Latvijā

Īsta laupīšana! No kurienes veikalos 60% uzcenojums produktiem?

© VitalikRadkoПустой кошелек, архивное фото
Пустой кошелек, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas tirdzniecības asociācija pauda neizpratni par finanšu ministra Jāņa Reira izteikumiem – sak, tirgotāji veikalos nosakot milzu uzcenojumu pārtikas produktiem – līdz pat 60% apmērā!
RĪGA, 12. maijs — Sputnik. Latvijas Tirdzniecības asociācija (LTA) rūpīgi izvērtējusi datus par produktu cenu formēšanu mazumtirdzniecībā un secinājusi, ka finanšu ministra slēdzieni, maigi sakot, ir pārspīlēti, stāsta avīze "Segodņa".

Kurš ir tas laupītājs?

Piemēram, uzcenojumi piena produktiem LTA locekļu veikalos nepārsniedza 15-30%: 15% - pienam un ne vairāk kā 30% sieram. Apmēram šajā pašā diapazonā svārstās uzcenojumi gaļai un maizei. No kurienes radušies skandalozie 60%.
Мясо на прилавке в магазине - Sputnik Latvija, 1920, 06.05.2022
Latvijā
Pārtikas ražotāji pieprasa izsludināt ārkārtas situāciju nozarē
LTA valdes priekšsēdētājs Henriks Danisēvičs pastāstīja: lauksaimnieks pārdod pienu ražotājam par 44 centiem litrā, bet ražotājs tirgotājam – jau par 1 eiro litrā. Tātad veidojas uzcenojums 227% apmērā, ko noteicis ražotājs. Ja veikals nosaka papildu uzcenojumu 15% apmērā, bet valsts – vēl 21% PVN, kļūst skaidrs, ka "laupītājs" šajā cenu ķēdītē nebūt nav pārdevējs.
Par 60% uzcenojumu Henriks Danusēvičs pauda viedokli: vai nu finanšu ministrs neprot rēķināt, vai pievieno 30% veikala uzcenojumam arī valdības noteikto 21% PVN un saņem savus 60%.

Viens produkts ar diviem PVN

Komentējot valdības apgalvojumus par to, ka PVN likmes samazināšana dārzeņiem un augļiem 5% apmērā nav devusi piektiekamu efektu, LTA atgādināja: četru gadu laikā, proti, kopš 2018. gada janvāra, kad likme tika samazināta, cenas, protams, pieaugušas, tostarp arī inflācijas rezultātā. Tomēr augļi un dārzeņi Latvijā vēl aizvien ir paši lētākie Baltijā.
Открытие системы депозитной тары в Латвии. Логотип латвийской системы депозитной тары - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2022
Latvijā
Latvijas tirgotāji taras depozīta sistēmu uzskata par "genocīdu"
LTA secināja, ka politiķu izdomājumi par 40-60% lieliem veikalu uzcenojumiem ir vien iegansts nesamazināt PVN likmi partikas produktiem. LTA uzsvēra, ka PVN samazināšanas gadījumā rīkosies tāpat kā pēc eiro ieviešanas: uz preču cenu zīmēm veikalu plauktos tiks atainoti divi cenu varianti: cena pirms PVN samazināšanas un pēc.

Kovidam līdzi

LTA ir pārliecināta: valdībai ir gan iespējas, gan mehānismi iedzīvotāju atbalstam smagajos cenu totāla pieauguma laikos un dāvāt iespēju iegādāties lētāk vismaz svarīgākos pārtikas produktus.
Savulaik sāka klīst muļķīgas baumas par to, ka daži dārzeņi un augļi no Spānijas un Itālijas esot bīstami, jo pārnēsājot kovidu. Par laimi, epidemiologi un Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti ātri pierādīja, ka vīruss nevar izplatīties caur pārtiku.
Tagad ir svarīgi apgāzt vēl vienu muļķīgu apgalvojumu – ka PVN samazināšana svarīgākajiem pārtikas produktiem nesekmēs pārtikas produktu cenu krišanos iedzīvotājiem.
Шашлык - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2022
Latvijā
Nāksies krāt šašlikam? Latvijā augs cūkgaļas cenas
Ziņu lente
0