Pasaulē

Kā Eiropā un pasaulē ceļ pensijas vecumu

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие нового корпуса торгового центра Alfa
Открытие нового корпуса торгового центра Alfa - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensijas vecumu daudzviet nepalielina, dažās Eiropas valstīs pat samazina.
RĪGA, 12. maijs — Sputnik. Eiropas iedzīvotāji kļūst aizvien vecāki, jautājums par pensijas vecumu – aizvien aktuālāks, vēsta Ilta-Sanomat.
Jautājums par pensijas vecuma celšanu piesaistīja uzmanību prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā Francijā: Marina Lepēna kritizēja Emanuela Makrona ideju celt pensijas vecumu līdz 65 gadiem.
Денежные сбережения - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Latvijā
Eksperts: iedzīvotājiem vajadzētu sākt krāt naudiņu vecumdienām
Patlaban Francijā pensijā dodas 62 gadu vecumā – tas ir viens no zemākajiem pensijas līmeņiem pasaulē. Taču dažās valstīs pensijā var aiziet arī agrāk.
"Piemēram, Austrālijā pensija var sākties 59 gadu vecumā," stāsta Somijas Pensijas centra pārstāve Mika Vidlunde.
Pensijas vecuma robeža Krievijā sievietēm – 56 gadi un 6 mēneši, vīriešiem – 61 gads un 6 mēneši. Ķīnā vīrieši var doties pensijā 60 gadu vecumā, sievietes – 60, 55 vai 50 gadu vecumā, atkarībā no stāvokļa darba tirgū.
Islandē pensijas vecums jau ilgus gadus turas 67 gadu līmenī – tas ir viens no augstākajiem rādītājiem pasaulē. Pirms termiņa pensijā var iziet tikai invaliditātes gadījumā.
Daudzās valstīs pensijas vecums patlaban mainās, ņemot vērā dzīves ilguma palielināšanos un dzimstības līmeņa kritumu.
Пенсионер считает деньги - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2022
Latvijā
Kāda ir lielākā pensija Latvijā un kā tādai nopelnīt
"Vidējais dzīves ilguma rādītājs ir palielinājies, un valda uzskats, ka tas vēl augs, - stāsta Vildlunde. – Darbspējīgo iedzīvotāju daļas samazināšanās un novecošana radīs grūtības pensiju sistēmā un sabiedriskās ekonomikas sektorā, ja seniori neturpinās darbu. Pensiju vecuma paaugstināšanās vajadzīga arī tāpēc, lai saglabātos pietiekamas pensiju izmaksas."
Pensijas vecuma paaugstināšanās satrauc ne tikai Franciju. Neskatoties uz ekonomiskajām vajadzībām, politiķiem nav viegli pacelt pensiju vecumu. Piemēram, Šveicē pensijas vecumu pūlas pacelt jau ilgus gadus, taču pilsoņi referendumos iebilst. Īrija un Holande arī palēninājušas pensijas vecuma palielināšanu politisku iemeslu dēļ.
Šo pasākumu pūlas "mīkstināt" ar dažādiem izņēmumiem. Ilgs stāžs var dot tiesības iziet pensijā par dažiem gadiem agrāk. Piemēram, Itālijā pensijā dodas 67 gadu vecumā, taču, ja jūsu darba stāžs sasniedz 38 gadus, pensijā var iziet jau 64 gadu vecumā.
"Pastāv arī profesionālā pensija, - stāsta Vidlunde. – Igaunijā un Slovākijā var iziet pensijā 3-5 gadus agrāk atkarībā no bērnu skaita."
Контроль за качеством бутылок - Sputnik Latvija, 1920, 09.01.2022
Latvijā
Darbinieki Latvijā kļūst arvien vecāki, jauniešu īpatsvars samazinās kopš 2015. gada
ASV pieņēma lēmumu celt pensijas vecumu jau 1983. gadā, taču tas vēl aizvien nav stājies spēkā.
"Tika noteikts ļoti ilgs pārejas periods, un mērķi sasniegs tikai 2027. gadā. Pirmajā vecuma grupā, kas izies pensijā 67 gadu vecumā, būs iekļauti 1960. gadā dzimušie cilvēki, kam tobrīd bija 23 gadi," skaidro Vidlunde.
Viena no pensijas vecuma palielināšanas metodēm – piesaistīt to vidējam dzīves ilgumam, kā, piemēram, Somijā, Nīderlandē, Itālijā, Grieķijā, Zviedrijā, Dānijā, Čehijā, Igaunijā, Portugālē un Kiprā.
Somijā pensijas vecumu plānots sākt celt 2030. gadā. Pasākums skars cilvēkus, kas dzimuši no 1965. gada. Pats zemākais pensijas vecuma līmenis 1958. gadā dzimušajiem pagaidām sastāda 64 gadus, bet turpmāk tas augs par trim mēnešiem gadā, un līdz 2027. gadam sasniegs 65 gadus.
Пенсионер считает деньги - Sputnik Latvija, 1920, 29.12.2021
Latvijā
Pandēmija vai mazas pensijas: kāpēc Latvijā tik daudz trūcīgo
Savukārt Portugālē pensijas vecuma robeža tika pazemināta, jo gaidāmais dzīves ilgums saruka koronavīrusa dēļ. Pensijā agrāk sāka doties arī Polijā – labējā populistiskā partija "Likums un taisnība" pacēla jautājumu priekšvēlēšanu kampaņā. 2017. gadā partija izpildīja savu solījumu: valdība samazināja pensijas vecumu vīriešiem no 67 līdz 65 gadiem, bet sievietēm – no 63 līdz 60 gadiem.
Rakstu pilnā apjomā pārtulkoja un pārpublicēja portāls InoSMI.
Ziņu lente
0