Viedoklis

ASV un NATO jaunā stratēģija Ukrainā: "Mēs apgriezīsim zemi un debesis"

CC BY 2.0 / Saeima / Ernests Dinka / 18.novembra svinīgie pasākumiШеврон НАТО на рукаве военнослужащего
Шеврон НАТО на рукаве военнослужащего  - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienotās Valstis izmanto Krievijas speciālo militāro operāciju Ukrainā, lai oformētu savu un sabiedroto koalīcijas stratēģiju hipotētiskā Trešā pasaules kara gadījumam.
Pentagons plāno saliedēt sabiedrotos ar dzelzi un izlietajām asinīm, iemēģināt bruņojuma piegādes starptautisko loģistiku un pretdarbības metodes Krievijas BS visās militārā pielietojuma sfērās, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
26. aprīlī ASV aviobāzē Vācijā notika neliels NATO un alianses partneru samits, kurā piedalījās 43 valstu aizsardzības ministri. Kā galvenais uzstājās Pentagona vadītājs Loids Ostins, kurš paziņoja, ka ASV "apgriezīs debesis un zemi", lai dotu Ukrainai vajadzīgo. Viņš ieteica dalībniekiem apvienoties, lai atbalstītu Ukrainu cīņā ar Krieviju.
Tikšanās formāts armijas bāzē simboliski uzsvēra kara stāvokli. Dienu iepriekš Ostins Polijā atklāti paziņoja: "Mēs vēlamies, lai Krievija tiktu novājināta." Pentagons dubulto cerības ieraudzīt "novājinātu" Krieviju pēc kara Ukrainā. Pie tam Pentagona šefs pieļāva, ka Ukraina nākotnē varot iestāties NATO.
Kolektīvie Rietumi nespēj aptvert (pieņemt) amerikanocentriskās pasaules sabrukuma faktu, veidot vienlīdzīgas un nedalāmas drošības sistēmu. Ukrainas aizsardzība ir ērta leģenda, vīģes lapiņa. Patiesībā ASV un NATO cīnās par alkatīgās hegemonijas un militāri politiskās patvaļas saglabāšanu. "Rammstein" jaunā stratēģija – tā ir Zbigņeva Bžežinska vecā koncepcija: "XXI gadsimtā Amerika attīstīties pret Krieviju, uz Krievijas rēķina un uz Krievijas atlūzām." Tāpēc Ukraina ir patēriņa materiāls (PSRS atlūza), bet Polija apspriež ar ASV administrāciju ieplānoto akciju "atkalapvienošanai" ar Rietumukrainu. Par to paziņoja Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Sergejs Nariškins.
Участники радикальных движений в Киеве, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2022
Viedoklis
Ko Krievijai iesākt ar Ukrainu. Denacifikācijas nostādnes
Zināms, ka Polijas hipotētiskā specoperācija Rietumukrainā notiks bez NATO mandāta, tajā piedalīsies "ieinteresētās valstis" pēc iepriekšējas vienošanās ar ASV. Polijas "miernešu kontingentu" plānots dislocēt reģionos, kur tiešas sadursmes draudi ar Krievijas BS ir minimāli. Pie tam poļu specdienesti meklē Ukrainas elites pārstāvjus, ar ko iespējams vienoties, lai veidotu uz Varšavu orientētu pretsvaru nacistiem. Domāju, neizbēgama ir "eksperimentālās" pēcpadomju Ukrainas sašķelšanās vairākās daļās, un tas ir amerikāņu apmaksātās krāsaino revolūciju (maidanu) likumsakarīgs rezultāts.

