Latvijā

Kāda ir lielākā pensija Latvijā un kā tādai nopelnīt

© Pixabay / anaterateПенсионер считает деньги
Пенсионер считает деньги - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trešdaļai Latvijas iedzīvotāju mēneša pensijas apmērs nesasniedz pat 400 eiro, piektajai daļai tas nepārsniedz tūkstoti.
RĪGA, 7. februāris - Sputnik. Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem Latvijā patlaban ir 439 416 pensionāri. No tiem aptuveni 14 000 pensionāru saņem vairāk nekā tūkstoti eiro mēnesī, vēsta Latvijas Ziņas.
Lielākā pensija Latvijā ir 19 000 eiro, turklāt minimālais pensijas apmērs ir 143 eiro 60 centi. Taču pensija var nesasniegt arī šo minimumu, kad cilvēks to saņem, uz starptautisko līgumu pamata.
Офис PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija, 1920, 29.12.2021
Latvijā
Bordāns, Jurašs un... Navaļnijs palīdzēja aplaupīt Latvijas pensionārus?
"Šie starpvalstu līgumi un normas nosaka, ka katra valsts maksā par savu darba stāžu. Lai noteiktu tiesības pieņemam citas valsts apdrošināšanas stāžu, bet pensijas apmērs tiek aprēķināts tikai par stāžu Latvijā," stāsta VSAA nodaļas vadītāja Egita Garā.
Šādos gadījumos Latvijas pensijas apmērs var būt gan 50, gan 60 eiro. Bet šiem cilvēkiem palīdz tas, ka viņi parasti papildu saņem citas valsts vai arī citu valstu pensiju.
2% pensionāru saņem pensiju, kuras apmērs ir mazāk nekā 150 eiro, 3% pensionāru pensijas apmērs pārsniedz tūkstoti. Pensiju no 300 līdz 400 eiro saņem 35% pensionāru, no piecsimt līdz tūkstoš eiro – 20%.
Kā var nopelnīt 19 000 eiro lielu pensiju? Diemžēl tādas iespējas tagad nav, jo noteikts ierobežojums maksimālajām summām, no kurām tiek maksātas sociālās iemaksas. Taču pensiju 5-6 tūkstošu eiro apmērā var nopelnīt arī mūsdienās.
Открытие супермаркетов сети Lidl в Риге вызвало ажиотаж у рижан и очереди у магазинов - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2021
Latvijā
Paskatieties uz pensijām: sociālie tīkli atbild Saeimas deputātam par rindām Lidl
"Ja cilvēks ir labi strādājis, ja viņam ir uzkrāts darba stāžs līdz 96. gadam, ja regulāri tika veiktas sociālās iemaksas pēc 96. gada, it īpaši no 96. līdz 99. gadam, tad tie pensionāri, kuri patlaban iziet pensijā, saņem, teiksim tā, lielas pensijas," skaidro Egita Gara.
Kā pagājušajā nedēļā paziņoja labklājības ministrs Gatis Eglītis, šogad vecuma pensijas indeksāciju Latvijā var veikt ātrāk nekā ierasti.
Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 50,9% Latvijas pensionāru ir pakļauti nabadzības riskam, tā ir neaizsargātākā sabiedrības grupa valstī.
Ziņu lente
0