Latvijā

Nāksies krāt šašlikam? Latvijā augs cūkgaļas cenas

© Pixabay / AdgeryШашлык
Шашлык - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lopkopji prognozē, ka cūkgaļas cena var augt līdz 8-9 eiro par kilogramu.
RĪGA, 3. maijs – Sputnik. Šī gada janvārī Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, asociētā profesore Inguna Gulbe paziņoja, ka valstī palicis viens relatīvi lēts produkts – cūkgaļa, bet tagad eksperti apgalvo, ka drīz vien augs arī tās cenas.
Pagaidām cūkgaļa ir viena no precēm, kuru cenas vēl turas, taču tas nebūs ilgi, stāsta Press.lv, atsaucoties uz programmu "Bez Tabu".
Maizes produkcija - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2022
Latvijā
Gāzes un elektroenerģijas sadārdzināšanās vedīs pie maizes cenu pieauguma
Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece pastāstīja, ka patlaban cūkgaļas apjoms ES tirgū ir parāk liels. Ārējie eksporta tirgi nav aktīvi, iekšējais pārpalikums sastāda 15-20%.
Līdz ar specoperācijas sākumu Ukrainā lopbarības izejvielu cenas pieauga par 65%, tātad pieaugusi arī produkta pašizmaksa. Taču pagaidām ražotāji nevar pārdot produktus par tik augstu cenu.
Taču drīz vien cenas pieaugs, un gaļa maksās 8-9 eiro par kilogramu. Tātad šašliku sezonā nāksies pavērt maciņus.
Februārī Lejniece paziņoja, ka patērētājiem jāgatavojas cūkgaļas cenu pieaugumam. Taču toreiz viņa uzskatīja, ka cūkgaļai jāmaksā vismaz 5 eiro par kilogramu.
Lejniece paskaidroja: cūkgaļas ražotāju aplēses rāda, ka cūkgaļas dzīvsvara pašizmaksa sastāda 1,4 eiro un pat vairāk, jo pēdējā laikā aug gan elektroenerģijas, gan gāzes, gan lopbarības cenas – tās palielinājušās par 60% salīdzinājumā ar 2019. gadu.
Cūka - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Latvijā
Mēs slīkstam: cūkkopji lūdz palīdzību
Lejniece atgādināja, ka pašizmaksa ir "nulles" punkts, kurā ražotājs neko nenopelna, tātad tam nav iespēju attīstīties. Lai gaļa nonāktu veikalos, cenai jāpieaug vismaz par 50% - tie ir ar kaušanu, loģistiku, glabāšanu saistītie izdevumi.
Iepriekš par cenu pieaugumu ziņoja dārzeņu audzētāji. Kaspars Melnis, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes valdes loceklis, norādīja, ka pārtikas produktu ražošanas pašizmaksa būtiski pieaugusi, cenas veikalos un tirgos vēl neataino notiekošo pilnā mērā, tomēr cilvēkiem jābūt gataviem cenu pieaugumam.
Viņš paskaidroja, ka, ņemot vērā gāzes un elektrības izdevumus, siltumnīcu īpašniekiem tagad ir grūti laiki.
Sadārdzinās ne tikai elektrība un gāze, bet arī gandrīz visi komponenti, kam ir nozīme pārtikas produktu ražošanā, turklāt degvielas, mēslojuma, sēklu un labības cenas aug manāmi. Jā, patlaban valdība pastiepusi palīdzīgu roku elektrības apmaksai – tā sākusi subsidēt obligātā iepirkuma komponentes (OIK) un elektroenerģijas sadales izdevumus. Taču tas ir tikai viens elements, turklāt subsīdijas nebūs ilglaicīgas.
Melnis apliecināja, ka cieš visas lauksaimniecības ražošanas nozares. Cūkkopji cieš arī tāpēc, ka Eiropā ir cūkgaļas pārprodukcija, un tās cena jau pērn kritusies zem ražošanas pašizmaksas.
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Latvijā
Kā sankcijas ietekmēs gaļas ražotājus
Ziņu lente
0