Viedoklis

Lielbritānija rūpīgi sargā savu galveno noslēpumu

© Sputnik / Максим БогодвидТележка с продуктами в магазине
Тележка с продуктами в магазине - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijai parādījies pats īstākais kara noslēpums. Tūlīt es jums to atklāšu. Lieta tāda, ka bijušā "zelta miljarda" iedzīvotāji, arī briti, pamazām sāk badoties.
Tiesa, valda uzskats, ka ir nepieklājīgi par to runāt. Tā nu britu žurnāli, ziņas ēterā un intelektuālie mediji tagad runā par Vindzoriem, Kardašjaniem, Džonija Depa un Emberas Hērdas tiesas procesu. Par to, ka cilvēkiem vienā no pasaules bagātākajām valstīm dažkārt nav, ko paēst, žurnālisti prātīgi klusē. Katram gadījumam. Par dzīvi "zelta miljarda" valstīs materiālu portālam RIA Novosti sagatavojusi Viktorija Ņikiforova.
Dažkārt ziņu laukā iezogas pārsteidzoši cipari. Piemēram, nesenā aptauja rāda, ka 14% britu cieš badu, nevar pietiekami paēst vai novēro to savā ģimenē. Nu, teiksim, mamma neēd vakariņas, lai bērniem pietiktu.
Добыча нефти в Татарстане - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2022
Viedoklis
Rietumi vēlas Krievijas resursus. Bez maksas
Nesen televīzijas ēterā brīnumainā kārtā iekļuva liela tirdzniecības tīkla vadošā līmeņa menedžera replika.
"Mēs zaudējam pircējus, - viņš godīgi atzina. – Viņi iet pēc bezmaksas ēdamā vai vienkārši cieš izsalkumu." Protams, tāda situācija sarausta gabalos visus šablonus. Nē, pasakas par piena Temzu ar ķīseļa krastiem palikušas kaut kur 90. gados. Tomēr Lielbritānija sevi dēvē par vienu no bagātākajām valstīm pasaulē. Bet te...
Pazīstamā blogere Džeks Monro (jā, tā ir dāma, taču viņai ir problēmas ar dzimuma identifikāciju un orientāciju, tāpēc viņa ir Džeks), kas pievērsusies uztura pieejamības jautājumiem, savā slejā Guardian stāsta: viņai sociālajos tīklos uzrakstījis kāds pensionārs un pastāstījis, ka vakaros vakariņu vietā košļā un norij mazliet zobu pastas, "lai vismaz kaut kāda garša mutē būtu". Džeks apsolīja, ka viņa tā to neatstās, taču raksts nācis klajā jau pirms trīsarpus mēnešiem, bet situācija kļuvusi vēl ļaunāka.
Женщина и дети из Сомали, находящиеся в лагере беженцев в Дадаабе, Кения, 12 апреля 2018 года  - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Pasaulē
ANO prognozē globālu badu un trūkumu. Vai tas skars arī Latviju?
Jāpiezīmē, ka cenu pieaugums Lielbritānijā sākās jau 2021. gadā, ilgi pirms Krieivjas specoperācijas sākuma Ukrainā. Tagad pret Krieviju vērstās sankcijas vēl paātrina procesu. Tā pati Džeks Monro atmaskoja oficiālo statistiku par inflāciju. 2021. gadā ziņoja, ka tā sasniegusi 5,4%. Taču pašu lētāko un pieprasītāko preču reālās cenas augušas divkārt un trīskārt. Buljona kubiņi pēdējos gados cenā auguši desmitkārt.
Cenu – jo īpaši pārtikas – pieaugums novedis tiktāl, ka miljoniem britu mājsaimniecību nākas izvēlēties, par ko maksāt: par gaismu vai apkuri, par zālēm vai ēdamo?
"Mēs tagad daudz retāk mazgājamies dušā, visu laiku izslēdzam gaismu. Pat aukstumā neieslēdzam apkuri, - "Guardian" žurnālistiem stāsta pensionāri, 64 gadus vecā Franciska un viņas 70 gadus vecais vīrs Kolins. – Lielveikalos izvēlamies pašus lētākos produktus."
Vai tagad kļūst saprotams, kāpēc daudzi britu pensionāri pārvācās uz Spāniju? Tur pārtika un noma ir daudz lētāki, pat ziemā varēja iztikt bez apkures. Ar pensiju varēja iztikt. Koronavīrusa pandēmija aizklapēja šo izeju ciet. Sirmgalvji, kuri nomā mājokli, drīz vien var nonākt uz ielas.
Хлеб, испеченный на Арктической военной полевой кухня - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Viedoklis
Cirks ir liels, tikai maizītes var pietrūkt. Vai pasaulei draud bada dumpji?
Kāpēc mēs par to rakstām?
Nu, pirmkārt, vajag zināt, kāda ir reālā situācija, bet Rietumu mediji baidās par to stāstīt. Pirms pandēmijas food-bank– bezmaksas produktu izdales punktu – tēma bija viena no populārākajām britu medijos. Plaši stāstīja par nomas maksas pieaugumu, tātad – arī par bezpajumtnieku skaita celšanos. Regulāri runāja par sāpīgo tēmu – par to, kā desmitiem tūkstošu pendionāru katru ziemu iet bojā nosalstot, viņi atslēdza apkuri mājās, jo trūka naudas apkurei.
