Viedoklis

"Viņus ienīst": ko ASV jūras kājnieki sastrādājuši Japānā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasНашивка на форме военнослужащего батальона НАТО
Нашивка на форме военнослужащего батальона НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slepkavības, izvarošanas, zādzības un kautiņi – amerikāņu jūras kājnieki joprojām terorizē iedzīvotājus Okinavas salā, kur atrodas ASV lielākie militārie objekti Japānā.
Ne tiesas, ne komandieri nespēj vest pie prāta "elitāros spēkus", vietnē RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Atlikts sods

Februāra beigās vietējie policisti jau otru reizi aizturēja 24 gadus veco jūras kājnieku Marvinu Ērlu Džeimsu par nepieklājīgu uzvešanos un sabiedriskās kārtības pārkāpumiem. Iepriekš viņš tika apsūdzēts par vardarbīgu rīcību pret varas pārstāvi.
Совместные военные учения США и Румынии в рамках операции Атлантическая решимость, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2020
Viedoklis
"Kļuvuši par mērķi": kāpēc ASV bruņotie spēki bēg no okupētajām valstīm
Toreiz iereibušais jūras kājnieks vispirms uzmācās nepazīstamai meitenei autostāvvietā un mēģināja viņu noskūpstīt. Jauniete, atkāvusies no uzmācīgā zaldāta, sūdzējās policijā. Marvins aizbēga. Tomēr dažu kvartālu attālumā no incidenta vietas viņš pagadījās acīs policistam, kurš mēģināja Džeimsu apturēt. Taču kareivis pretojās un spēcīgi pagrūda policistu. Galu galā viņu aizturēja un nogādāja iecirknī.
Par uzbrukumu policistam Marvinam draud cietums uz laiku līdz trim gadiem vai naudas sods 5000 dolāru apmērā. Piedevām viņu apsūdz par nepieklājīgu uzvedību sabiedriskajā vietā – likums Japānā paredz labošanas darbus uz laiku no pusgada līdz desmit gadiem par uzmākšanos svešai sievietei.
Okinavā dislocētie ASV karavīri ļoti bieži nonāk varasiestāžu uzmanības centrā. Piemēram, februārī Japānas tiesa piesprieda karavīram nosacītu sodu uz trim gadiem par uzbrukumu taksometra vadītājam. Pirms trim mēnešiem 20 gadus veicais Džeimisons Maikls Bissets kārtīgi iedzēra bārā un devās uz bāzi. Izsauca taksometru, bet pa ceļam pēkšņi uzbruka vadītājam, izmeta viņu no automašīnas, sēdās pie stūres un dzenājās pa pilsētu. Nozagto mašīnu sadauzīja. Savu vainu viņš pilnībā atzina. Spriedums: trīs gadi labošanas darbu cietumā. Taču, tā kā apsūdzētais nodarīto nožēloja un iepriekš nav saukts pie kriminālatbildības, spriedums atlikts uz četriem gadiem. Domājams, Bissets no cietumsoda izvairīsies, ja vien nepārkāps likumu vēlreiz.
Латвийский бронетранспортер CVRT - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2021
Viedoklis
NATO 2030: pie kā ved spriedzes eskalācijas stratēģija Baltijā

