Viedoklis

Kāpēc netika notriekts NATO iznīcinātājs Krievijas gaisa telpā

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasМногоцелевой истребитель Eurofighter Typhoon. Архивное фото
Многоцелевой истребитель Eurofighter Typhoon. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 10.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO gaisa spēku klātbūtne pie Krievijas robežām pastāvīgi draud ar destabilizāciju un eskalāciju Eiropā un pasaulē.
Pie tam ASV tikai piesedzas ar sabiedrotajiem un partneriem, lai sasniegtu militāri ekonomiskās hegemonijas savtīgos mērķus, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Serbija pieprasījusi Ziemeļatlantijas aliansei informāciju par incidentu 6. aprīlī ar Eurofighter tipa daudzfunkcionālo iznīcinātāju un kompānijas "Air Serbia" pasažieru aviolaineri, kas devās reisā no Belgradas uz Maskavu.
Пилот в кабине американского бомбардировщика В-52 Stratofortress во время операции НАТО в Косово, Югославия. 1999 год - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Viedoklis
"Civiliedzīvotājus nežēlot". Ko NATO sastrādāja Eiropā
Iznīcinātājs, domājams, no NATO gaisa spēkiem iegāja Krievijas gaisa telpā, izmantojot piesegam civilo lidmašīnu. Tas nopietni apdraudēja "Air Serbia" reisa pasažierus, Latvijas un Krievijas drošību, kā arī radīja Krievijas un NATO bruņota konflikta priekšnoteikumus Baltijas reģionā.
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs uzdod neērtus jautājumus Briselei: "Kas un ar kādiem iznīcinātājiem apdraud civilo aviāciju un reisa pasažierus? Iespējams, nejaušība, taču tādā gadījumā lai pastāsta, mums ir precīzas koordinātas, kur lidmašīna parādījās."
Serbijas prezidenta satraukums ir pamatots – gandrīz ik dienas tiek saņemti draudi un signāli par "Air Serbia" reisu no Belgradas uz Maskavu un Sanktpēterburgu mīnēšanu. Iespējams, kādam NATO ļoti pietrūkst virs Krievijas notriekta serbu lainera – lai attīstītu iniciatīvu Ukrainas virzienā.
Drīz vien pēc Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanas lidojuma kontroles dienests brīdināja "Air Serbia" ekipāžu par draudiem, un civilās lidmašīnas piloti vizuāli identificēja alianses iznīcinātāju, kas lidoja apmēram 700 metrus zemāk.
Истребители-перехватчики МиГ-31К с гиперзвуковыми ракетами Кинжал - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2022
Viedoklis
"Kinžalu" brīdinājums NATO "miernešiem" Ukrainā
Domāju, arī Krievijas PGA vienības ļoti labi saskatīja radaros pārkāpēju, taču nevarēja likvidēt mērķi – netālu atradās serbu aviolaineris, kas dominēja elektromagnētiskajā un infrasarkanajā sektorā. Zenītraķešu paštēmējošie šāviņi izvēlas pašu lielāko objektu.
NATO misijas sastāvā Baltijas valstu gaisa telpu aprīlī patrulē spāņu iznīcinātāji. Tie ir labi pazīstami – agrāk viens no tiem kļūdaini palaida kaujas raķeti AMRAAM Igaunijas gaisa telpā. Tā teju nenotrieca franču kara lidmašīnu. Plānveida provokācija, "pilotu-toreadoru" profesionālā nevērība vai pavasara dullums varēja dārgi izmaksāt aliansei.

