Pasaulē

Vairāk nekā 50 000 Vācijas iedzīvotāji aicina nesūtīt smago bruņojumu Ukrainai

CC BY 2.0 / The U.S. Army / alaskaНаземная ракета-перехватчик на комплексе противоракетной обороны США
Наземная ракета-перехватчик на комплексе противоракетной обороны США - Sputnik Latvija, 1920, 09.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīcija, kuras autors aicina nepiegādāt Ukrainai smago bruņojumu, adresēta Vācijas kancleram Olafam Šolcam.
RĪGA, 9. maijs - Sputnik. Portālā Change.org publicēta petīcija Vācijas kancleram Olafam Šolcam, kas aicina atteikties no smagā bruņojuma piegādēm Ukrainai, raksta RIA Novosti.
"Mēs augstu vērtējam to, ka jūs līdz šim tik rūpīgi pārdomājāt riskus: kara izplatības risku Ukrainā; ekspansijas risku Eiropā; jā, Trešā pasaules kara risku. Tāpēc mēs ceram, ja jūs atsauksiet atmiņā savu agrāko pozīciju un vairs nepiegādāsiet smago bruņojumu Ukrainai ne tieši, ne netieši," teikts petīcijā.
Tank T-72  - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2022
Vācija gatavojas piegādāt Ukrainai tankus T-72 ar Slovēnijas palīdzību
Tās autors aicina Šolcu darīt visu iespējamo, lai pēc iespējas ātrāk tiktu pārtrauktas apšaudes un puses sasniegtu kompromisu, kas apmierinās visus.
Iepriekš Vācijas aizsardzības minister Kristīne Lambrehta paziņoja, ka Vācija sasniegusi robežas bruņojuma piegādēs Kijevai no bundesvēra rezervēm.
Lambrehta uzsvēra, ka Vācija nonākusi tiktāl, ka rodas jautājums, kāds bruņojums paliks pašai Vācijai savas drošības garantijai.
Pie tam politiķe norādīja, ka Berlīne neplāno pārtraukt ieroču piegādes – valsts pārdomā arī tiešas bruņojuma iestādes no aizsardzības uzņēmumiem.
Arī Vācijas kanclers Olafs Šolcs informēja, ka bundesvēra rezerves ir gandrīz izsmeltas un valstij vairs nav iespēju palīdzēt Ukrainai ar bruņojumu.
Lavrovs: Rietumi mudina Ukrainu turpināt karadarbību - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2022
Video
Lavrovs: Rietumi mudina Ukrainu turpināt karadarbību
Vēlāk Šveices avīze SonntagsZeitung pastāstīja, ka Vācija nosūtījusi Šveicei pieprasījumus par vācu kājnieku bruņumašīnām paredzētās munīcijas reeksportu uz Ukrainu, tomēr saņēmusi atteikumu.
"SonntagsZeitung" paskaidroja, ka Šveices Valsts Ekonomikas sekretariāta pārstāvis komentējis situāciju sekojoši: "Abi Vācijas pieprasījumi noraidīti, atsaucoties uz Šveices neitralitāti un kritējiem par obligātu atteikumu saskaņā ar likumu "Par militārajiem materiāliem"."
Atgādināsim, ka Berlīne ilgu laiku atteicās piegādāt bruņojumu Kijevai, atsaucoties uz valsts politiku, kas paredz atteikties no bruņojuma piegādēm krīzes reģioniem. Taču Berlīne mainīja viedokli pēc Krievijas operācijas sākuma Ukrainas demilitarizācijai.
Krievijas ĀM konstatēja, ka Vācija solidarizējusies ar Krievijai naidīgo rietumvalstu politiku, un Maskava ir vīlusies par Berlīnes lēmumu piegādāt bruņojumu Ukrainai.
Удар оперативно-тактическим ракетным комплексом Искандер по объектам ВСУ на территории Украины - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2022
Viedoklis
Lendlīzes paplašināšana Ukrainai: laiks nodedzināt tiltus
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Speciālās operācijas ietvaros Ukrainā Krievijas spēki izmanto precīzo bruņojumu, turklāt vērš to vienīgi pret militāro infrastruktūru un armiju. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka mēnesi pēc specoperācijas sākuma pirmā posma pamata uzdevumi ir izpildīti, Ukrainas militārais potenciāls būtiski samazināts. Ar Krievijas karavīru atbalstu uzbrukumu turpina Doņeckas un Luganskas tautas republiku grupējumi. Armijas ģenerālis piezīmēja, ka tas ļauj pievērst lielāko uzmanību operācijas galveno mērķu sasniegšanai – Donbasa atbrīvošanai.
Ziņu lente
0