Varmākas formas tērpos

Nepatika pret amerikāņu jūras kājniekiem Okinavas iedzīvotāju vidū krājas jau gadu desmitiem. Pie tam runa nav tikai par sīkiem pārkāpumiem un huligānismu – "ciemiņi" nereti pastrādā arī smagus noziegumus, tostarp slepkavo un izvaro.
2016. gadā jūras kājnieks Džastins Kastellanoss atzinās izvarošanā. Viņš pastāstīja, ka ieraudzījis japānieti kādā viesnīcā. "Viņa gulēja gaitenī. Es viņu sapurināju, viņa nepamodās," tiesā stāstīja apsūdzētais. Viņš ievilcis sievieti viesnīcas numurā un izvarojis.
Zīmīgi, ka noziegums tika atklāts laikā, kad Okinavas iedzīvotaji organizēja mītiņus pret amerikāņu bāzēm pēc 20 gadus vecās Rinas Simabukuro slepkavības. Izrādījās, ka noziedznieks ir ASV pilsonis Šinzato Kenets Franklins, bijušais jūras kājnieks, kurš dzīvoja Okinavā ar sievu un meitu. Viņš izsekoja uz ielas nepazīstamu meiteni, apdullināja ar sitienu pa galvu, izvaroja savā automašīnā un nožņaudza. Līķi noslēpa apzaļumojumos pie ceļa. Policisti fiksēta vietu, kur pēdējo reizi reģistrēts GPS signāls no bojāgājušās mobilā telefona, bet videonovērošanas sistēmas kameras ieraksts parādīja slepkavas automašīnas marku un numuru.
Штаб-квартира НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Viedoklis
Alianses nelaimes. Kā NATO sabrūk no iekšienes
Amerikāņu kontingenta valdība noteica komandanta stundu kareivjiem. Visiem pavēlēja atgriezties līdz pusnaktij, aizliedza pirkt un lietot allkoholiskos dzērienus ārpus bāzes, rīkot izklaides pasākumus.
2012. gadā divi piedzērušies kareivji uzbruka sievietei, izvaroja un aplaupīja. Viņiem piesprieda brīvības atņemšanu uz deviņiem un desmit gadiem.
1995. gadā trīs jūras kājnieki iegrūda savā automašīnā 14 gadus vecu skolnieci, piekāva un izvaroja. Par to viņiem tika piespriests cietumsods uz laiku no 6,5 līdz 10 gadiem.

Ilggadīga konfrontācija

Amerikāņu karavīri uzturas Japānā kopš Otrā pasaules kara beigām. Vairāk nekā 70% objektu ir Okinavas salā, kur dislocēti aptuveni 30 tūkstoši kareivju, dzīvo vairāki desmiti tūkstošu viņu ģimenes locekļu.
Statistika liecina, ka no 1972. gada amerikāņi Japānā pastrādājuši vairāk nekā piecus tūkstošus noziegumu. Pie tam bieži vien jūras kājnieki paliek nesodīti.
Военнослужащие США на церемонии открытия совместных военных учений Украины и стран НАТО Rapid Trident-202 - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
"Karavīri ir sajūsmā": Latvijā ieradīsies jauni karavīri no ASV
Japāņi regulāri organizē protesta akcijas, pieprasa likvidēt armijas bāzes. 1970. gada decembrī Kozas pilsētā pat izcēlās īsts dumpis. Stihiskā akcija sākās amerikāņu vainas dēļ – piedzēris kareivis sēdās pie stūres un notrieca kājāmgājēju. Par laimi, cietušais izdzīvoja, tomēr incidenta aculiecinieki aizturēja avārijas vaininieku un teju vai sarīkoja Linča tiesu.
Sākās pilsētnieku un karavīru sadursmes. Tajās iesaistījās aptuveni pieci tūkstoši japāņu un 700 ASV kareivju. Sadursmes turpinājās vairākas stundas. Ievainoti bija apmēram 60 amerikāņi un 30 vietējie iedzīvotāji, tika sadedzināti desmitiem automašīnu, sagrautas vairākas ēkas Kadenas bāzes teritorijā.
Arī mūsdienās mītiņos piedalās desmitiem tūkstošu cilvēku. Viņi cenšas piesaistīt valdības uzmanību ASV kareivju patvaļai un pieprasa apturēt jaunu militāro objektu, piemēram, Henoko bāzes būvdarbus. Tās vajadzībām plānots nobērt ar smiltīm 157 hektārus piekrases zonā, tāpēc nopietni cietīs koraļļu rifi.
Tomēr vietējo iedzīvotāju protesti amerikāņu militārpersonas neko daudz nesatrauc. ASV armija pat nedomā pamest Uzlecošās saules zemi un joprojām audzē spēkus tās teritorijā.
Американские морские пехотинцы во время тренировочных занятий в Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2021
Viedoklis
"Iepriekš jau bija pazīmes": kāpēc amerikāņu kājnieki izsēžas Ziemeļos
Ziņu lente
0