Viedoklis

Riskanti čārteri: ko Ukrainas helikopteri pūlas evakuēt no Mariupoles

© Sputnik / Iliya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasУничтоженный бронетранспортер БТР-82 у разрушенного жилого дома в Мариуполе
Уничтоженный бронетранспортер БТР-82 у разрушенного жилого дома в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumiem lielas galvassāpes rada problēma – kā izdabūt savus starp dzīvajiem vēl palikušos speciālistus laukā no Mariupoles pagrabiem un saglabāt imidžu. Paskatīsimies, kas tur ir ar to imidžu.
Ukraiņu Mi-8 riskantie "čārteri" uz Mariupoli, ko izdevies gandrīz pilnībā atbrīvot no Ukrainas BS, gvardes un algotņu vienībām, kā arī četri notriektie helikopteri parādījuši, ka cīņās ar Krievijas spēkiem Donbasā aktīvi piedalās vairāku NATO valstu un pat atsevišķu "neitrālo" Eiropas valstu virsnieki (instruktori un padomnieki). Rietumiem lielas galvassāpes rada problēma – kā izdabūt savus starp dzīvajiem vēl palikušos speciālistus laukā no Mariupoles ostas un "Azovstaļ" pagrabiem un saglabāt imidžu. Paskatīsimies, kas tur ir ar to imidžu, ieteica militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
5. aprīlī Krievijas vienības ar pārnēsājamajiem zenītraķešu kompleksiem virs jūras netālu no Mariupoles notrieca divus ukraiņu kara transporta helikopterus Mi-8, kuru mērķis, iespējams, bija pilsētā bloķēto Ukrainas BS un gvardes virsnieku, kā arī ārvalstu militāro padomnieku evakuācija.
Освобожденные от ВСУ районы на окраине Мариуполя - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2022
Pasaulē
"Notriekti ar Stinger, izdzīvojušais virsnieks klusē": kā mēģinaja evakuēt kaujiniekus
31. martā Mariupoles nomalē tika notriekti divi helikopteri. Katrā no tiem bija 17 evakuētie. Izdzīvoja nedaudzi. Atklātos avotos pieejama informācija liecina, ka vienas UBS mašīnas krišanas vietā atrasti divu Francijas Bruņoto spēku ministrijas DGSE izlūkdienesta (Ārējās drošības galvenā pārvalde) oficieru līķi. Parīze noliedz dalību konfliktā, taču bojāgājušo personas dokumenti ir visai spītīgs arguments.
Operācijā 31. martā piedalījās četri kara transporta helikopteri Mi-8 no Dņepropetrovskas, tātad divas mašīnas atgriezās bāzē ar pasažieriem. Vairāk nekā 230 km garš maršruts taisnā līnijā, bet ar zigzagu virs Azovas jūras – daudz garāks.
42 dienu laikā no specoperācijas sākuma Krievijas BS notriekuši vai uz zemes likvidējuši 93 helikopterus no 112 Ukrainas BS rīcībā esošajiem. Atlikuši nedaudzi. Uzstājīgie mēģinājumi organizēt gaisa tiltu apstākļos, kas nesola pat 50% panākumu izredžu, domājams, skaidrojami tikai ar misijas īpašo nozīmi.
Galvenais arguments, ar ko tiek skaidrota Ukrainas BS helikopteru aktīvā darbība Mariupoles virzienā, ir nacistiskā bruņotā formējuma "Azov" (aizliegts Krievijā) komandieru un ievainoto izvešana no ielenkuma. Taču virsnieku evakuācijai pietiktu ar vienu Mi-8, kas uzņem līdz 24 pasažierus.
Пленный боевик Айдара об обучении и приказе начать наступление 8 марта - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Video
"Aidar" kaujinieks: mūs trenēja lietuvieši
Liela ievainoto skaita glābšana pa gaisu izskatās mazticama. Vienā no Mariupoles apkaimē notriektajiem Mi-8 pie ložmetēja sēdēja vecākais leitnants Babaks no Ukrainas BS Galvenās izlūkošanas pārvaldes vienības – pārlieku liels gods ievainoto vai "Azov" komandieru izvešanai.

