Viedoklis

"Otrā fronte" Moldovā: kas gūst labumu no diversiju sērijas Piedņestrā

© AP Photo / Vadim GhirdaУкраинские военнослужащие в пригороде Киева Буче, 2 апреля 2022 года
Украинские военнослужащие в пригороде Киева Буче, 2 апреля 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iesaldētais konflikts Piedņestrā neļauj NATO izplesties uz austrumiem. Karadarbību Ukrainā amerikāņi uzskata par ērtu pamatu Moldovas pārvēršanai par pilsoņu kara zonu un alianses "miernešu operācijai".
Kijevas režīms ir gatavs pēc Vašingtonas pavēles sūtīt armiju uz Tiraspoli. Galvenais laimests – lielākais arsenāls Eiropā, kas atrodas Kolbasnas ciema apkaimē, 2 kilometru attālumā no Ukrainas robežas. Traucē tikai trīs tūkstoši Krievijas miernešu, 7000 Piedņestras Republikas kareivji un vairāk nekā 400 tūkstoši Krievijas pilsoņu Dņestras kreisajā krastā. Maskava vērīgi seko "partneru" soļiem Ukrainā un Moldovā un ir gatava operatīvi reaģēt uz "otrās frontes" parādīšanos, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Pēc sprādzienu sērijas Tiraspolē 26. aprīlī, uzbrukuma aerodromam Piedņestras galvaspilsētas apkaimē un apšaudes Kolbasnas ciema rajonā izsludināts "sarkanais" teroristisko draudu līmenis uz 15 dienām. Reģionā parādījušies blokposteņi un fortifikācijas. Militārajās struktūrās noteikts pastiprināts dienesta režīms. Nolemts atcelt militāro parādi Uzvaras dienā. Izglītības iestādes Piedņestrā līdz mācību gada beigām strādās tālmācības režīmā.
NATO karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Viedoklis
Nedrošības garantijas: kāpēc NATO saasina pēcpadomju problemātiku
Pēc divas dienas ilgas ārējo spēku teroristiskās aktivitātes upuru nav. Bojāta PMR Valsts drošības ministrijas ēka, objekti armijas daļas teritorijā un aerodromā, uzspridzinātas radiocentra "Mayak" antenas (12 km no Ukrainas robežas). Moldovas prezidente Maija Sandu sasauca Drošības padomi.
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs informēja, ka Kremlis vērīgi seko situācijai Piedņestrā.
Diversiju un izlūkošanas grupu darbības, granātmetēja šāvieni un bezpilota lidaparātu triecieni ar NATO standarta šāviņiem PMR teritorijā sākās uzreiz pēc ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena un Pentagona vadītāja Loida Ostina neparastās (slepenās) vizītes Kijevā 25. aprīlī. Iespējams, tā nav sakritība.
Vašingtona jau sen pieprasa pielikt punktu "Krievijas agresijai" Moldovā. Amerikāņiem gribētos radīt jaunu karsto punktu, kurā būtu ierauti Krievijas mierneši, iztīrīt Piedņestru, integrēt Moldovu Rumānijā un NATO un pie viena palīdzēt Kijevas režīmam ar padomju ražojuma munīciju un militāro tehniku no Kolbasnas arsenāla.
KDLO mierneši Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 12.01.2022
Viedoklis
Kolektīva riska faktors: Krievijas kaimiņi – Rietumu tēmēklī

Spēki un līdzekļi

Atklātas agresijas gadījumam Piedņestrā dislocēti 3000 Krievijas karavīru, ir arī PMR bruņotie spēki – apmēram 7500 kareivji, kā arī iespaidīga mobilizācijas rezerve – līdz 100 tūkstoši karaklausībai padoto.
Smagā bruņojuma un munīcijas daudzums ļauj turpināt karadarbību ielenktā reģionā gadu desmitiem – ierindā ir vairāk nekā 100 tanki, 200 bruņutransportieri un kājnieku mašīnas, tūkstošiem automašīnu, raķešu zalves uguns sistēmas "Grad", helikopteru vienība. Diezin vai divas Ukrainas armijas pierobežas brigādes, Moldovas Bruņotie spēki (6000 civēki) un NATO vienības no Rumānijas, Polijas un ASV (viesnīcā "Centrum" Kišiņevā iepriekš apmetās 400 amerikāņu jūras kājnieki) spēs operatīvi neitralizēt šo spēcīgo armijas grupējumu.
Aprēķini liecina, ka arsenālā glabājas 21 tūkstotis tonnu militārās tehnikas un munīcijas (aviobumbas, raķetes, artilērijas lādiņi un mīnas) 3,5 miljardu dolāru vērtībā. Tādas glabātavas detonācija līdzinās kodoluzbrukumiem Hirosimai un Nagasaki 1945. gadā un var noslaucīt no zemes virsas lielu skaitu apdzīvotu vietu Moldovā, Rumānijā un Ukrainā. Ne velti arsenālu apsargā labi ekipēta un sagatavota Krievijas armijas operatīvā grupa (KAOG).
Флаг НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2021
Viedoklis
"Uzsildīt" konfliktus: kāpēc ASV un NATO nepieciešama Piedņestras likvidācija
Un tomēr amerikāņi plāno maksimāli vājināt Krievijas militāro potenciālu. Par to 26. aprīlī Ramštainas aviobāzē Vācijā vēlreiz ieminējās ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins. Viss ir vienkārši: jo vairāk fronšu, jo lielākus spēkus nāksies tērēt Krievijas BS. Piedņestras karadarbības teātris izskatās daudzsološi. Monitoringam amerikāņi nogādājuši Rumānijā divas izlūkošanas lidmašīnas - RQ-4B Global Hawk un RC-135W Rivet Joint.
26. aprīlī Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis paziņoja, ka UBS esot gatavi karadarbībai "separātiskajā Moldovas valstī Piedņestrā". Kopš zaudēti galvenie arsenāli Harkovas apgabalā, Ukrainas Ģenerālštābam jāsameklē pastāvīgs "padomju" munīcijas avots "Dienvidu frontes" nodrošināšanai.
Ukrainas aizsardzības ministra padomnieks Jurijs Butusovs uzskata, ka Kijevai esot tiesības "demilitarizēt" Piedņestru, jo KAOG apdraudot Ukrainu, bet abas ukraiņu brigādes uz Ukrainas un Moldovas robežas ir svarīgākas "Austrumu frontē". Iepriekš Ukrainas prezidenta ofisa "konferansjē" Aleksejs Arestovičs paziņoja: "Ja Moldova vērsīsies pie Ukrainas, mēs varam pārņemt kontroli pār Piedņestru. Spēku šiem nolūkiem UBS pietiek."
Миротворческий пост города Бендеры на мосту через Днестр. - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2020
Foto
Mierneši pie Dņestras: 28 miera gadi reģionā
Rumānija ir noraizējusies par to, ka Krievijas spēku iespējamā izeja pie PMR robežām caur Odesas apgabalu liks izkrist no Bukarestes ietekmes zonas gan Piedņestrai, gan visai Moldovai. Tātad "partneri" rietumos un austrumos visiem spēkiem mudina Moldovu sāk plašu militāru konfliktu ar neparedzamām sekām. Satraucošajā fonā Moldovas prezidente Maija Sandu apsolīja policijas represijas visiem, kas izies ielās ar Georga lentīti, turklāt ne tikai 9. maijā. It kā nebūtu nekā svarīgāka par spriedzes vairošanu.
Maskava vērīgi seko "partneru" soļiem Ukrainā un Moldovā un ir gatava operatīvi reaģēt uz "otrās frontes" parādīšanos.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Ziņu lente
0