcijas.
Perspektīvās raķetes saņems kodoltermiskos lādiņus W87 mod 1 ar 475 kilotonnu jaudu. Pagaidām nav zināms, kāds būs to skaits vienā SBR. Bāzes vietas nemainīsies.
Minuteman III ir izvērstas trijās ASV Gaisa spēku bāzēs: Vorrenā (Vaiomingas štats), Malmstrēmā (Montāna) un Mainotā (Ziemeļdakota). Katrā – 150 raķetes. Pentagons cer, ka pirmās GBSD projekta SBR sāks kaujas dežūras 2027. gadā, un savus priekšgājējus tās pilnībā aizstās līdz 2036. gadam.
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 12.09.2020
Ķīnā jauno Krievijas ieroci uzskata par biedējošāku, salīdzinājumā ar kodolbumbu
Jāpiebilst, ka daži amerikāņu politiķi uzskata: ASV kodoltriādes sauszemes komponentei nav lielas nozīmes. Viņuprāt, stratēģiskajai savaldīšanai pietiek ar tālās darbības bumbvedējiem B-52 un B-2 (un perspektīvajiem B-21), kā arī Ohio klases atomzemūdenēm un gaidāmajām Columbia klases zemūdenēm. Admirālis Čārlzs Ričardss tam kategoriski nepiekrīt un konsekventi pieprasa GBSD programmas finansējuma pieaugumu.

Panākt Krieviju

Lieta tāda, ka arī ar tālajiem bumbvedējiem un stratēģiskajām atomzemūdenēm Pentagonam īsti labi neklājas.
ASV ir apmēram 70 B-52 Stratofortress, kas spēj uzņemt kodolraķetes, kā arī 20 "neredzamie" raķešnesēji B-2 Spirit. Pēc aukstā kara beigām 62 lidmašīnas B-1 Lancer pielāgoja konvencionālajam bruņojumam. Turklāt, vērtē Pentagons, cīņasspējīgas ir tikai dažas šī tipa mašīnas, jo B-1 aktīvi izmantotas bruņotajos konfliktos Tuvajos Austrumos un būtiski izsmēlušas savus resursus.
Флаг России - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2020
Viedoklis
Krievija garantē: agresoram atmaksās dzelmes SBR "Skif"
ASV Jūras kara spēkos ir 18 Ohio klases stratēģiskie zemūdens raķešnesēji, katrā – 24 raķetes Trident II. Stratēģiskā štāba priekšnieks ir pārliecināts: efektīvai pretdarbībai Krievijai un Ķīnai ar to nepietiek.
"Kodoltriāde ir neefektīva, ja kaut vai viena tās komponente nav cīņas spējīga," konstatēja admirālis. Viņš uzskata, ka bez mūsdienīgām, spēcīgām un uzticamām šahtu SBR amerikāņi var zaudēt trešajā pasaules karā. Viņš uzsvēra, ka pēdējo gadu desmitu laikā Krievija par 80% modernizējusi šahtas bāzes starpkontinentālo raķešu arsenālu, bet ASV nodarbojās vienīgi ar "kosmētisko remontu".
Patiešām, Maskava nopietni apsteidz Vašingtonu stratēģiskā bruņojuma jomā. 21. aprīlī Vladimirs Putins informēja, ka jau nakamgad dežūru sāks pirmais pulks ar SBR "Sarmat". Tās spēj nogādāt vairāk nekā desmit lādiņus 16-18 tūkstošu kilometru attālumā un saņēmušas līdzekļus gan esošo, gan perspektīvo PRA sistēmu pārvarēšanai. Turklāt stratēģisko raķešu spēkos uzņemtas SBR ar hiperskaņas planējošo bloku "Avangard", kas maina lidojuma trajektoriju, būtiski apgrūtinot pārtveršanu.
Pie tam pat pašreizējās SBR būtiski pārspēj amerikāņu Minuteman III. Piemēram, viena RS-24 "Yars" var nogādāt pretinieka teritorijā 3-10 lādiņus ar 150-500 kilotonnu jaudu, bet ASV stratēģisko spēku vienīgā SBR – vienīgi trīs lādiņus ar 300 kilotonnu jaudu.
Боевой железнодорожный ракетный комплекс (БЖРК) - Sputnik Latvija, 1920, 09.08.2020
Viedoklis
"Tas ir nenotverams": Krievijas ierocis, ko ASV nespēja izsekot
Ziņu lente
0