"Dzīvā vairoga" taktika

Kara lidmašīnu piesegšanās ar civilajiem lidaparātiem, tāpat kā armijas vienību slēpšanās aiz civilajiem ir sen iemēģināta Pentagona, NATO un citu partneru taktika. "Dzīvo vairogu" plaši izmanto arī ukraiņu spēki.
Посетители авиашоу осматривают советский истребитель МиГ-21бис - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2022
Viedoklis
Rumānija kļūst par jaunu karsto punktu Eiropā?
Piemēru ir daudz. 2021. gada oktobrī Sīrijas pretgaisa aizsardzības līdzekļu darbības zonā divas pasažieru lidmašīnas neļāva atvairīt četru Izraēlas F-16 uzbrukumu. Toreiz Izraēlas GS iegāja Sīrijas gaisa telpā Homsas provincē, un palaida raķetes pret fosfātu rūpnīcu Palmīras rajonā, bet pasažieru lidmašīnas tās "aizsedza".
Tomēr ir arī citāda versija, - mērķis, iespējams, bija pakļaut triecienam reisa Dubaija-Beiruta lidmašīnu – tādos apstākļos sīriešu attiecības ar arābiem un libāniešiem garantēti saasinātos.
Iepriekš Izraēlas lidotāji ar vadāmajām aviācijas bumbļām apšaudīja Sīrijas objektus Latākijas pilsētas rajonā, piesedzoties ar Krievijas lidmašīnu Il-20, un pakļāva to PGA ugunij. Il-20 efektīvā atspoguļojošā virsma ir daudz lielāka, nekā F-16, tāpēc Sīrijas ZRK S-200 raķete trāpīja lidmašīnai, gāja bojā 15 Krievijas karavīri.
Krievijas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Pasaulē
"Grāva Baidens un NATO". Kā pasaulē reaģēja uz Krievijas rīcību
Lai nu būtu kā būdams, NATO iznīcinātājam nav tiesību lidot pa pasažieru trasēm (augstāk un zemāk), pārkāpjot gaisa telpas lietošanas režīmu – tā ir sadalīta civilās un militārās aviācijas zonās. Kara un pasažieru lidmašīnu bīstama satuvināšanās gaisā tiek uzskatīta par bīstamu incidentu. Pretenzijas tiek izvirzītas valstij, pie kuras gaisa spēkiem pieder iznīcinātājs.
Alianses Eurofighter "pārrobežu eksperimenta" domājamais mērķis – Krievijas ešelonētās PGA pārraušanas tehnoloģiju izpēte, "koridora" radīšana stratēģisko objektu likvidācijai valsts teritorijas dziļienē. Tāpēc dažādu NATO valstu iznīcinātāji gadiem ilgi slepus "patrulē" Baltiju apmēram 150 metru augstumā. Šiem nolūkiem kompaktajāļ Baltijā nesen darbu sāka trešā lielā aviobāze Lielvārdē – 170 km no Krievijas un Baltkrievijas robežām.
Ko iespējams likt pretī alianses GKS mēģinājumiem paslepus iekļūt Krievijas gaisa telpā? Hipotētiski Krievijas GKS dežurējošie lidaparāti var sagaidīt pie robežas katru civilo lidaparātu, taču runa ir par simtiem reisu diennaktī.
NATO samits Briselē - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Viedoklis
Uz Trešā pasaules kara sliekšņa: vai NATO piesaka karu Krievijai?
Iespējams, alianses iznīcinātāji saskata pārrāvuma iespēju. Turklāt iznīcinātāja EuroFighter radaros mazpamanāmā konstrukcija uz pusi sastāv no stiklplastīta un oglekļa šķiedrām, 70% virsmas klāj radioviļņus absorbējošs materiāls. Tipisks bruņojums – 4 vadāmās raķetes AIM-120 AMRAAM (vidēja darbības rādiusa – 160 km – lādiņi), kaujas rādiuss – vairāk nekā 1000 km, lietderīgā slodze – 6,5 tonnas.
Lielbritānijas stratēģisko pētījumu institūta (IISS, Londona) analītiķi uz alianses stratēģu jautājumu par iespēju pārraut Krievijas PGA ar alianses spēkiem, lai palaistu raķetes un bumbas teritorijas dziļienē, atbildēja: "NATO resursu nepietiks Krievijas aizsardzības pārraušanai pat gadījumā, ja šim nolūkam kādā noteiktā iecirknī tiks koncentrēti visi spēki." Salīdzinājumam: "Tuksneša vētru" sāka (likvidēja Irākas PGA) vairāk nekā 4000 alianses lidmašīnas, Dienvidslāviju 1999. gadā apšaudīja apmēram 1000 lidmašīnas, un pat Lībijas arhaisko PGA mēnešiem ilgi pūlējās apspiest vairāk nekā 300 ASV un NATO lidmašīnas.
Speciālās militārās operācijas gaitā Ukrainā Krievijas lidotāji un PGA vienības kara vēstures gaitā neredzētā tempā – divu dienu laikā – likvidēja simtiem UBS lidmašīnu. Alianses iznīcinātāju aviācijas paslepenā nekaunība nav tehnoloģiski pamatota. Tā draud ar atklātu eskalāciju, kam "partneri" pagaidām nav gatavi.
Uzvaras parāde Sarkanajā Laukumā - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Krievijā
Krievijas savaldīšanas spēkiem dota pavēle strādāt īpašajā kaujas dežūras režīmā
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0