Latvijā

Zemkopības ministrija: Latvija var pati sevi paēdināt

© Sputnik / Sergey MelkonovКорова пасется на лугу в Латгалии
Корова пасется на лугу в Латгалии - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ražo lielāku daudzumu labības, liellopu gaļas un olu, nekā spēj apēst.
RĪGA, 18. marts — Sputnik. Pārtikas produktu ražotāji un lauksaimnieki Latvijā pilnā mērā var segt pieprasījumu visās galvenajās pārtikas produktu grupās, vēsta Latvijas Zemkopības ministrija.
Resors informēja, ka pārtikas produkti Latvijas saimniecībās un uzņēmumos tiek saražoti lielākā apjomā nekā nepieciešams iekšzemes patēriņam Latvijā. Tādās nozarēs kā piens un piena produkti, graudaugi, olas, liellopu gaļa un tās produkti, aitu un kazu gaļa pašnodrošinājums būtiski pārsniedz 100 %, tātad ražotājiem rodas iespēja šos produktus arī eksportēt.
Угольный разрез Черниговский в Кемеровской области - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Viedoklis
"Domājams, izputēs". Ar ko Rietumiem draud atteikšanās no Krievijas izejvielām
Piemēram, Latvija saražo 3,7 reizes vairāk graudaugu, 2 reizes vairāk liellopu gaļas un tās produktu un 1,7 reizes vairāk olu nekā patērē.
ZM uzsvēea, ka pārtikas ražošanas nozare savu spēju nodrošināt Latvijas iedzīvotājus ar pārtikas produktiem nepieciešamajā daudzumā apliecināja jau Covid-19 pandēmijas laikā, kad, atšķirībā no citām valstīm, Latvijas mazumtirdzniecības veikalos pārtikas produkti bija pieejama plašā klāstā un bez piegādes traucējumiem.
Jau pagājušajā nedēļā valstī bija vērojams īpašs sāls un putraimu pieprasījums, audzis arī makaronu, miltu un kafijas pieprasījums. Rezultātā plaukti dažos veikalos patiešām iztukšojās. Tomēr veikalu īpašnieki apliecināja, ka nekāds produktu deficīts neesot gaidāms.
Уборка пшеницы - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Viedoklis
Dabūjuši, ko gribējuši: sankciju dēļ Eiropa paliks bez ražas
Iepriekš ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (PLA) direktors brīdināja, ka krīze Ukrainā un iespējamie traucējumi Krievijas un Ukrainas – svarīgāko pārtikas produktu galveno eksportētāju – lauksaimniecībā var nopietni padziļināt pārtikas drošības trūkumu pasaulē.
Viņš atklāja, ka vispirms to sajutīs apmēram piecdesmit valstis, kas saņem no Krievijas un Ukrainas vairāk nekā 30% labības. Daudzas no tām Āfrikas ziemeļos, Āzijā un Tuvajos Austrumos tiek uzskatītas par viszemāk attīstītām valstīm vai valstīm ar zemu ienākumu līmeni un pārtikas deficītu.
Bez tam daudzas Eiropas un Centrālāzijas valstis vēl aizvien vairāk nekā 50% sava minerālmēslojumu patēriņa sedz uz Krievijas piegāžu rēķina, un to ierobežojums var saglabāties arī nākamgad, viņš piebilda.
Овощи - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Pasaulē
Gāzes cenu pieaugums Eiropā radījis siltumnīcas dārzeņu deficītu
Ziņu lente
0