Pie visa vainīgi francūži?

Daudz ko izskaidro nesen publicētā informācija par to, ka "Azovstaļ" teritorijā iestrēguši NATO virsnieki no Francijas, Vācijas, Lielbritānijas un "neitrālās" Zviedrijas. 5. aprīļa vakarā "partneri" sazinājās ar Krievijas spēkiem un palūdza palīdzēt izkļūt no Mariupoles.
Vienlaikus ukraiņu interneta segmentā parādījies jauns UBS neveiksmju traktējums: "Mariupoli" atdevuši francūži", - viņi noniecinājuši radiosakaru drošības noteikumus. Tāpēc ukraiņu "kiborgus" tik ātri patrieca no izdevīgās pilsētas vides uz bīstamo rūpniecības zonu. Bataljons "Azov" bijis atkarīgs no francūžiem, un, re, kāds tagad ir rezultāts. Nemēdz būt dūmu bez uguns, tomēr diezin vai Francija ir galvenais problēmu avots.
Pirms armija PGA sistēmas pastiprināšanas dažiem ukraiņu Mi-8 izdevās nelielā augstumā izšmaukt nemanītiem, iekļūt Mariupolē un atpakaļ. Tagad debesis ir slēgtas, un Francijas valdība panikā bļauj par "humanitāro operāciju" Mariupolē un cer uz Krievijas vadības piekrišanu.
Танк Т-90МС на международном военно-техническом форуме - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Viedoklis
ASV pagrūž Eiropu zem tanka kāpurķēdēm
Krievija vairākkārt piedāvāja ielenktajām ukraiņu vienībām brīvprātīgi nolikt ieročus un pamest pilsētu, garantēja dzīvību. Iespējams, piedāvājumu ignorēja, jo gribēja slēpt ārvalstu kareivjus. Diezin vai "partneriem" izdosies saglabāt noslēpumā savu klātbūtni un labi zināmo lomu.
Sakāve un kauns – NATO "speciālistiem" tas ir likumsakarīgs rezultāts pēc Ukrainas BS ilggadīgās apmācības karam ar Krieviju, bet sagrautās mājas Mariupolē – amerikāņu plāna elements.
Izdevums "The Gray Zone" (ASV) atgādināja: "Pēc ASV organizētā valsts apvērsuma Ukrainā 2013.-2014.gg. amerikāņu spēki trenēja ukraiņus, arī neonacistiskās vienības, mācīja, kā cīnīties pilsētās." Šajā darbā Pentagonam palīdzēja visas NATO valstis.
Vecākie partneri mācīja Ukrainas armiju un gvardi "saplūst ar vietējiem iedzīvotājiem", cīnīties blīvi apdzīvotos rajonos – asimetriskai konfrontācijai ar Krievijas armiju, ar mērķi maksimāli ievilkt garumā konfliktu un savākt Krievijai naidīgas propagandas "punktus". Stiprinot UBS un provocējot Krieviju, amerikāņi un viņu sabiedrotie pamudināja Kijevas režīmu 2022. gada martā ciniski izmantot civilos iedzīvotājus kā bandiniekus.
Иностранные наемники во Львове, Украина - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Viedoklis
Ko Eiropai un pasaulei sola ārvalstu algotņi Ukrainā