Tagad – ne vārda! Elektrības rēķini pārspēj rekordus, produktu cenas kāpj debesīs, bet tautas krišana trūkumā no mediju redzesloka ir pagaisusi. Briti dzīvo sliktāk, taču tas ir kara noslēpums. Pamazām pasliktinās situācija arī kontinentālās Eiropas valstīs. Politiķi liekulīgi vaimanā par gaidāmo badu Āfrikā, taču nevēlas atzīt nelaimes un ciešanas pašu mājās.
Otrkārt, krīze Lielbritānijā – tas ir svarīgs signāls visai pasaulei. Anglija joprojām nosaka tendences visai pasaulei, un problēmas var skart arī citus. Jābūt gataviem, jānovēro cenu pieaugums, jānoskaidro, kāds ir tā iemesls – reāls pašizmaksas pieaugums vai vēlme iedzīvoties uz patērētāju rēķina.
Флаги Евросоюза у здания штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2022
Viedoklis
Eiropas nolaupīšana: amerikāņi apzog savus sabiedrotos
Pasaule sākusi ekonomisko karu pret Krieviju, un krievi tajā var uzvarēt, nenogurstoši uzlabojot cilvēku dzīvo. Vajag nevis aicināt sākt militarizāciju, mobilizāciju un jostu savilkšanu, vajag darīt visu, lai nebūtu tā kā Anglijā. Maizes klaipa un piena pakas cena tagad ir ierocis globālajā konfrontācijā, tikpat svarīga kā visi "Iskanderi" un "Kalibri". Pašreizējos apstākļos Krievijai ir lieliskas izredzes uzvarēt.
Starp citu, produktu bankas Lielbritānijā strādā labi, ikviens var paņemt bezmaksas produktus. Britiem ir spēcīgas brīvprātīgo un labdarības tradīcijas, ko tāpat var ņemt vērā un likt lietā. Palīdzība – tieša palīdzība ar bezmaksas pārtiku, ūdeni, pirmās nepieciešamības produktiem, apģērbu – jānodrošina vismazāk aizsargātajiem iedzīvotāju slāņiem, un sistēmai ir jāstrādā lieliski.
Treškārt, izsalkušais Eiropas elektorāts var radīt tiešus draudus Krievijai. Paskatieties uz Ukrainu. Trīsdesmit gadus tā, vaļīgā pozā atmetusies, gaidīja, kad pār to līs zelta lietus – jaunais Māršala plāns. Gāja gadi, zelta lietus nelija. Toties Rietumu saimnieki konsekventi iedzina Ukrainu trūkumā. Ko nu?
Работник меняет цены на топливо на табло на заправочной станции в Милане - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Pasaulē
Mediji: lētu produktu un degvielas Eiropas Savienībā vairs nebūs
1991. gadā Ukraina bija bagāta padomju republika ar miermīlīgiem un draudzīgiem iedzīvotājiem. Tagad tās dzīves līmeni varētu salīdzināt ar Āfriku, taču Namībija, DĀR un Tunisija apvainosies. Trūkumā iedzītie iedzīvotāji ir pārskaitušies un zaudējuši cilvēcību. Jaunieši, neredzot normālas perspektīvas, masveidā gāja armijā, lai sātīgi paēstu un nosūtītu mazliet naudas ģimenei. Tagad viņi karo pret Krieviju.
Šķiet, amerikāņu saimnieki tādu pašu eksperimentu sākuši Eiropā. Ciktāl vajag to "veimarizēt", lai izsalkušie cilvēki noticētu, ka pie visa vainīgi krievi un sāktu kārtējo "Drang nach Osten"?
Krievijā mēdz pasmieties par eiropiešu nedrošaiem mēģinājumiem radīt savu armiju. Sociālajos tīklos uzjautrinās par NATO vienībām Eiropā – sak, viņi ir pārlieku izlutuši, viņiem salā pamperi vajadzīgi, viņi tur LGBT problēmas risina, nevis maršē pilnā ekipējumā. Šķiet, aptaukojusies Eiropa vispār vairs neprot karot.
Пустые полки в супермаркете в Мадриде - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Viedoklis
Eiropa gatavojas badam
Patlaban mūsu visu acu priekšā amerikāņu saimnieki griež nost taukus vecenītei Eiropai – vienu slāni pēc otra. Kad bads kļūs pavisam traks, ies uz fronti kā mīļie – karos, pret ko pavēlēs. Kāds tur izlutums? Gan hipsteri, gan drosmīgie LGBT pārstāvji vienā rāvienā piemirsīs visas savas geju parādes un metīsies mācīties, kā rīkoties ar vecajiem "šmeiseriem" un jaunajiem "heneliem". Starp citu, viņu rīcībā būs attīstīta rūpniecība, ko var ātri un viegli pārformatēt mūsdienu kara vajadzībām. Var iznākt lieliska armija. Es nejokoju.
Ne velti sektantus mērdē badā un salā – nomocīts cilvēks labāk padodas indoktrinācijai. Birģeris paprasīs: kas apēdis manu maizi un visu eļļu? Viņam atbildēs: krievi. Viņš itin viegli noticēs, ņems automātu un brauks uz Austrumu fronti. Bads nav brālis.
Ziņu lente
0