Vecā dziesma par galveno

Tā kā ASV jaunā stratēģija – "uzvarēt Krieviju kaujas laukā tik apņēmīgi, ka tā atturēsies no jebkuriem jauniem uzbrukumiem" – izskatās visnotaļ naivi, tomēr "partneri" nezaudē cerību.
CNN informācijas avoti ASV Nacionālās drošības padomē apgalvo, ka agrāk Vašingrona plānoja padarīt specoperāciju par Krievijas "stratēģisko sakāvi", bet tagad uzmanība pievērsta Krievijas aizsardzības rūpniecības graušanai. Itin likumsakarīgi: bruņojuma piegādes Ukrainai amerikāņi uzskata par "investīcijām Krievijas armijas un flotes neitralizācijā uz nākamajiem desmit gadiem". Ukraiņu kareivju un pilsētu liktenis nevienu nesatrauc. "Partneriem" galvenais ir novājināt Krieviju tā, lai nākotnes konfliktos tā nevarētu palīdzēt Ķīnai.
Ilgus gadu simteņus Krieviju nav spējuši uzvarēt tatāru un mongoļu hani, zviedru karalis Kārlis XII, franču Napoleons, vācu Hitlers, taču amerikāņi neatceras pat paši savu vēsturi, tāpēc 40 valstu militārā atbalsta "sinhronizācija" Ukrainas karadarbības teātrī viņiem šķiet nevainojams ceļš pretī panākumiem. Kolektīvo Rietumu mērķis – pārvērst Krieviju par jaunattīstības valsti. Protams, Maskava uzvarēs – kā jau parasti.
Государственный секретарь США Энтони Блинкен - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2022
Viedoklis
Rietumi cer uz Krievijas sakāvi
Pentagona vadītāja ieskatā, partneriem "jākustas kara ātrumā", tomēr Rietumu ieroču jaunās partijas Ukrainai par vairāk nekā 713 miljoniem dolāru ietver vecus PGA līdzekļus un bruņutehniku. Amerikaņiem nav "Stinger" un "Javelin" rezervju. "Stinger" ražotājs paziņoja, ka tālākai ražošanai trūkst rezerves daļu. Kongress ir noraizējies par to, ka pagaidām nevarēs piegādāt Ukrainai šos PZRK, jo "arī pašiem tagad ir maz". Ražošanas līnijas modernizēšana var ilgt gandrīz gadu.
Vācija sūtīs uz Ukrainu 50 zenītraķešu kompleksus "Cheetah" (darbības rādiuss – līdz 7 km). Lielbritānija arī nodos pagājušā gadsimta zenītraķešu līdzekļus. 28. aprīlī Bundestāgs atļāva sūtīt uz Ukrainu smago bruņojumu – projektā ir apmēram 40 punkti, katrs līdzinās kara pieteikumam. Taču gadu desmitiem ilgā aizsardzības izdevumu samazināšana Vācijā novedusi pie cīņasspējas degradācijas. Iepriekš Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehta paziņoja: "Uz papīra mums ir 350 kājnieku kaujas mašīnas "Puma", izmantot var 150 no tām, bet no 51 helikoptera Eurocopter Tiger kaujas uzdevumus spēj pildīt tikai deviņi."
Londona ieteica Ukrainas režīmam vērst triecienus pa Krievijas teritoriju un apsolīja piešķirt šiem nolūkiem raķetes "Brimstone" ar darbības rādiusu līdz 20 km. Taču britu 155 mm haubices no militārās palīdzības saraksta pazudušas. Rietumi paplašina "metāllūžņu" piegādes UBS – čehu (padomju) 122 mm kalibra API "Gvozdika", tankus T-72 no Polijas, Kanādas bruņutehniku.

Tik un tā nekādas jēgas

Rietumu analītiķi vērtē, ka karadarbība Ukrainā ilgsies "nedēļām, ja ne mēnešiem". Izdevums "The Guardian" uzskata, ka lūzuma brīdis iestāsies maijā, kad "ieradīsies Rietumu bruņojuma vilnis, ieskaitot amerikāņu haubices, vācu un britu zenītsistēmas".
Divu mēnešu laikā NATO valstis piegādājušas Ukrainai militāro tehniku vismaz 8 miljardu dolaru vērtībā, bet rezultāti nepavisam nav pamanāmi. Atgādināšu, ka pērnā gada augustā ASV atstāja Afganistānā bruņojumu un militāro tehniku 7 miljardu dolāru vērtībā, bet 2005.-2021. gg. Vašingtona atvēlējusi Afganistānas drošības spēkiem ekipējumu par 18,6 miljardiem dolāru. Nauda negarantē uzvaras un ģeopolitisko mērķu sasniegšanu. Pie tam Ukrainas armija saņem ne vairāk kā 30% no NATO bruņojuma piegādēm. Pārējo likvidē Krievijas precīzie raķešu triecieni un Ukrainas zaglīgie ierēdņi. Nerunāsim jau par milzīgajām trofejām, ko cīņās saņēmuši Krievijas spēki.
Удар оперативно-тактическим ракетным комплексом Искандер по объектам ВСУ на территории Украины - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2022
Krievijā
Krievijas AM komentēja Londonas teikto par Ukrainas uzbrukumu likumību
Nesen Ukrainas dzelzceļu uzņēmuma vadītājs Aleksandrs Kamišins paziņoja, ka atkārtotā raķešu triecienā likvidēts tilts pāri Dņestras limānam Zatokas ciemā, Odesas apgabalā.
Jūras bāzes lielā darbības rādiusa precīzo raķešu "Kalibr" triecienā pa Zaporožjes alumīnija kombināta teritoriju likvidēti angāri ar lielu ārvalstu bruņojuma un munīcijas partiju, ko piegādājušas ASV un Eiropas valstis. Turpat likvidēts ārvalstu algotņu sagatavošanas centrs – 523 nogalināti, 347 ievainotie.
Franču atvaļinātais ģenerālis Žaks Gijmans pareģo kodolkaru, ja Rietumi turpinās spiedienu pret Krieviju ar "neprātīgām sankcijām". Viņš uzsvēra, ka ASV un Eiropas valstis it kā vēloties mieru, taču turpina piegādāt bruņojumu Ukrainai un "uzpūš liesmas". Taču, ģenerālis norādīja, ne Eiropas valstīm, ne Vašingtonai nav līdzekļu, lai sāktu reālu konfrontāciju ar Krieviju.
Savā uzrunā Krievijas parlamentā 27. aprīlī prezidents Vladimirs Putins uzsvēra: "Visi Donbasā un Ukrainā īstenotās speciālās militārās operācijas uzdevumi neapšaubāmi tiks izpildīti. Ja kāds gribēs iejaukties, radīs apdraudējumu, triecieni būs zibenīgi, lēmums par to jau pieņemts." Maskava nepieļaus Krievijai naidīgu teritoriju radīšanu pie valsts robežām. Rodoties stratēģiska rakstura draudiem, Krievija pielietos tādus instrumentus, kādu nav nevienam citam pasaulē.
Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2022
Viedoklis
Fēniksa spoks. ASV audzē spriedzi atrakcijā "Ukraina"
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram
Ziņu lente
0