Ukrainas BS – "izcilības" upuris

Zināms, ka Ukraina bijusi ASV militārais partneris kopš 90. gadu vidus. Līdztekus UBS dalībai NATO mācībās, ukraiņu kareivji piedalījās karos ASV vadībā: Afganistānas okupācijā pēc 2001. gada 11. septembra NATO starptautisko drošības veicināšanas spēku sastāvā, vairāk nekā 5000 ukraiņu kareivji pabijuši Irākā operācijas "Irākas brīvība" formātā.
ASV spēku Eiropā štābs kopš 2015. gada uzraudzīja Kopīgo daudznacionālo operatīvo grupu (JMTF-U), kurā Pentagons un ASV Nacionalā gvarde apmācīja Ukrainas armiju. ASV Speciālo operāciju spēki trenēja un konsultēja ukraiņu speciālo uzdevumu vienības. Neskaitot ukraiņu virsnieku apmācības ASV.
ASV un Kanādas virsniekus nemulsināja "skolnieki" no neonacistiskā formējuma "Azov". UBS "inficēšanu ar lietderīgiem nacistiem" amerikāņi stimulēja (sīkstumam). 2015. gadā ASV jūras kājnieki ieminējās, ka amerikāņu karavīri dosies karot uz Ukrainu. Pentagons mācīja teritoriālās aizsardzības vienības saskaņā ar 2018. gada operatīvo Pretošanās koncepciju.
Pat CIP nepalika malā – iniciēja slepenu astoņus gadus ilgu mācību programmu savā specializācijā – slepkavības, proxy karš, psiholoģiskās operācijas un viltus karogi, Ženēvas konvencijas aizliegta taktika.
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг выступает на саммите в Брюсселе  - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Pasaulē
Stoltenbergs atzina: NATO apmācījusi desmitiem tūkstošu ukraiņu kareivju
Amerikāņi centās "talibanizēt" ukraiņu bruņotās vienīas (afgāņu talibiem nebija sarežģītas tehnikas, ko var likvidēt tehnoloģiski attīstīts pretinieks), mācīja snaiperu paņēmienus un darbu ar prettanku kompleksiem "Javelin". Kāds augstu stāvošs CIP darbinieks atklāti paziņoja, ka programma iemācījusi ukraiņu kaujiniekiem "slepkavot krievus". "Partneri" vēl aizvien ir nepiebeigto neobanderiešu acis, ausis, smadzenes.
Vairāk nekā ceturtdaļgadsimtu ASV un NATO gatavoja Ukrainas spēkus karam ar Krieviju. Tagad redzam, kas no tā iznācis – pasaule stāv uz kodolapokalipses sliekšņa. Trūkst vēl tikai viens vienīgs solis.
6. aprīlī ASV Ģenerālštāba priekšnieks Marks Millijs paziņoja: "Esam saskārušies ar diviem globāliem spēkiem – Ķīnu un Krieviju, un katram no tiem ir ievērojams militārais spēks. Un abi šie spēki apņēmušies fundamentāli mainīt tagadējo pasaules kārtību. Mēs tuvojamies pasaulei, kas kļūst aizvien nestabilāka, un aug liela starptautiska lielvalstu konflikta risks."
Protams, Krievijas spēki iztīrīs sešstāvīgos "Azovstaļ" pagrabus (tajos brīvi iebrauc tanki). Rūpnīca ir īsts pazemes mikrorajons ar bumbu patversmi, kas paredzēta kodoltriecienam.
Российские десантники демонстрируют переносные противотанковые управляемые ракеты NLAW, захваченные в бою против украинских военнослужащих на Украине. Стоп-кадр видео - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Viedoklis
Rietumu bruņojums Ukrainai tiek piegādāts ar mērķi karot "līdz pēdējam ukrainim"
Mariupole ir Donbasa katla atslēga, kurā ieslēgti līdz 60 tūkstoši ukraiņu kareivju. Komandieri vēl krāpj apkārtējos ar "bloka likvidāciju", tomēr tagad UBS padodas jau veseliem bataljoniem.
Krievijas BS izpildīs nospraustos uzdevumus. Priekšā vēl ir smags darbs ar neprātīgo, sakropļoto un ļaunuma pārņemto Ukrainu un tās kuratoriem – tuvāko gadu un gadu desmitu perspektīvā. ASV bruņojuma piegādes Kijevas režīmam paredzētasdiversijām Krievijas spēku aizmugurē. Ukrainas BS "talibanizācija" turpinās.
Trača aizsegā Pentagons plāno būvēt jaunas bāzes Rumānijā, Polijā, Baltijā. ASV plāno okupēt Eiropu uz visiem laikiem. Tikai Krievija "traucē".
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0