Pasaulē

ANO prognozē globālu badu un trūkumu. Vai tas skars arī Latviju?

© Public domain / UNSOM / UN Envoy to Somalia Michael Keating Visits Dadaab Refugee Camp, Expresses Solidarity and Highlights Progress in Somalia Женщина и дети из Сомали, находящиеся в лагере беженцев в Дадаабе, Кения, 12 апреля 2018 года
Женщина и дети из Сомали, находящиеся в лагере беженцев в Дадаабе, Кения, 12 апреля 2018 года  - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labības deficīts un pārtikas trūkums ietekmēs miljoniem cilvēku visā pasaule, uzskata ANO Pasaules pārtikas programmas izpilddirektors Deivids Bizlijs.
RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Apvienoto Nāciju Organizācija brīdina: ostu slēgšana Melnajā jūrā var izprovocēt globālu pārtikas katastrofu, kas vedīs pie bada, masu migrācijas un politiskās nestabilitātes pasaulē, vēsta "New York Times".
Atzīmēts, ka noliktavās Ukrainā ir papilnam labības, kas parasti palīdz pabarot 400 miljonus cilvēku visā pasaulē, taču piegādes ķēdītes traucētas, un ostas nevar normāli strādāt.
Хлеб, испеченный на Арктической военной полевой кухня - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Viedoklis
Cirks ir liels, tikai maizītes var pietrūkt. Vai pasaulei draud bada dumpji?
ANO Pasaules pārtikas programmas izpilddirektors Deivids Bizlijs uzskata, ka pārtikas piegādes problēmas radījusi dienvidu ostu – Odesas, Černomorskas, Dienvidu un Nikolajevas ostas slēgšana Melnās jūras krastā.
Viņš pavēstīja, ka ANO pārtikasa programmas operatīvie izdevumi auguši par 71 miljonu dolāru mēnesī: "Tas nozīmē, ka mēs ēdināsim par 4-5 miljoniem cilvēku mazāk gadā tikai izdevumu augšanas dēļ."
Satraucošāks ir ilgtermiņa izaicinājums globālajiem pārtikas tirgiem.
Viņš pauda pārliecību, ka lauksaimnieki Ukrainā vēl aizvien var savākt ražu, kas palīdzēs paēdināt trūkumcietējus pasaulē, ja tuvākajā laikā situācija valstī stabilizēsies, taču ne gadījumā, ja ostas valsts dienvidos un kuģniecības maršruti Melnajā jūrā būs slēgti.
Молочный павильон Центрального рынка в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2022
Latvijā
Lauksaimniecības produktu cenas Latvijā aug. Patērētājus gaida "nepatīkams gads"
Bizlijs aicināja G7 valstu līderus un citu valstu valdības atjaunot ražošanu neizmantotajās lauksaimniecības platībās, lai kompensētu Ukrainas pārtikas krājumu zudumu, tomēr brīdināja, ka pārtikas trūkums pasaules tirgos un tālāks pārtikas cenu pieaugums nozīmētu katastrofu trūcīgajās valstīs.

Vai pārtikas krīze skars arī Latviju?

Latvijas Zemkopības ministrija mierinaiedzīvotājus, apliecinot, ka vietējie zemnieki audzē vairāk labības, nekā valsts iedzīvotāji var apēst. Proti, bads Latvijā nav gaidāms.
Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) apgalvo: graudu ražošana Latvijā veido vairāk nekā 300% no valsts patēriņa.
Lielāko labības produkcijas apjomu (70%) veido ziemas kvieši. Pērn tika gandrīz sasniegta 3 milj. tonnu atzīme – 4. labākā raža vēsturē.
Пустые полки в супермаркете в Мадриде - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Viedoklis
Eiropa gatavojas badam
Latvija labības tirgū ir "neliela eksporta valsts", taču minerālmēslojums uzrāda cenu rekordus. Jau pirms karadarbības sākuma, pērnā gada nogalē minerālmēslojumu cenas pieauga par 75%, augu aizsardzības līdzekļi – par 18%, dīzeļdegviela – par 35%.
Pērn Latvija importēja no Krievijas 52% no valsts izmantotā minerālmēslojuma. No ES valstīm tika ievests 31% minerālmēslu.
Ziņu lente
0