Latvijā

Pārtikas ražotāji pieprasa izsludināt ārkārtas situāciju nozarē

© pixabayМясо на прилавке в магазине
Мясо на прилавке в магазине - Sputnik Latvija, 1920, 06.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pārtikas produktu ražošanas uzņēmumi uzskata, ka bez valsts atbalsta daudzi ierobežos apgrozījumu vai pat pārtrauks darbu.
RĪGA, 6. maijs — Sputnik. Latvijas Putnkopības asociācija, Latvijas Cūku audzētāju asociācija, Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome aicina valdības vadītāju Krišjāni Kariņu izsludināt ārkārtējo stāvokli nozarē, vēsta Grani.lv.
Organizācijas informē, ka cūkkopība, piena pārstrāde, putnkopība un citas nozares ir nonākušas dziļas krīzes situācijā, jo barības izejvielu piegādes ķēdes no Ukrainas ir pārtrauktas, kviešu un citu izejvielu cenas būtiski pieaugušas, bet atliktos maksājumus ir nomainījusi priekšapmaksa. Augušas arī elektroenerģijas, naftas produktu un gāzes cenas, ražotājiem trūkst apgrozījuma līdzekļu, bet produkcija bieži vien tiek pārdota zem pašizmaksas, viņi atzīmēja atklātā vēstulē, kas adresēta Ministru kabinetam.
Работник меняет цены на топливо на табло на заправочной станции в Милане - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Pasaulē
Mediji: lētu produktu un degvielas Eiropas Savienībā vairs nebūs
Ražotāji uzsvēra, ka vērojams arī loģistikas un iepakojuma materiālu sadārdzinājums un deficīts. Tāpēc daudzi uzņēmumi plāno sašaurināt ražošanu, vai pat pārtraukt to.
Nozares organizācijas aicināja izsludināt ārkārtas situāciju iepriekšminētajās nozarēs un nekavējoties veikt atbalsta pasākumus, kas mazinātu krīzes negatīvo ietekmi un paaugstinātu konkurētspēju gan vietējā tirgū pret importa produktiem, gan dotu atbalstu eksportam. Vēstulē Kariņam ražotāji arī aicina izvērtēt Eiropas Komisijas lēmuma atcelt ievedmuitu produktiem no Ukrainas ietekmi uz situāciju Latvijā un iesaistīt nozaru pārstāvjus risinājumu izstrādē.
Vienlaikus pārtikas produktu ražotāji aicina nekavējoties pieņemt lēmumu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu.
Купюры евро в руке - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2022
Latvijā
Trešdaļa Latvijas ekonomikas paliek "ēnā"
Ziņu lente
0